V ponuke máme kokosový olej od 2 výrobcov
KTC - 250ml a 500ml (priemerná kvalita):
- za studena lisovaný
- neparfémovaný
- nebielený
- bez vône
Panenský kokosový olej Tropicai BIO 340ml a 750ml (najkvalitnejší produkt na trhu za najnižšiu cenu):
- za studena lisovaný
- neparfémovaný
- nebielený
- nedehydrovaný
- delikátna aróma kokosu
- neobsahuje cholesterol
- ručne zbierané a preberané kokosové orechy z certifikovaného organického poľnohospodárstva na Filipínach
Vnútorné použitie kokosového oleja
O priaznivých účinkoch kokosového oleja vás snáď ani nemusíme presviedčať. Jeho výnimočné zloženie má na ľudský organizmus mimoriadne priaznivé účinky. Kvalitný
kokosový olej sa získava z plodov kokosových paliem, lisovaním kokosovej dužiny. Obsahuje nemalé množstvo nenasýtených mastných kyselín, a to kyselinu laurovú, kaprinovú, kaprylovú i kyselinu myristovú. Kyselina laurová má v ľudskom organizme antibakteriálne, protivírusové, ale aj protiplesňové účinky.
Kokosový olej obsahuje túto užitočnú kyselina až z 50 percent. Rýchlo a veľmi účinne zabíja kvasinku Candida albicans kyselina kaprová. Ďalšia kyselina, ktorú obsahuje kokosový bio olej má antivírusové a antibakteriálne účinky. Ide o kyselinu kaprylovú, ktorá dokonca účinne bojuje aj proti vírusu HIV. Môžeme teda povedať, že kokosový olej lisovaný za studena má veľmi účinné antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové účinky, potlačuje teda kvasinky či rôzne plesne, huby, mikróby či herpes. Okrem toho stimuluje metabolizmus, využíva sa aj pri liečbe podvýživy, pretože má nižšiu energetickú hodnotu oproti iným tukom a trávenie kokosového oleja je ako trávenie sacharidov. Pomalé trávenie je vhodné aj pri liečbe nadváhy, pretože vás kokosoví olej zasýti na dlhšiu dobu a keďže sa v žalúdku rozkladá na glukózu, a teda hroznový cukor, v ľudskom tele sa neukladá. Prírodný kokosový olej dokonca pomáha aj pri cukrovke či poruchách štítnej žľazy. A keďže je jeho chuť aj vôňa jemná a lahodná, na vnútorné užívanie je ako stvorený. Kokosový olej sa dokonca využíva aj pri príprave pokrmov, napríklad palaciniek či zeleniny.
Vonkajšie použitie kokosového oleja
Nespočetné množstvo využitia kokosového oleja pri výrobe prípravkov na starostlivosť o telo, vlasy, ale aj zuby hovorí asi sám za seba. Spomeňme len, že kokosový bio olej je ideálny ako pleťové či telové mlieko, pretože sa dobre vstrebáva, pomáha suchej a popraskanej pokožke a k tomu má aj veľmi peknú vôňu. Na masáž je priam ideálny. Kokosový olej často používajú pri thajskej či havajskej masáži. Pokožka totiž po ňom ostane hladká a pružná.
Pokojne môžete tento bio olej používať aj na dôkladné odlíčenie make-upu.
Nenahraditeľný je aj vo vlasovej kozmetike. Kokosový olej môžete použiť ako zábal na suché a lámavé vlasy. Keďže sa vsiakne, nezanechá mastný povlak, vlasy sa však budú dobre rozčesávať a tiež sa pomocou kokosového oleja lisovaného za studena zbavíte lupín.
Ak sa spálite na slnku, určite siahnite po prírodnom bio kokosovom oleji. Vašu červenú pokožku schladí a upokojí, zregeneruje spálenú kožu. Okrem toho dokáže kokosový olej spomaliť predčasné starnutie a účinne bojuje aj proti prvým vráskam.
Priaznivé účinky kokosového prírodného oleja sú až neuveriteľné. Je totiž účinný aj ako balzam na popraskané pery v zime, ale aj na ochranu pred slnkom v lete. Taktiež ho odporúčame aj pánom, ktorí majú citlivú pleť narušenú holením.
Ďalším dôvodom, prečo si kokosový olej zaobstarať je aj jeho schopnosť bieliť zuby. Ak neveríte, vyskúšajte. Kokosový olej si naneste na prst a dve tri minúty čistite zuby. Oproti bieliacim zubný pastám, kokosový olej neobsahuje žiadne chemické prísady, ktoré môžu spôsobiť biele fľaky na zuboch. Kokosový olej je čisto prírodný, bez farbív či konzervačných látok a vaše zuby budú po pár týždňoch viditeľne belšie. Keďže má antibakteriálne účinky, pomôže aj ďasnám či zabráni tvorbe nepríjemných aftov v ústach.
V neposlednej rade je kokosový olej jedným z najstarších lubrikantov. Používajú ho najmä v Ázii, pretože nevysychá a nespôsobuje žiadne alergie.
Kokosový olej je za izbovej teploty
v tuhom stave.
Pri teplote 27 a viac °C mení svoju konzistenciu na tekutú. Preto odporúčame pred použitím olej ohriať v teplej vode.