Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Korenie, ktorého popularita výrazne narastá

Korenie, ktorého popularita výrazne narastá

Člen elitnej skupiny odnoží (podzemku), ktoré zahŕňajú zázvor a kurkumu. Galgán je tropická, vždy zelená rastlina, ktorá pochádza pôvodne z Ďalekého východu a južného Pacifiku. Možno ju nájsť aj pod názvom Alpínia liečivá alebo galangan.
Uprednostňuje teplé počasie a zemitejšiu atmosféru. Odnože sa zberajú na konci vegetačného obdobia z rastlín, ktoré sú staré 4-6 rokov.

Takéto rastliny sú široko používané v tradičných kultúrach po celom svete. Sú stále viac populárne v modernej spoločnosti ako prírodné alternatívy syntetických, chemických látok. V posledných niekoľkých desaťročiach došlo k exponenciálnemu rastu v oblasti bylinnej medicíny.

Výhody pre zdravie

Rovnako ako ostatné populárne korene ako je zázvor a kurkuma, aj galgán je plný zdraviu prospešných vlastností. Historicky sa používal ako afrodiziakum ale aj korenie. Dnes je vyhľadávaný najmä na zmiernenie nevoľnosti, tráviacich ťažkostí (nadúvanie, nechutenstvo, čkanie, vracanie...), na podporu zdravia srdca a celkovú pohodu.

  • Radí sa k tzv. horkým bylinám, ktoré sa používajú na podporu trávenia, pomáhajú stimulovať chuť do jedla a podporujú tvorbu tráviacich štiav.
  • Okrem iného má bylina analgetické a antipyretické účinky, pomáha zahubiť patogénne baktérie a plesne.
  • Vzhľadom na to, že obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, pomáha zlepšiť obranyschopnosť organizmu a bojovať proti infekciám.
  • Ak máte problémy s rannými nevoľnosťami a tzv. cestovnou horúčkou potom je táto bylinka vhodná práve pre Vás.

Kulinárske použitie

Podzemok sa typicky rozreže na malé kúsky (tenké plátky), z ktorých sa buď pripraví pasta alebo sa vysušené pomelú na prášok, ktorý sa používa na ochutenie polievok (obzvlášť kokosových) a kari. Galgán je údajne jedným z najčastejšie používaných korenín v thajskej kuchyni, a celkom populárny je aj v Malajzii, Singapure a Indonézii.

Avšak jeho chuť sa často spája iba s malajzijskou, indonézskou a thajskou kuchyňou.

Ako si ho nepomýliť so zázvorom?

Keďže vzhľadovo pripomína zázvor, možno si ich ľahko pomýliť. Preto vám prinášame stručný prehľad ako ich rozlišovať.
Galgán je o niečo väčší a má lesklejšiu, belšie kožu. Je omnoho ťažší. Zázvor je zvyčajne šťavnatý a dostatočne mäkký, aby sme ho zvládli postrúhať na strúhadle.
Galgán je veľmi tvrdý a drevnatý, aj keď vnútro je zvyčajne o niečo mäkšie a šťavnatejšie ako jeho drevitý exteriér.
Líšia sa aj chuťou. Galgán má o niečo ostrejšiu chuť so silnou citrusovou vôňou, ktorá je výrazná, tajomná ale príjemná. Len ťažko by ste našli dvoch ľudí, ktorí by ju popísali rovnako.

V našich supermarketoch by ste ale hľadali márne. My vám však ponúkame sušený podzemok, ktorý si uchováva všetky cenné živiny a účinky toho čerstvého. Možno si ho pomlieť na prášok a používať ako korenie.
Avšak pozor! Vždy si nameľte len toľko, koľko potrebujete. Neodporúčame si z podzemku robiť ,,zásoby“, pretože rovnako ako aj iné druhy korenia po pomletí, aj galgán dokáže rýchlo stratiť chuť.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Objednavka mi bola dnes v poriadku dorucena, dakujem za promptne a spolahlive jednanie, vyjadrujem velku spokojnost s Vasimi sluzbami...“

Pallajova