Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny V odborných článkoch v časopisoch sa často skloňuje slovné spojenie omega 3 mastné kyseliny. Mnohí však nevedia o čo ide, na čo sú dobré pre zdravie a kde sa vlastne omega 3 mastné kyseliny nachádzajú. Ak patríte k nim, čítajte ďalej.

História omega 3 mastných kyselín
Asi si myslíte, že omega 3 mastné kyseliny sú „výmysel“ posledných rokov, mýlite sa. Prvé poznatky o vplyve týchto kyselín na kardiovaskulárny systém priniesol výskum už v roku 1956. Ten dokázal súvis medzi nedostatkom mastných kyselín a častejším výskytom aterosklerotických zmien. Výskum hovoril aj o možnom vzťahu medzi omega 3 a infarktom myokardu, ale aj ischemických ochoreniach srdca.

Čo sú mastné kyseliny
V biochémii sa mastné kyseliny označujú ako vyššie monokarboxylové kyseliny. Delia sa podľa rôznych kritérií, podľa dĺžky reťazca či podľa nenasýtenia. Ako prvý ich izoloval chemik M. E. Chevreul v roku 1818. Nenasýtené mastné kyseliny sú napríklad kyselina kaprylová, kaprinová, laurová, palmitová, arachová... Omega 3 kyseliny sú však dôležité pre tvorbu prostaglandínu, čo je látka, ktorá reguluje rozširovanie ciev.

Kde sa omega 3 nenasýtené mastné kyseliny nachádzajú
Tieto kyseliny vo väčšom množstve nájdeme v rybách a kôrovcoch, tofu, mandliach, vlašských orechoch a v niektorých rastlinných olejoch, napríklad ľanovom či repkovom.
Až 1,8 gramu omega 3 kyselín nájdete v 100 gramoch lososa, 1,7 gramu v ančovičkách, 1,4 gramu má sardinka s kosťou, samozrejme, v 100 gramoch, 1,2 gramu má nakladaný atlantický sleď, 1 gram nájdete v 100 gramoch atlantickej makrele, 0,7 gramu je v 100 gramoch tuniaka bieleho, treska má v 100 gramoch asi 0,4 gramy týchto kyselín. V ustrici je asi 0,5 gramu a v hrebenatke 0,3 gramu.

Aký majú omega 3 mastné kyseliny vplyv na zdravie
Omega 3 mastné kyseliny podporujú imunitný systém, čím znižujú riziko infekcií, znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu, znižujú tak aj riziko kôrnatenia ciev či riziko aterosklerózy. Pomáhajú aj znižovať krvný tlak, pomáhajú predchádzať vzniku krvných zrazenín, a teda aj mŕtvici. Omega 3 mastné kyseliny pozitívne vplývajú aj na liečbu cukrovky či artritídy, kedy potláčajú zápaly, ale zmierňujú aj rannú stuhlosť kĺbov. Vedci zistili aj pozitívny vplyv na nervovú sústavu, ale aj na zrak. Najmä tehotné ženy užívaním omega 3 mastných kyselín zabezpečia dobrý vývoj plodu, hlavne jeho mozgu a očí.

Omega 3 nenasýtené mastné kyseliny majú priaznivé účinky aj pri astme, lupienke, chorobách obličiek, ale aj pri rakovine. V neposlednom rade omega 3 zlepšujú aj kvalitu pleti. Odborníci odporúčajú konzumovať ryby s vysokým obsahom omega 3 minimálne dvakrát do týždňa. Okrem omega 3 obsahujú aj minerálne látky ako železo, zinok, jód či vápnik. Zaradiť ryby do jedálnička nie je náročné, vyskúšajte šaláty z rýb, nátierky, ale aj grilované, údené či inak tepelne upravené ryby.
Výskum nenasýtených mastných kyselín ešte ani zďaleka nie je na konci. Len postupne sa dozvedáme priaznivé účinky týchto kyselín na ľudský organizmus. Konzumovaním omega 3 predídete mnohým chorobám.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcem sa Vam podakovat za rychle a seriozne jednanie. Balicek prisiel dnes rano. Som velmi spokojna.“

Nora Takacova