Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Pripravte si zdravé sirupy

Pripravte si zdravé sirupy Už naše staré mamy poznali liečivé účinky mnohých rastlín a bylín. Aloe vera, žihľava, púpava, baza, lipa či materinej dúška... Zo všetkých týchto rastlín si spolu s nami môžete pripraviť chutné sirupy a čo je najlepšie, aj veľmi zdravé.

Sirup z aloe vera
Rozomeľte na mlynčeku asi 300 gramov listov aloe vera starej asi dva až päť rokov. Pomleté lístky zmiešajte so 7 decilitrami červeného vína, 0,5 kilom včelieho medu a 2 decilitrami čistého liehu. Takto pripravený sirup nalejte do tmavých fliaš a odložte na tmavé a chladné miesto. Nechajte odstáť päť dní. Potom ho užívajte dva až tri týždne. Prvých päť dní trikrát denne, dve hodiny pred jedlom po jednej čajovej lyžičke. Potom už iba hodinu pred jedlom, taktiež jednu čajovú lyžičku.

Sirup z bazy
Na prípravu tohto zdravého sirupu potrebujete asi 30 bazových kvetov. Tie zalejte dvomi litrami vody a nechajte stáť 24 hodín. Potom to preceďte a pridajte dve kilá cukru a jeden na kolieska pokrájaný citrón. Pol hodinu povarte a potom pridajte dve lyžičky kyseliny citrónovej. Sirup nalejte do fliaš a pite počas dňa.

Žihľavový sirup
Aj „obyčajná“ žihľava, ktorá rastie v jarkoch má množstvo vitamínov. Sirup z nej je výborný a liečivý. Pripravíte si ho zo 150 až 200 kusov mladej žihľavy, ktorú zalejeme 6 litrami prevarenej, ale vychladnutej vody. Pridajte k nej 150 gramov kyseliny citrónovej, dva nakrájané pomaranče a dva citróny. Nechajte to lúhovať 24 hodín, potom preceďte a pridajte 6 kíl kryštálového cukru, jeden balíček kyseliny sorbovej a jednu malinovú esenciu. Dobre premiešajte a nalejte do fliaš.

Sirup z púpavy
Na prípravu tohto sirupu budete potrebovať asi 200 kvetov púpav, ktoré prepláchnete vodou a necháte odkvapkať. Dajte ich do hrnca, zalejte vodou a povarte asi 10 minút. Do iného hrnca nasypte kilo a pol kryštálového cukru a vývar do neho cez plátno prelejte. Všetko dobre premiešajte a povarte asi pol hodinu, potom do hrnca prisypte ešte kyselinu citrónovú. Sirup nalejte do fliaš a pite zriedený s vodou.

Lipový sirup
Lipový sirup je výborný na priedušky. Pripravíte si ho tak, že do polovice väčšieho hrnca dáte lipové kvety, zasypte ich dvomi kilami kryštálového cukru, zalejte dvomi litrami vody, pridajte 12 dekagramov kyseliny citrónovej a dva balíky kyseliny sorbovej. Dobre všetko premiešajte. Takto pripravenú zmes nechajte lúhovať 24 hodín. Potom preceďte cez gázu a nalejte do fliaš.

Sirup z materinej dúšky
Tento sirup je výborný a osviežujúci najmä v lete. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, pretože sa nemusí variť. Natrhajte si päť až šesť hrstí kvetov materinej dúšky, netrápte sa, ak nazbierate aj nejaké steblá trávy. Päť hrstí kvetov zalejte piatimi litrami vody, pridajte kyselinu citrónovú a nechajte lúhovať 24 hodín. Cez hustejšie sitko preceďte a na liter sirupu potrebujete kilo cukru, čiže na päť litrov sirupu potrebujete päť kilo cukru. Dobre premiešajte, nalejte do fliaš a skladujte v chladničke.

Recepty na sirupy, ktoré sme vám ponúkli sú nielen liečivé, ale aj veľmi chutné. V lete sú osviežujúce ako chladný nápoj, v zime si s nimi môžete osladiť napríklad čaj.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Moja objednávka bola v poriadku doručená do 24 hod. od objednania. Som nadmieru spokojný. Ďakujem. “

Ján Eliaš