Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zdravé tekvicové semienka

Zdravé tekvicové semienka Tekvicové semienka sú ideálne nielen pri problémoch s prostatou, ale aj ako prevencia proti chrípke či na zníženie vysokého cholesterolu. Majú orieškovo sladkastú chuť a dostanete ich nielen na tržniciach, ale najmä v obchodoch so zdravou výživou a, samozrejme, aj u nás.

Odkiaľ vlastne tekvica pochádza
Pokiaľ vieme, tak tekvicu poznali a využívali už starí Gréci a Rimania. Ani americkí Indiáni za nimi nezaostávali. Jedli nielen plody, ale aj listy tekvice. Okrem toho, že tekvicu jedli, robili z nej aj naberačky, taniere či nádoby na uskladnenie potravín. A to nie je všetko. Vykopávky potvrdili, že tekvica sa využívala aj ako veslo, alebo hudobný nástroj. K nám, do Strednej Európy prišla až s návratom Krištofa Kolumba z Ameriky.

Čo tekvica obsahuje
Toto malé, asi jeden centimeter veľké zelené semienko je bohaté na cucurbitacíny, zinok, horčík, fosfor, mangán, meď, vápnik, železo, vitamíny A, B, D, E, ale aj esenciálne mastné kyseliny omega 3 a 6 či aminokyseliny.
Cucurbitacíny sú látky, ktoré zabraňujú premene testosterónu na silnejší dyhydrotestosterón. Práve tento silnejší hormón podporuje bunky prostaty, tie rastú a dochádza teda k jej zväčšeniu. Rovnako dôležitý pre prostatu je aj zinok.
Vitamíny, ktoré tekvicové jadierka obsahujú, najmä vitamíny skupiny B – B17, majú protinádorové účinky, ale slúžia aj ako prevencia proti chrípke.
Keby sme chceli opísať obsah tekvicového semienka inak, napísali by sme, že zo 6 až 9 percent obsahuje vodu, zo 45 až 54 percent tuky, z 32 až 38 percent bielkoviny, zo 4 až 6 percent vitamíny a minerálne látky, z 3 až 5 percent uhľohydráty a z 2 až 4 percent obsahuje i vlákninu.

Priaznivý vplyv na ľudský organizmus
Okrem toho, že tekvicové semienka sú ideálne pri problémoch so zväčšenou prostatou, či ako prevencia pred chrípkou, pomáhajú aj pri žalúdočných problémoch, problémoch s obličkami a mechúrom, reume či srdcovocievnych ochoreniach. Vhodné sú aj pre diabetikov a ľudí s vysokým cholesterolom. Nenasýtené mastné kyseliny, ktoré tekvicové semienka obsahujú sú nevyhnutné pre ľudský organizmus. Dôležité sú najmä pre tvorbu vitamínu D, ale aj niektorých hormónov a bunkových stien.
Selén, ktorý tekvicové semienka obsahujú, pomáha pri ochoreniach močových ciest. Celkovo majú tieto semienka močopudné účinky. Rovnako sa tekvicové semienka odporúčajú jesť aj pri neplodnosti, ochabnutých svaloch, klimaxových ťažkostiach či tkanivových zmenách.

Aminokyselina tryptofan je citlivá na tepelné spracovanie. V tekvicových semenách má svoje zastúpenie vo veľkej miere. A preto konzumácia surových tekvicových semiačok je jej ideálnym zdrojom. Táto aminokyselina totiž vplýva na hladinu serotonínu, a teda ovplyvňuje náladu. Nedostatok zas spôsobuje depresiu. Tekvicové semienka majú však i protiparazitické účinky. Dokážu paralyzovať napríklad pásomnice či škrkavky.

Odporúčaná denná dávka
Odporúčaná denná dávka je 25 až 50 gramov. Alebo môžeme napísať aj hrsť surových tekvicových semienok dvakrát denne. Ideálne je jesť surové a nesolené semienka a nie pražené a solené.
Pokiaľ nemáte chuť na tekvicové semienka, vyskúšajte tekvicový olej. Ak je kvalitný, zachováva si zdraviu prospešné látky. Využiť ho môžete v studenej kuchyni, na dochutenie omáčok, šalátov, dressingov či nátierok.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem velmi pekne za vybavenú objednávku v super rýchlom konaní. Balík dnes došiel:-)“

Duchová