Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako znížiť vysoký cholesterol

Ako znížiť vysoký cholesterol Cholesterol je látka - tuk, ktorý je pre náš život potrebný a nachádza sa vo všetkých tkanivách ľudského tela, aj v krvi. A práve z krvi sa zisťuje jeho hladina. Teda to, keď vám lekár povie, že máte vyššiu hladinu cholesterolu. Treba však ešte dodať, že máme v tele dva typy cholesterolu. Jeden zlý, to je LDL cholesterol z anglického Low Density Lipoprotein. A jeden dobrý, HDL cholesterol, a teda High Density Lipoprotein. Ten sa ukladá na stenách ciev, čím vzniká ateroskleróza.

Aby bol stav vášho cholesterolu ideálny, teda dobrého aj zlého spolu, mala by byť jeho hodnota do 5,0 mmol/l. Ak je váš cholesterol vysoký, je hodnota LDL cholesterolu viac ako 3,0 mmol/l.

Prečo je vysoký cholesterol nebezpečný
Každý druhý človek, ktorý zomrie na Slovensku, zomrie na následky srdcovocievnych ochorení. A práve LDL cholesterol zvyšuje riziko týchto chorôb. Tento zlý cholesterol sa usádza na stenách ciev, čím ich postupne zužuje. Vzniká ateroskleróza, a teda kôrnatenie tepien. Cez zúženú cievu prúdi krv pomalšie, srdca je viac namáhané, zvyšuje sa krvný tlak, znižuje sa prísun krvi aj do iných nemenej dôležitých orgánov, nastávajú iné ochorenia. Samozrejme, okrem toho sa cievy oslabené cholesterolom môžu pretrhnúť, čím vznikne krvná zrazenina. Ak takáto zrazenina vojde do srdca, zastaví ho, spôsobí infarkt. Ak vojde do mozgu, spôsobí mozgovú príhodu.

Ako teda znížite svoj cholesterol
Cholesterol ovplyvňuje najmä strava, preto je v prípade vysokého cholesterolu potrebná jej úprava. Lekár vám odporučí, okrem úpravy stravovacieho režimu, určite aj schudnúť, v prípade, že máte nadváhu či obezitu. Určite vám však zakáže aj fajčiť, keďže fajčenie má vplyv na cievy. Lekár vám však odporučí i športovať či akokoľvek „sa hýbať“. Dobrá je rýchla chôdza, a to trikrát do týždňa minimálne polhodinová. K ďalším faktorom, ktoré zvyšujú cholesterol patrí aj alkohol, vysoký krvný tlak, stres či cukrovka.

Čo jesť a čo nejesť
Aby ste znížili svoj cholesterol, nemali by ste jesť veľa mastného, nielen v mäse. Je potrebné obmedziť vyprážané jedlá, sladké jedlá, ale aj majonézy, maslá, chipsy... Najviac cholesterolu nájdete v bravčovom a hovädzom mäse, vnútornostiach a mozočku, ale aj v rybej pečeni, tučných syroch a mlieku. Okrem toho by ste nemali piť kolu, kávu a ani čierny čaj.
Naopak viac by ste mali jesť rýb, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, najmä omega 3 a 6. Sú to losos, makrela, sardinky či tuniak. Jesť môžete aj biele mäso, nízkotučné mliečne výrobky, celozrnné pečivo, strukoviny a, samozrejme, veľa ovocia a zeleniny. Vláknina, ktorú obsahuje ovocie a zelenina, ale aj celozrnné pečivo a strukoviny výrazne pomáha znižovať cholesterol. Veľmi prospešné sú aj chili papričky, cesnak i cibuľa či huby Šitake. Dôležitý je aj príjem vitamínu C a B3. zabúdať by ste nemali ani na pitný režim.

Mnohí sa pri zvýšenom cholesterole vyhýbajú vajíčkam. Avšak vedci dokázali, že žĺtok síce obsahuje cholesterol, ale bielok zase obsahuje látku, ktorá jeho účinky anuluje. Vajíčok sa preto báť nemusíte, avšak ani ich prehnaná konzumácia nie je zdravá. Pri varení by ste však mali obmedziť i soľ a koreniny, ale aj cukor. Klasický olej by ste mali nahradiť olivovým či sójovým olejom. Čo minimálne môžete spraviť pre svoje zdravie je užívať niektorý z našich produktov určený na zníženie cholesterolu k krvi. Obsahujú totiž látky a vitamíny, ktoré organizmu pomáhajú znižovať nielen vysoký cholesterol, ale aj krvný tlak, zlepšujú priechodnosť ciev a pôsobia ako prevencia proti chorobám srdca.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za expresné vybavenie mojej objednávky. Prajem veľa spokojných klientov :-)“

Lištiaková