Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Aníz - Bedrovník anízový

Aníz - Bedrovník anízový

Táto rastlina má zaujímavé účinky najmä na naše trávenie a tvorbu materinského mlieka. Aníz dostal aj vtipný názov. Presnejšie „husbands are back“, čo v preklade znamená „manželia sú späť“. A to práve z toho dôvodu, že aníz dokáže upraviť zapáchajúci dych, v tomto prípade opustených manželiek. Toto je tiež jedno z použití anízu, ktoré môžeme uplatniť v každodennom živote. Dokonca sa zistilo, že kravy, ktoré konzumujú vo svojej strave aj aníz, produkujú viac mlieka než kravy, ktoré ho vo svojej strave nemajú. Tento poznatok sa dá využiť aj na dojčiacich ženách, pretože ako som spomenula, podporuje tvorbu materinského mlieka. Poďme spolu viac preskúmať túto zaujímavú rastlinu.

Aníz

Aníz je rastlinou z čeľade Umbelliferae/Apiaceae – okolíkaté, mrkvovité. Rastlina dorastá do výšky 50 až 80 centimetrov. Má ryhovanú stonku a biele kvety, ktoré rastú v okolíkoch. Plody tvoria oválne zrnká s príjemnou vôňou. Z rastliny sa používajú plody, pretože ostatné časti môžu byť pre ľudský organizmus jedovaté. Len plody v sebe ukrývajú kombináciu látok, ktoré sú pre nás prospešné.

Obsah látok

Účinky tejto rastliny súvisia najmä s obsahom silice anetolu. Anetol je sám o sebe málo účinný, ba dokonca až jedovatý. Izolovaný z rastliny vo vyššej koncentrácii spôsobuje kŕče. Napríklad anízové likéry a esencie nemajú pre organizmus dobré účinky, naopak obsahujú látky anetol a alkohol, ktoré sú škodlivé. Anízové plody sú však bez jedovatého účinku. Obsahujú aj fenol, kyselinu jablčnú, cukry a cholín. Preto môžeme výrobky z anízových plodov naplno využívať v rôznych oblastiach.

Účinky rastliny

Anízové plody priaznivo pôsobia na tráviacu sústavu. Aníz je základnou rastlinou s karmitívnym účinkom, čo znamená, že bojuje proti plynatosti. Aníz je vraj v kombinácii s feniklom, rascou a koriandrom vo forme čaju najúčinnejším a bezkonkurenčným prostriedkom na odstránenie plynatosti. Okrem toho lieči nechutenstvo a podporuje trávenie a posilňuje žalúdok. Z čriev odstraňuje škodlivé hnilobné a kvasné procesy. U detí je napríklad anízový zápar skvelý proti kolike a hnačke. Ďalej je aníz užitočný pre dýchaciu sústavu. Pomáha pri vykašliavaní a uľahčuje skvapalňovanie prieduškových hlienov. Odporúča sa najmä ľuďom, ktorí majú ťažkosti s prieduškami, majú astmu alebo chcú prestať fajčiť. Aníz je skvelá protilátka na nikotín a decht, čistí podráždenú sliznicu priedušiek a podporuje regeneráciu buniek sliznice. Tiež znižuje tabakový zápach z úst a osviežuje dych.

Príprava a použitie

Aníz sa používa vnútorne. Buď vo forme záparu, ktorý vyrobíme z lyžičky plodov, čo sú asi tri gramy a jedného pohára vody. Pijeme najviac tri poháre denne, najlepšie po jedle. Zápar si môžeme osladiť medom. Okrem toho môžeme vyrábať aj zápar pre dojčatá. Pripravíme ho z jednej až dvoch lyžičiek sušených plodov na štvrť litra vody. Osladíme ho lyžičkou cukru. Podávame počas celého dňa. Aníz ešte dokážeme prijímať vo forme esencie a prášku. Odporúčané množstvo esencie je jedna až päť kvapiek dva alebo trikrát denne. V prípade prášku je to množstvo do dvoch gramov denne.

Aj naša stránka vám ponúka produkty, ktorých súčasťou je práve aníz. Môžete si zakúpiť napríklad anízový sirup na podporu dýchacích ciest a čriev, anízový sypaný čaj, ktorý je vhodný na podporu tvorby mlieka u matiek alebo rôzne iné druhy čajov a produktov, ktorých súčasťou je aníz.

Aníz je zaujímavá rastlina. Musíme s ňou zaobchádzať opatrne, aby sme z nej vyťažili maximum. Oblasti jej pomoci sú však nesmierne zaujímavé a dokážeme si ním skvelo prečistiť organizmus. Nebojte sa experimentovať a vyskúšajte aj vy doma produkty z tejto zaujímavej rastliny.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem velmi pekne za vybavenú objednávku v super rýchlom konaní. Balík dnes došiel:-)“

Duchová