Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Boj so zápalmi ďasien

Boj so zápalmi ďasien

Zdravé ďasná a zuby sú pre život človeka skutočne veľmi dôležité. Práve tieto časti sú zrkadlom zdravotného stavu celého nášho organizmu. Preto je veľmi dôležité o zuby a ďasná sa poriadne starať. Ak svoje zuby a ďasná zanedbávame, môže to prerásť až do chronických porúch. V extrémnych prípadoch môžu drobné zápaly spôsobiť až vypadávanie zubov. Veľmi dôležitou súčasťou starostlivosti je okrem pravidelného čistenia zubov a vyplachovania ústnej dutiny aj zdravá strava, ktorá sa odzrkadľuje vo všetkých častiach nášho organizmu. Najčastejšie sa poruchy s ďasnami prejavujú pri nedostatku vitamínu C alebo vitamínu A. Je preto potrebné dbať na pravidelný prísun ovocia a zeleniny a vytvárať si pestrý jedálniček, ktorý pokryje potreby celého nášho organizmu. Poďme sa spolu bližšie pozrieť na symptómy zápalov ďasien, na to, čo ich spôsobuje a ako môžeme vďaka zdravej strave svojim ďasnám pomôcť.

Charakteristika

Zápal ďasien je charakterizovaný ako akútny alebo chronický zápal ďasien. Spôsobuje ho množstvo faktorov. Môžu to byť choroby z prechladnutia, nedostatok rôznych vitamínov a látok. Napríklad vitamínu C, vitamínu A a mnohých iných. Nesprávne potraviny spôsobujú narúšanie trávenia, čo sa mnohokrát odzrkadlí práve na našich ďasnách a zuboch. Narušené trávenie tak spozorujeme práve na kvalite slín, ktoré sú dôležitou súčasťou ochrany našich zubov a ďasien. Okrem potravín môže byť na príčine aj nedostatočná ústna hygiena alebo infekcie spôsobované baktériami, vírusmi alebo hubami. A taktiež môže spôsobiť zápal ďasien nedostatočné prekrvenie spôsobené málopočetným prežúvaním potravy. Medzi základné symptómy zápalov ďasien patrí:

  • Začervenané ďasná
  • Opuchnuté ďasná
  • Krvácanie ďasien
  • Ubúdanie zo zubného lôžka
  • Zápach z úst
  • Zvýšená tvorba slín
  • Hnilobná chuť
  • Bolesť
  • Horúčka
Tieto symptómy netreba brať na ľahkú váhu a je potrebné v prípade, že ich spozorujete, riadiť sa ďalej uvedenými radami.

Čo pomôže?

Ak sa chceme problémom s ďasnami vyvarovať, mali by sme sa o svoje zuby a ďasná začať poriadne starať. Zuby by sme si mali umývať často a rovnako často by sme si mali vyplachovať ústnu dutinu. Ako som už spomínala, jednou z príčin zápalov je aj nedostatočné prekrvenie ďasien, čo znamená, že prežúvať by sme mali čo najdlhšie. Preventívnym opatrením je aj včasné odstránenie miestnych škodlivín, ktoré zápal vyvolávajú.

Vhodná strava

Nevyhnutné je do svojho jedálnička zaradiť ovocie, ktoré je bohaté na vitamín C. Napríklad také kivi dokáže človeku pokryť dennú dávku tohto vitamínu. Tiež je potrebné prijímať dostatok vitamínu A, ktorý nájdeme v strave obsahujúcej veľa karoténov. To znamená, že vitamín A nájdeme vo všetkých druhoch zeleného, žltého a červeného ovocia a zeleniny. Práve vďaka kombinácii týchto vitamínov docielime, že z mierneho zápalu sa nedopracujeme ku chronickému zápalu ďasien. Okrem týchto vitamínov by sme sa mali zamerať aj na potraviny obsahujúce kyselinu listovú. Nájdeme ju napríklad v špenáte, sóji, karfiole, brokolici, šaláte, špargli a iných druhoch zeleniny. Kyselina listová podporuje regeneráciu ďasien. Okrem toho je správne konzumovať ryžu, zemiaky alebo celozrnné produkty.

Naše ďasná a zuby netreba zanedbávať. Mali by sme dbať na pravidelnú návštevu zubného lekára, kvalitnú starostlivosť o svoje zuby a ďasná a správnu stravu, ktorá pomôže nielen našim zubom, ale rovnako aj celému organizmu. Bez zdravých zubov a ďasien nebude krásny ani náš úsmev, ktorý môžeme rozdávať len v prípade, že sme v pohode a náš organizmus funguje presne tak ako má.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle doručenie a darček. Balíček v poriadku. Prajem príjemný deň.“

Miroslav Poliak