Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Černice

Černice

Ostružina černicová je ker, na ktorom drobné černice nájdeme. Tieto plody sú v mnohom podobné napríklad malinám alebo iným druhom drobného ovocia, avšak doba ich dozrievania je neskoršia. Na kríkoch ich v plnej sile nájdeme koncom augusta a môžeme si na nich pochutiť v rôznych formách, či už v podobe ovocia s cereáliami alebo ovsenými vločkami s jogurtom alebo bez akýchkoľvek prísad čerstvé alebo sa nimi zásobíme na zimné mesiace vo forme kompótov alebo lekvárov. V súčasnom období plnom rôznych viróz a chorôb spôsobených chladným počasím sú černice tiež jednou z alternatív ako si doplniť vitamín C, ktorého obsahujú naozaj dostatok. Okrem plodov však majú skvelé účinky aj chlpaté lístky, z ktorých si môžeme uvariť zázračný čaj, ktorý nám bude nielen pomocou pri prechladnutí, ale rovnako aj prevenciou do budúcna. Pozrime sa spolu na túto rastlinu a na účinky, ktoré nám ponúka.

Čo to je?

Ostružina černicová pochádza z čeľade ružovitých. Táto rastlina nám dáva plody, černice, ktoré rastú v podobe tmavočervených až čiernych bobúľ. Stonky tejto rastliny, rovnako ako celé kríčky sú porastené drobnými tŕňmi. Preto by sme si pri zbere mali dávať pozor na svoje ruky. Pri dozrievaní sú plody najprv biele, no potom sa v nich hromadí farbivo, ktoré obsahuje skutočne obrovské množstvo flavonoidov a iných pre zdravie prospešných látok. Černice pôvodne pochádzajú z Ázie a Severnej Ameriky. Pred stáročiami sa udomácnili v Európskych lesoch. V lesoch rastú radšej na okrajoch chodníkov, medzi kríkmi alebo v hájoch. V súčasnosti sa už vyšľachtili aj odrody, ktoré sa s veľkou obľubou pestujú v nejednej záhrade na Slovensku.

Obsah účinných látok

Ako som už spomínala čerstvé černice obsahujú obrovské množstvo účinných látok. V černiciach nájdeme množstvo vitamínu C, vďaka ktorému dokážeme účinne posilňovať svoju imunitu a obranyschopnosť organizmu, vitamíny zo skupiny vitamínov B, vitamín K alebo vitamín E. Okrem toho černice obsahujú účinné flavonoidy, ktoré sú pre náš organizmus skvelými antioxidantami. Bioflavonoidy sa koncentrujú v dužine, kde je ich obsah desaťnásobne vyšší než je obsah týchto látok v šťave. Ich úlohou je chrániť vitamín C a stresový hormón adrenalín pred oxidáciou. Okrem týchto látok obsahujú aj železo, draslík, vlákninu, horčík, éterické oleje, kyselinu listovú a mnoho iných. Černice sú schopné práve vďaka bioflavonoidom viazať nebezpečnú meď, ktorá v našom organizme len škodí. Okrem plodov obsahujú skvelé látky aj listy. V listoch nájdeme éterické oleje, kyseliny a triesloviny. Takýto čaj má protizápalové účinky na sliznice ústnej dutiny a hrtana.

V čom pomáhajú?

Černice majú vďaka svojmu zloženiu mnoho dôležitých účinkov na náš organizmus. Tu je niekoľko z nich:

  • Posilňujú imunitu
  • Pôsobia protizápalovo
  • Pomáhajú našim cievam
  • Pomáhajú pri nervozite
  • Zvyšujú odolnosť voči stresu
  • Spevňujú väzivá
  • Stimulujú činnosť žliaz
Černice nám skutočne pomáhajú, hlavne, ak ich kupujeme od dobrého zdroja alebo zbierame z vlastnej záhradky. V prípade nákupu, by sme mali nakupovať tieto plody priamo od zberačov alebo drobných pestovateľov. V prípade, že kupujeme tovar z dovozu, môže hroziť, že plody budú obsahovať znehodnocujúce chemické škodliviny. Okrem toho si môžeme zadovážiť aj mrazené ovocie, ktoré sa skvele hodí na výrobu dezertov.

Černice sú rovnako ako všetky druhy ovocia pre nás vďaka svojmu zloženiu veľmi prospešné. Sú schopné posilňovať imunitu, čo sa nám v tomto období nesmierne hodí. V našich podmienkach sa nimi môžeme zásobiť hlavne koncom augusta. Ak ste doteraz uvažovali o pestovaní tohto kra aj vo vašej záhradke, verím, že ich účinky vás presvedčili a vy sa budete tešiť z každoročnej úrody. Dodávajme svojmu organizmu dôležité látky, ktoré potrebuje a naša imunita bude fungovať správne a žiadna viróza nás neprekvapí ani v tom najkritickejšom období.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcem len povedat, ze odkedy moj syn uziva rakytnikovy sirup, je zdravsi o 100%. Uzival niekolko vitaminovych pripravkov,ale nic nepomohlo. Mozem len odporucit vase pripravky a obchod.“

Jancichova Monika