Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Chilli papričky

Chilli papričky

Ste milovníkmi chilli papričiek, pestujete ich, robíte si z nich korenie alebo si nimi len dochucujete a ostríte vaše obľúbené pokrmy? V súčasnosti sú tieto zaujímavé plody a aj korenie z nich nevyhnutnou súčasťou každej kuchyne. Je možné zakomponovať ich do varenia slaných pokrmov, hlavne mäsa alebo rýb, zemiakov, omáčok, polievok, no veľmi obľúbená je aj chilli čokoláda, či už horúca alebo normálna v tuhom stave. Okrem toho, existuje aj mnoho prípravkov na chudnutie, ktoré obsahujú látky z chilli, pre ich vraj skvelé účinky na trávenie a spaľovanie tuku. A najostrejším účinkom, ktorý nám okorení aj život, je fakt, že chilli papričky fungujú ako afrodiziakum. Či je to pravda a čo všetko dokáže taká malá chilli paprička, sa dozviete v tomto článku.

Malá paprika

Chilli paprička je plodom malých kríkov, ktoré sa pestujú prevažne v tropických a subtropických oblastiach, samozrejme v súčasnosti si ich vieme dopestovať aj doma. Vo svete je približne 4000 druhov chilli papričiek a všetci pestovatelia by vám povedali, že na pestovaní papričiek je najdôležitejší výber kvalitných semienok, z ktorých vzniknú plody, ktoré budete milovať. Najviac sa chilli pestuje v Indii, Číne, Japonsku alebo v Mexiku. Archeológovia tvrdia, že štipľavé a aromatické chilli poznali už Indiáni v Latinskej Amerike a to 7000 rokov pred naším letopočtom. Najväčší rozkvet v histórii patril chilli papričkám v civilizácii Mayov. Boli schopní okoreniť si jedlo touto surovinou od raňajok až po večeru. Chilli papričky a ich semienka rozniesli do Európy moreplavci a my ich vďaka nim môžeme dnes konzumovať a pestovať.

Účinky chilli papričky

Látka, ktorá nám v ústach spôsobuje štipľavosť sa nazýva kapsacinoid. V chilli papričkách je ich veľmi veľa. Okrem toho sa v papričkách nachádza betakarotén, vitamín C, vitamín A a E alebo flavonoidy, horčík a mnoho iných minerálnych látok a iných pre zdravie prospešných látok. Chilli paprička má najlepší účinok, rovnako ako rôzne iné druhy zeleniny, v surovom stave a teda aj tieto papričky by sme mali konzumovať čerstvé, aby si z nich naše telo mohlo vziať dôležité a správne látky. Odporúča sa konzumovať tieto plody pravidelne, hoci nemusí to každému vyhovovať, avšak, kto tieto štipľavé zázraky obľubuje, môže ich s radosťou takto prijímať aj ďalej. V súčasnosti nájdeme na trhu čerstvé papričky, zavárané alebo v podobe korenia. Musíme si však uvedomiť, že každé spracovanie papričky jej odoberá množstvo prospešných látok. Najzaujímavejším účinkom pre ženy, ale i mužov by mohol byť fakt, že chilli papričky pomáhajú v chudnutí. Sú schopné vďaka svojím látkam spaľovať nadbytočný tuk a premieňať ho na energiu. Okrem toho, chilli pomáha v týchto oblastiach:

   - Bojuje proti chudokrvnosti
   - Zlepšuje imunitný systém a ničí baktérie v tele
   - Zlepšuje trávenie
   - Pôsobí antioxidačne
   - Má skvelé účinky proti bolesti hlavy
   - Účinkuje ako liek pri reume
   - Znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení
   - Funguje ako afrodiziakum

Pestovanie chilli

Pestovanie tejto rastlinky je v súčasnosti veľmi obľúbené. Prvým krokom je výber kvalitných semienok. Ak už semienka máme a ideme ich posadiť, najprv ich musíme nechať vyklíčiť, buď v hline alebo navlhčených vreckovkách či vate. Tento proces klíčenia začíname robiť najideálnejšie v období od decembra do februára. Keď vidíme, že semienka vyklíčili, vložíme ich do pripravených kvetináčov s hlinou. Potom je dôležité kvetináč umiestniť na miesto, kde je pravidelné slnečné žiarenie po väčšiu časť dňa, pretože táto rastlina slnko zbožňuje. Teplota by mala byť 18°C. Presádzať môžeme rastlinu, až keď je dostatočne silná v inom prípade by sme ju mohli poškodiť. Zálievka musí byť pravidelná. Chilli má vodu rado, takže potrebuje jej pravidelný prísun. Po splnení všetkých týchto podmienok, by vám mali narásť krásne papričky, ktoré vám okorenia život.
Nebojte sa chilli papričiek a učte sa konzumovať ich v malých množstvách. Ak ste milovníkom čokolády, ochutnajte chilli čokoládu a určite si tento plod zamilujete. Má úžasné účinky, ktoré by chcel vo svojom tele pocítiť každý. Tak ochutnávajte, čo nám život prináša a okoreňte si ho aj takýmto spôsobom.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Včera som si u Vás objednala vitamíny a už ich mám doma, chcem sa len poďakovať za skvelé služby. Nech sa Vám darí.“

M. Pešková