Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Čo ste možno nevedeli o zázvore

Čo ste možno nevedeli o zázvore

V čom spočíva kúzlo účinkov zázvoru, ktorý nás dokáže postaviť na nohy pri nepríjemnom prechladnutí alebo dokonca chrípke? Poznáte to, keď začínate mať pocit, že lezie na Vás chrípka, občas vystačí jeden večer poctivo piť čaje zo zázvoru a na druhý deň si to celé s Vami choroba rozmyslí...Naozaj vystačí obyčajný zázvor a pocity prechladnutia zmiznú? A naozaj je ten zázvor obyčajný? Bližšie si ho predstavme, spoznajme jeho históriu a poďme sa spoločne pozrieť, vďaka čomu je tento bojovník proti chrípke neobyčajne výnimočný.

V stredoveku si zázvor nemohol dovoliť každý

Rastlinka patriaca do čeľade ďumbierovité sa odbornejšie nazýva Ďumbier lekársky a jeho pôvod siaha do teplých oblastí Číny. Za jeho najväčšieho pestovateľa je v súčasnosti považovaná India, kde sa ročne vypestuje až 80% celosvetovej produkcie zázvoru. Pestovanie zázvoru je obľúbené i v Číne, Nigéríi, Nepále a v Thajsku. Blízkou príbuznou zázvoru je napríklad kurkuma. Vedeli ste, že na našej planéte rastie viac ako 1000 druhov zázvoru?
Neuveriteľné, však? Zázvor kvitne len veľmi výnimočne a vždy len počas noci, ale jeho drobné kvety sú vždy krásne sfarbené do žltej alebo fialovej farby. Kvety rastliny sú silne aromatické a zber zázvoru sa uskutočňuje až po tom, ako uschnú. Najdôležitejšou časťou rastliny je jej podzemok, teda podzemný koreň, ktorý sa využíva na liečebné účely, ale i v kulinárskom svete, vďaka jeho jedinečnej výraznej chuti a vôni. Bol využívaný už pred tromi tisíckami rokov. Zázvor a jeho účinky poznali už starovekom Grécku, Ríme a Egypte, kde bol už v tých časoch i obľúbenou koreninou. V stredoveku bol zázvor považovaný za veľmi vzácny druh komodity výmenných obchodov a predstavoval tovar, ktorý si mohli dovoliť len skutoční boháči.

Jednoduchá príprava čaju

V porovnaní s našimi stredovekými predchodcami máme veľkú výhodu, pretože ak chceme pár kúskov zázvoru, nemusíme ponúkať celú ovečku, ale stačí nám krátka návšteva supermarketu a pár desiatok centov. V jednoduchosti spočíva častokrát najväčšia krása a účinnosť, čo platí i v prípade liečenia chrípky prostredníctvom zázvorového čaju. Veľa ľudí zbytočne siaha hneď pri prvotných prejavoch prechladnutia po predražených produktoch z lekárne zatiaľ, čo zázvor ponúka účinné a lacné riešenie symptómov prichádzajúceho ochorenia. Príprava zázvorového čaju je nenáročná a zvládne ju za pár minút každý.
Zázvor na strúhadle nastrúhame na jemné kúsky, ktoré necháme variť vo vriacej vode s trochou škorice približne 3 minúty. Kúsky zázvoru scedíme a čaj osladíme medom. Na záver pridáme ešte citrón. Zaujímavou alternatívou je i spojenie výluhu z čerstvého zázvoru s iným aromatickým čajom, ktorému pridá zázvor mierne pikantnú chuť. Odporúčaná denná dávka zázvoru sú približne 4 až 5 gramov.

Zoznámte sa s gingerolom, ktorý vyhráva nad chrípkou a migrénami

Zázvor obsahuje biologicky aktívnu zložku zvanú gingerol, ktorá je príbuzná kapsaicínu, ktorý stojí za páľavou chilli papričiek. Vďaka gingerolu má zázvor štipľavú chuť a charakteristickú korenisto sladkú vôňu. Práve gingerol má na svedomí väčšinu liečivých účinkov zázvoru. Prírodný olej gingerol obsiahnutý v zázvore má výrazné antioxidačné vlastnosti a pôsobí protizápalovo. Vďaka nemu dokáže zázvor tlmiť bolesť a priniesť úľavu pri príznakoch prechladnutia. Jeho pôsobenie je účinné i v prípade nepríjemnej migrény.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Minuly tyzden v piatok som si Vas objednala caje na nespavost s dorucenim do Londyna. Chcem podakovat za expresne odoslanie. Caje vcera dorazili a su vyborne. Este raz velka vdaka.“

Slovakova