Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Datle sušené

Datle sušené

Blíži sa čas Vianoc a my budeme mať na stoloch množstvo exotického ovocia a plodov. Či už vo forme čerstvej alebo sušenej. Mali by sme sa preto oboznámiť s ich účinkom, aby sme vedeli, čo si môžeme dopriať a v akom množstve. Dnes sa zameriam na datle, ktoré mnohí zbožňujú, no poznám aj ľudí, ktorí tieto plody pre ich zaujímavú chuť nevyhľadávajú. Datle sú energetickou bombou, a preto sú vyhľadávané najmä športovcami, ktorí potrebujú zdravou formou dostať do tela energiu na výkony. No na druhej strane sú datle aj skvelým prostriedkom na zlepšenie spánku, pretože obsahujú veľké množstvo tryptofanu, ktorý sa v epifýze mení na spánkový hormón melatonín. Azda len málokto z nás ochutnal datle aj v čerstvej forme, keďže v našej krajine ich zoženieme len v predvianočnom období a výlučne sušené. Datle sa však dajú konzumovať celý rok a môžeme si ich naservírovať napríklad s tvarohom alebo jogurtom v kombinácii s medom a rôznymi druhmi orieškov alebo iných semienok a jadierok. Taktiež sa môžu stať súčasťou našich cereálnych raňajok alebo ich využijeme ako malú sladkosť medzi jedlami. Datle sú vitamínovou bombou, takže počas sviatkov si ich môžeme dopriať v hojnom množstve. Ak vás zaujímajú ich účinky, čítajte nasledujúce riadky.

Odkiaľ pochádzajú?

Datle pochádzajú z Prednej Ázie. Rastú na datľovej palme, ktorá je schopná dorásť do výšky až 30 metrov. Táto palma potrebuje teplé podnebie a znesie aj úmornú horúčavu. Datle, ktoré na nej rastú sa pred extrémnym teplom chránia šťavami pripomínajúcimi med. Za rok sa na jednej palme môže urodiť až 100 kilogramov plodov. Pôvodní obyvatelia horúcich subtropických oblastí už dávno vedeli o úžasných účinkoch datlí a vďaka nim prežili aj dlhé cesty cez vyprahnutú púšť. Datle sú skvelým prostriedkom na zahnanie hladu. Môžeme s nimi porovnať už len orechy, semiačka a rôzne iné jadierka. Datle nám však okrem nasýtenia ponúkajú účinok vo forme zlepšenej koncentrácie.

Účinky

Datle sú plné skvelých látok a dodávajú nám energiu, okrem toho, že zlepšujú naše trávenie, pomáhajú nám aj v týchto oblastiach:

  • Ovplyvňujú našu duševnú činnosť
  • Pomáhajú nám sa koncentrovať
  • Stimulujú metabolizmus buniek
  • Sú obrovským zdrojom kyseliny pantoténovej
  • Ovplyvňujú krvotvorbu
  • Podporujú kvalitný spánok a zaspávanie

Zloženie

Datle obsahujú všetky vitamíny okrem vitamínu E a biotínu. Ako som už spomínala, datle sú skvelým zdrojom kyseliny pantoténovej, ktorá je schopná udržiavať našu psychickú i fyzickú kondíciu. Rovnako vitalizuje celý organizmus a dodáva nám energiu. Okrem toho nájdeme v datliach veľa vápnika, ktorý pôsobí pozitívne na naše kosti a zuby, medi, ktorá podporuje krvotvorbu, železa, ktoré je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek a draslíka, ktorý odvodňuje a znižuje krvný tlak. Datle sú tiež skvelým prostriedkom pri zaspávaní. Obsahujú tryptofan, ktorý sa v mozgu mení na nervový hormón serotonín a v epifýze na spánkový hormón melatonín. Aby ste sladko zaspali, mali by ste pred vyčistením zubov pre spánkom zjesť 5 datlí. Musíme si však aj uvedomiť, že datle sú kalorické, a preto musíme pri ich väčšom konzumovaní zvýšiť aj výdaj energie. V prípade, že vás datle zaujali, ponúkame vám na našich stránkach rôzne druhy. Či už bio datle bez kôstky, sušienky z datlí alebo datľový džem. Produktov je mnoho, preto si máte z čoho vyberať.

Nezabúdajte na to, že ovocie, sušené plody, oriešky a rôzne iné jadierka a semienka sú veľmi zdravou súčasťou Vianoc. Skúste nimi nahradiť nezdravé koláče a iné dezerty a doprajte si napríklad sladké datle. Sú vitamínovou bombou so zaujímavou chuťou, ktorá vás prekvapí. Zaraďme datle do svojho jedálnička a naše telo bude spokojné.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Pekny den vam prajem som velmi spokojna s rychlostou vybavenia objednavky aj s kvalitou vasich sluzieb a aj s vyrobkami ktore ponukate.“

Gresova Renata