Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Jablká pre zdravie

Jablká pre zdravie

Začiatok jablkovej sezóny práve prepukol a na stromoch nám dozrievajú krásne a šťavnaté plody. V závislosti od odrody niektoré jablká dozrievajú už teraz, iné až koncom augusta. Našťastie v našej krajine je tento druh ovocia pre nás veľmi dôležitý a konzumujeme ho každý deň najmä ako drobnosť medzi jedlami, čo je tá najsprávnejšia voľba. Taktiež je skvelé, že jablko sa dá uskladňovať veľmi dlhú dobu, a preto môžeme aj v zime zahryznúť do skvelého plodu, ktorý nám slnko prinieslo. Jablko je schopné pripraviť žalúdok na trávenie väčších jedál a obsahuje veľa vlákniny, čo nášmu telu len a len pomáha. Patríte aj vy medzi milovníkov jabĺk? Alebo ich radšej pestujete vo svojom sade? Poďme bližšie preskúmať účinky a zloženie jabĺk, aby sme vedeli, prečo je konzumácia týchto skvelých plodov taká zdravá.

Pôvod

Jablko pôvodne pochádza zo strednej Ázie. Toto miesto je jeho pravlasťou. Postupne sa práve z tejto oblasti rozšírilo pestovanie jabĺk aj do iných oblastí a samozrejme aj k nám. Jabloň je najrozšírenejší ovocný strom na svete. Na základe genetických informácií sa vytvorili obrovské množstvá odrôd, ktoré sa prispôsobili rôznym klimatickým podmienkam. Preto si v súčasnosti môžeme vyberať z obrovského sortimentu jabĺk, či už na konzumáciu alebo na pestovanie.

Čo obsahuje

Jablko je známe tým, že obsahuje veľké množstvo vody, avšak na druhej strane skoro žiadne bielkoviny. Taktiež obsahuje sacharidy a mastné kyseliny. Jablko je veľmi bohaté na vitamíny a stopové prvky, čo z neho robí mimoriadne zdravý druh ovocia. Obsahuje napríklad vitamín C, draslík, horčík, vápnik a množstvo iných skvelých látok. Okrem toho nájdeme v jablku aj pektín. Tvorí až 30 percent jeho zloženia. Pektín je vlastne vlákninou, ktorá znižuje hladinu cholesterolu, respektíve krvných tukov a je schopný viazať jedovaté látky, akými sú napríklad olovo alebo ortuť. Z kyselín nájdeme v jablku napríklad kyselinu jablčnú alebo kyselinu vínnu a tie majú za úlohu obmedzovať škodlivú fermentáciu a usídľovanie sa baktérií v našich črevách. Jablká sú skvelé aj ako omladzovacia kúra. Vďaka ich šupke a dužine sa v našom organizme z jablka uvoľňujú látky, ktoré majú pozitívny vplyv na náš organizmus. Nesmieme zabudnúť na zdravú jablkovú šupku. Tá obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, karotény alebo železo. Už spomínaný draslík je v našom organizme nevyhnutný pre správne hospodárenie organizmu s vodou. Taktiež ho potrebujeme pre dobré fungovanie obličiek a činnosť svalstva.

Ako jablko pomáha

Je samozrejmé, že vďaka svojmu skvelému zloženiu má jablko perfektné účinky na náš organizmus. Medzi tieto účinky patrí:

  • Znižovanie krvného tlaku
  • Ovplyvňovanie hladiny cholesterolu v krvi
  • Posilňovanie imunity
  • Ochrana srdcovo-cievneho systému
  • Stabilizácia hladiny cukru v krvi
  • Spevňovanie ciev
  • Pomáhanie tráviacemu systému
  • Posilňovanie ďasien
  • Vplyv na vlasy, nechty a pokožku

Pozor na postreky

Keďže je dobre známe, že jablká z dovozu, aby boli krásne a vyrástli, čo najrýchlejšie, sú mnohokrát striekané rôznymi postrekmi, ktoré pre nás nie sú najlepšie. Preto treba pred každou konzumáciou takéto jablká dôkladne umyť horúcou vodou a následne opláchnuť studenou vodou. Nepríjemnosti, ktoré by nám mohli spôsobiť neumyté jablká sú napríklad tráviace ťažkosti, alergie alebo podráždenie pokožky. Preto je najlepšie pestovať si vlastné plodiny alebo kupovať ovocie, ktoré bolo vypestované v našej krajine alebo susednej krajine a vždy si overiť pestovateľa.

Jablká sú u nás tradičným a obľúbeným ovocím, čo je pre nás len a len dobré. Treba ich konzumovať pravidelne. Či už vo forme surového ovocia, výživy alebo v rôznych dezertoch. Sladké jablká nás v horúcich dňoch osviežia a vo forme teplého dezertu v zime zahrejú. Nezabúdajte na tieto plody a konzumujte ich v rôznych podobách, aby ste sa tešili skvelému zdraviu a vitalite.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, práve som obdržal perfektne zabalenú zásielku aj s darčekmi. Veľmi pekne ďakujem. Všetko dobré celému tímu, nech sa vám darí!“

Bernard