Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Mangold

Mangold

Ak hľadáte zeleninu, ktorá je alternatívou k špenátu, kelu alebo iným druhom listovej zeleniny, ktorá je čoraz obľúbenejšia medzi rôznymi ľuďmi, máme tu pre vás pár informácií o zaujímavom mangolde. Táto plodina sa pestuje menej ako jeho príbuzný špenát, pretože je mangold omnoho viac náchylný na chlad, čo v pestovaní zvýhodňuje iné druhy zeleniny. V minulosti bol mangold využívaný v kuchyni omnoho viac, avšak postupne upadol do zabudnutia. V súčasnosti však objavujeme všetky druhy zeleniny a ovocia, pretože chceme zdravý a pestrý jedálniček a mangold sa čoraz viac objavuje na našich tanieroch. Dajú sa z neho vykúzliť chutné šaláty alebo iné druhy jedál, ktoré naše telo zásobia potrebným množstvom živín, vitamínov a minerálov a my tak môžeme v plnej sile zdolávať každodenné povinnosti. Pozrime sa spoločne odkiaľ pochádza, čo nám v podobe vitamínov a minerálov dodáva a aké sú jeho účinky na náš organizmus. Čítajte ďalej.

Charakteristika

Mangold je prastarou zeleninou, ktorá postupom času zapadla prachom, avšak dnes ju znova objavujeme na tanieroch a na pultoch v obchodoch. Je to skvelá alternatíva špenátu, ktorý je na našom území veľmi obľúbený. Mangold je stonková listová zelenina. Je však menej výdatný a omnoho viac citlivý na chlad ako špenát. Obľúbený bol už u starých Rimanov a postupne sa zo severného Talianska rozšírilo jeho pestovanie aj do iných častí Európy, na západ a severozápad do Francúzska a Švajčiarska.

Čo obsahuje?

Dôležitou zložkou mangoldu je vláknina. Vláknina má blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru. Rovnako viaže vodu a tiež tuky a toxíny, ktoré sa nám hromadia v organizme. Je schopná odstraňovať zápchu a iné tráviace ťažkosti. Ďalej je v mangolde vysoký obsah vápnika, ktorý podporuje naše zuby a kosti, železa, ktoré je potrebné pre správnu krvotvorbu a taktiež pre okysličovanie buniek. Dôležitý je aj horčík, ktorý podporuje činnosť svalov. Z vitamínov je najviac v tejto zelenine obsiahnutý vitamín C, ktorý podporuje našu imunitu. Okrem týchto látok nájdeme v mangolde aj karotén, vitamíny zo skupiny B, draslík, fosfor, betaín, vďaka ktorému má rastlina sladkastú chuť pripomínajúcu chuť repy, chlorofyl, flavonoidy a množstvo iných.

Účinky mangoldu

Ako som už spomínala, mangold podporuje trávenie alebo jeho zloženie posilňuje našu imunitu. Okrem toho má však omnoho viac účinkov, ktorými blahodarne pôsobí na naše zdravie. Patrí sem:

  • Blahodarne pôsobí na náš mozog
  • Ovplyvňuje naše nervy
  • Odstraňuje únavu a nervozitu
  • Má detoxikačné účinky
  • Znižuje hladinu tukov v krvi
  • Posilňuje imunitu
  • Blahodarne pôsobí na naše sliznice
  • Ovplyvňuje okysličovanie našich buniek
  • Aktivizuje produkciu hormónov
  • Ovplyvňuje naše mentálne funkcie

S mangoldom to nepreháňajme

O mangolde je známe, že obsahuje omnoho viac kyseliny oxálovej než špenát. Táto kyselina je schopná v črevách viazať vápnik na nerozpustnú zlúčeninu a týmto spôsobom sťažuje biologické využitie vápnika. Avšak tejto skutočnosti sa môžeme obávať len v prípade, že tejto zeleniny skonzumujeme príliš veľa. Ideálne je konzumovať 150 až 200 gramov mangoldu.

Mangold je skutočne zaujímavou náhradou špenátu alebo iných druhov listovej zeleniny, ktorú konzumujeme často. Preto je dobré naučiť sa pracovať s touto zeleninou a vytvárať si z mangoldu rôzne pokrmy. Dodá tak nášmu telu veľké množstvo potrebných látok a rovnako nám pomôže v rôznych oblastiach. Je to skvelý pomocník pri vytváraní dobrej imunity a pri prevencii, ktorá je omnoho dôležitejšia než samotný boj s problémami, ktoré môžu v našom organizme nastať.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„presne tak som si to predstavovala, ste suverejne najlepší, dakujem vám. “

maria lacikova