Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Obdobie tekvíc

Obdobie tekvíc

Možno aj vy máte medzi tekvicami svojho obľúbenca. Poznáme rôzne druhy rév, na ktorých tieto plody rastú. Práve teraz je obdobie ich dozrievania a my si tak môžeme pripravovať chutné recepty, ktoré nám už akosi začínajú ukazovať, že sa k nám približuje jeseň. Pozrime sa teda spolu, čo nám tekvica vo svojom zložení ponúka a ako dokáže pôsobiť na náš organizmus.

Opis

Tekvica je plodom patriacim do čeľade Cucurbitaceae. Tekvice sa rodia v rozličných variantoch. Sú guľaté, sploštené, vajcovité alebo v tvaroch, ktoré pripomínajú napríklad fľašu. Farba kôry môže byť žltá, oranžová, ale rovnako aj zelená, biela až po fialovú. Dužina tekvice je mäkká a v strednej časti v nej nájdeme semienka.

Zloženie tekvice

V zložení tekvice je zaujímavé to, že na jednej strane obsahuje niektorých látok veľmi málo, ale na strane druhej tvoria niektoré látky veľmi veľkú časť jej zloženia. Napríklad na taký tuk a sodík je tento plod chudobný. Avšak nájdeme v nej veľké množstvo betakaroténu a tiež minerálov ako je draslík alebo vápnik. Prekvapujúci je aj obsah rozpustnej vlákniny. Práve táto látka dáva tekvici schopnosť utíšiť hlad.

Ako na nás pôsobí?

Ako som už spomenula, tekvica je skvelým prostriedkom na zahnanie hladu. Okrem toho však všetky druhy tekvice dokážu pôsobiť proti vysokému krvnému tlaku. Tiež majú močopudné účinky a protirakovinové účinky. Tekvica obsahuje tri najúčinnejšie látky rastlinného pôvodu, u ktorých boli dokázané antikarcinogénne účinky. Je to betakarotén, vitamín C a vláknina. V mnohých prípadoch sa tekvica osvedčila aj ako jemné preháňadlo. Ďalej je tekvica vhodná pre ľudí, ktorí majú ťažkosti so srdcom, pretože vďaka svojmu zloženiu naše srdce a cievy účinne chráni. Zloženie tekvice tiež výborne pôsobí na naše obličky a proces vylučovania tekutín a škodlivín z organizmu. Ak máte problémy so žalúdkom, tiež by ste mali siahnuť po tejto plodine. Dužina tekvice neutralizuje nadbytok žalúdočnej kyseliny. Tekvica tiež odstraňuje zápchu.

Ako si ju pripraviť?

Tekvicu je možné pripraviť na množstvo spôsobov. Ja obľubujem napríklad tekvicový koláč alebo pyré ako prílohu k mäsu a iným pokrmom. V prípade prípravy môžeme tekvicu konzumovať pečenú, varenú alebo v podobe spomínaného pyré. Ak si chceme pripraviť pečenú tekvicu, rozrežeme plod na polovice alebo iné kusy a pečieme v rúre do zlatohneda. Podávame ju napríklad s medom alebo v kombinácii s rôznym ovocím. Ďalej je tu varená tekvica. Takto pripravená tekvica sa podáva napríklad k mäsu alebo je súčasťou rôznych polievok. Napokon je tu pyré. Po uvarení sa tekvica rozmixuje napríklad s mliekom alebo sójovým nápojom. Pyré môžeme pripraviť na slano alebo na sladko. Je to len na vašej fantázii.

Aj na našej stránke nájdete produkty, ktoré sú vyrobené z tekvice a pomôžu organizmu v rôznych oblastiach. Ponúkame napríklad tinktúru z tekvice Hokkaido, BIO tekvicový olej, tekvicový olej s jódom alebo olej zo semien tekvice oranžovej. Okrem toho máme v ponuke aj BIO tekvicové semienka.

Tekvice sú naozaj zaujímavé plodiny. Dokážu nám pomáhať aj napriek tomu, že niektoré látky v ich zložení úplne chýbajú. Avšak tie látky, ktoré v sebe ukrývajú sú v kombinácii a množstvách, ktoré nášmu telu pomáhajú. Či už máte radšej tekvicu vo forme oleja, semienok alebo ako plod, je na vás, čo z nej budete konzumovať. Môžete si ju pripravovať na množstvo spôsobov a dodávať tak organizmu dôležité látky.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobry den, opatovne chvalim za neuveritelnu rychlost dodavky tovaru. Prave mi postar doniesol balicek.:-)“

Kellyerova