Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Prečo jesť surovú zeleninu a ovocie

Prečo jesť surovú zeleninu a ovocie Surová zelenina a ovocie obsahuje množstvo vitamínov, ktoré sú pre naše telo, našu imunitu nesmierne dôležité. Tak napríklad, pre dobrú funkciu kostného tkaniva, pokožku a očí potrebujeme vitamín A, pre metabolické procesy vitamín B, na dobrú funkciu mozgu vitamín E. Pozrime sa na niektoré vitamíny bližšie a aj na to, v ktorej zelenine či ovocí ich nájdete.

Vitamín A
Ako sme už spomínali, vitamín A je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, pre zdravé kosti a zuby, ale aj dobrý zrak. Vitamín A nájdete v mrkve, šaláte, brokolici, špenáte, melóne či marhuliach. Odporúčané denné množstvo je až 800 gramov.

Vitamín B
Skupina vitamínov B (B1, B2, B5, B6, B9, B12) sú dôležité pre nervy a svalstvo, pre dobrý rast, podporujú funkciu zažívacieho ústrojenstva i kože. Zdrojom týchto vitamínov sú napríklad strukoviny, oriešky, ovsené vločky či listová zelenina.

Vitamín C
Vitamín C je potrebný pre normálnu funkciu všetkých orgánov ľudského tela, kostí a zubov. Uľahčuje tvorbu červených krviniek, podporuje vstrebávanie železa, pomáha pri zlomeninách, podporuje zrážanie krvi, ale lieči aj skorbut. Podieľa sa na tvorbe medzibunečnej základnej hmoty a podporuje odbúravanie cholesterolu v cievach. Vitamín C nájdete najmä v ovocí, a to v citrusových plodoch, kivi, čiernom ríbezlí, jablkách, jahodách, broskyniach, ale aj v brokolici, kapuste, kely, zemiakoch či paradajkách.

Vitamín D
Tento vitamín spevňuje kosti, pretože podporuje ukladanie vápnika a horčíka. Vitamín D však nájdete najmä v potravinách živočíšneho pôvodu, ale malé množstvo je aj v avokáde.

Vitamín E
Vitamín E je potrebný pre ochranu buniek, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému. Nájdete ho v kapuste, špenáte, fazule, ale aj lieskových orechoch či pšeničných klíčkoch.

Vitamín K
Vitamín K upravuje zrážanlivosť krvi, umožňuje tvorbu protrombínu v pečeni, čím zabraňuje vykrvácaniu. Jeho zdrojom je zelená časť rastlín, kapusta, špenát či pažítka. Potraviny, ktoré denne prijmeme by mali obsahovať až 60 percent surovej zeleniny a ovocia. Surová zelenina a ovocie, okrem toho, že obsahuje množstvo vitamínov, odstraňuje aj pálenie záhy, lieči kožné problémy, zabraňuje vypadávanie vlasov, pôsobí priaznivo pri liečbe srdcových chorôb, ciev, cukrovky, znižuje váhu i cholesterol a má aj antikarcinogénne účinky.

Surové zelenina a ovocie obsahuje aj, pre ľudský organizmus tak potrebnú, vlákninu. Tá je nutná pre dobré trávenie, zabezpečuje pohyb čriev, čím podporuje pravidelné vyprázdňovanie.

Pokiaľ stále nie ste presvedčení o priaznivých účinkoch surovej zeleniny a ovocia, skúste ju vo väčšom množstve zaradiť do svojho jedálneho lístka. Pozorujte svoju pleť, vlasy, ale aj hmotnosť, trávenie či celkovú vitalitu. Zlepšenie uvidíte na sebe a my vás už nebudeme musieť presviedčať o dôležitosti konzumácie surovej zeleniny a ovocia. Tak do toho!
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem krásne za zásielku, som max.spokojná,ako vždy,môžem sa spoľahnúť na kvalitu úmernu s cenou.“

Daša