Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Vitamíny

Vitamíny

Všetci počúvame o vitamínoch aké sú dôležité a nevyhnutné pre správne fungovanie nášho organizmu. Áno, je to pravda. O tom, že organizmu určité látky môžu chýbať a treba ich stravou dopĺňať vedeli už Egypťania. Vitamíny objavil a pomenoval v 19. storočí chemik Kazimír Funka, ktorý odvodil ich názov z latinčiny. Vitamíny vo všeobecnosti musíme prijímať prostredníctvom potravy, pretože si ich naše telo nedokáže vytvoriť. Výnimku tvorí len vitamín D, ktorý si organizmus vytvára v spolupráci so slnečným žiarením, ktoré pohlcujeme. Vitamíny dostávali postupne svoje názvy podľa písmen abecedy a v súčasnosti poznáme vitamíny A, B komplex, vitamín C, D, E, H, K. Niektoré z nich sú rozpustné v tukoch, iné sú rozpustné vo vode. Medzi vitamíny rozpustné v tukoch patria vitamín A, D, E a K a v druhej skupine, teda vitamínov rozpustných vo vode sú B komplex, vitamín H a C.

B komplex

Do skupiny nazývanej B komplex patrí celý rad vitamínov B. Napríklad B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a taktiež B12. Kedysi sa vnímal vitamín B ako jeden, až neskoršie výskumy ukázali, že vitamínov B je viac a každý nájdeme v iných potravinách a rovnako má aj iné účinky na naše telo. Vitamín B1 má názov Tiamín a nájdeme ho napríklad v strukovinách, obilných klíčkoch alebo droždí. Pomáha nám pri správnom fungovaní nervovej sústavy. Vitamín B2 nazývaný Riboflavín nájdeme v pečeni, mäse, droždí a iných potravinách. Je dôležitý pre naše nechty, vlasy a pokožku a správne nám vďaka nemu fungujú sliznice. Vitamín B3 sa nazýva Niacín a nájdeme ho v zelenine, sušenom ovocí a hlavne orieškoch. Pomáha nám so správnym fungovaním pečene. Ďalším z tejto kategórie je vitamín B5, ktorý sa volá aj kyselina pantoténová. Je obsiahnutá napríklad vo vnútornostiach alebo vajíčkach. Je dôležitý pre správne fungovanie nášho metabolizmu. Vitamín B6 podporuje nervový systém a nájdeme ho hlavne v špenáte, cesnaku, zemiakoch a strukovinách. Ďalším vitamínom je B7, ktorý sa nazýva Biotín. Tento vitamín je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému a stará sa o naše vlasy, nechty a krásnu pokožku. Nájdeme ho v sójových výrobkoch alebo v pečeni. B9 je známou kyselinou listovou. Nájdeme ju v zelenej listovej zelenine, ale napríklad aj v mäse. Je dôležitá pre správny rast. B12, Kobalamín je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek. Nachádzame ho napríklad v pečeni, mlieku alebo vajíčkach. Toto je stručný popis účinkov a výskytu vitamínov zo skupiny B.

Vitamín C

Človek si vitamín C nedokáže syntetizovať sám, preto ho musíme prijímať vo forme potravín, hlavne ovocia a zeleniny. Pri nedostatočnom príjme tohto vitamínu môžeme mať problémy napríklad s kĺbmi, imunita začne byť oslabená, budeme unavení a taktiež to môže mať dopad na naše zuby. Vitamín C preto nájdeme v nasledujúcich potravinách. Nachádza sa v jahodách, citrusoch, paradajkách, šípkach, brusniciach alebo aj v množstve zeleniny, napríklad v špenáte alebo brokolici. Je nevyhnutné prijímať vitamín C a posilňovať takto svoju imunitu, ktorá je dôležitá práve v takýchto prechodných obdobiach aké zažívame teraz. Vitamín A

Vitamín A je v ľudskom tele potrebný hlavne z dôvodu vývoja a rastu. Okrem toho ho potrebujeme pre kvalitný zrak . Ak ho neprijímame dostatok, môžeme pozorovať nepeknú pokožku a ťažkosti so zrakom. Vitamín A sa nachádza napríklad v mrkve, špenáte, kapuste a v množstve inej zeleniny, z ovocia ho nájdeme napríklad v marhuliach alebo čerešniach a taktiež sa nachádza v rybom tuku, mlieku a mnohých iných potravinách.

Vitamín D

Ako som už spomínala, tento vitamín je jediný zo všetkých, ktoré si naše telo na základe slnečného žiarenia dokáže vyrobiť samo. Ale aj napriek tomu je potrebné, aby sme ho prijímali aj prostredníctvom stravy. Vitamín D sa nachádza najmä v produktoch živočíšneho pôvodu a to rybách, mäse, mlieku a mliečnych výrobkoch, vo vajíčkach. Je nevyhnutné ho prijímať pre zdravé kosti a zuby, ale aj pre dobrú imunitu.

Vitamín E

Vitamín E je veľmi dôležitý v prevencii vzniku voľných radikálov, ktoré pre nás nie sú prospešné. Tento vitamín nájdeme napríklad v celozrnných výrobkoch, rybách, zelenine alebo sóji.

Vitamín K

Tento vitamín je veľmi dôležitý pri procesoch ako je zrážanie krvi, mineralizácia kostí alebo pri bunkovom raste. Obsahuje ho zelenina ako napríklad, karfiol, paradajky, špenát, ale nájdeme ho aj v mlieku, vajíčkach alebo sóji.

Príjem vitamínov je v súčasnej dobe veľmi dôležitý. Žijeme v hektickom období a z každej strany na nás číhajú vírusy. Preto potrebujeme kvalitnú obranyschopnosť a dobrú imunitu, ktorá nás ochráni za každých okolností. Dostatok vitamínov si zabezpečíte hlavne kombináciou rôznych potravín, rôznych druhov ovocia a zeleniny. Tak budete mať istotu, že ste určite prijali dostatok všetkého, čo nášmu organizmu treba. Na druhej strane, ak nemáte čas obohacovať svoj jedálniček, môžete siahnuť aj po výživových doplnkoch, ktoré v súčasnosti ponúkajú celé spektrum vitamínov a minerálov potrebných pre správne fungovanie organizmu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcem len povedat, ze odkedy moj syn uziva rakytnikovy sirup, je zdravsi o 100%. Uzival niekolko vitaminovych pripravkov,ale nic nepomohlo. Mozem len odporucit vase pripravky a obchod.“

Jancichova Monika