Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Výrobcovia potravín klamú

Výrobcovia potravín klamú

V súvislosti s výrobou potravín a uvádzaním skutočných druhov látok a prísad, ktoré sú hlavnými zložkami potravín a potravinových výrobkov, vychádza na povrch fakt, že zatajovanie výskytu glutamanu vo výrobkoch, ktoré každý deň konzumujeme je tu na dennom poriadku. Výrobcovia potravín si uvedomujú, že glutaman, alebo presnejšie „Éčka“ v potravinách ľudia vnímajú ako veľmi škodlivé a výskyt ich názvov na obaloch potravín mnohokrát ľudí odradí od kúpy daného produktu.
Je nepríjemné uvedomiť si, že potraviny, ktoré konzumujeme obsahujú látky, dá sa povedať jedy, ktoré naše telo nechce. No o to horšia je skutočnosť, že v súčasnosti sa na našom trhu tieto jedy ukrývajú pod iné názvy. Na obaloch nevidíme žiadne E 620 alebo E 621, ale názvy, o ktorých si bežný človek myslí, že sú naopak veľmi zdravé a prospešné. A v mojich očiach najhorším klamstvom je skutočnosť, že množstvo výrobcov udáva na prednú stranu obalu úžasnú vetu: „Neobsahuje glutaman“. Ako máme po takýchto informáciách veriť dodávateľom a nakupovať zdravú stravu? Vadí vám, že výrobcovia klamú? Čítajte ďalej a poradíme vám ako sa takýmto výrobkom vyhnúť.

Zoznámte sa s glutamanom

Glutaman sodný, jeden z viacerých druhov tohto dochucovadla je v podstate sodná soľ kyseliny glutámovej. Používa sa hlavne na zvýraznenie chuti mnohých druhov výrobkov. Pre priblíženie vážnosti prijímania glutamanu, zmienim sa o mnohých situáciách, ktoré v našom organizme dokáže spôsobiť. Dôležitým pojmom, bez ktorého sa téma glutamanu nezaobíde je skutočnosť, že glutaman je toxický. V reálnom živote sa vyskytujú ľudia, ktorí po konzumácii tejto látky ostávajú v dobrom stave a v ich organizme sa to nijako špeciálne neprejavuje, na druhej strane sú aj jedinci, ktorým konzumácia glutamanu vážne škodí. Ale podstatné je, že dlhodobá konzumácia glutamanu môže mať vážne následky. Receptory, ktoré reagujú na príjem tejto látky máme nie len v mozgu, ale taktiež v tráviacej sústave, čo znamená, že nám môže poškodiť mozog aj tráviace ústrojenstvo.
Poškodenia sa môžu prejavovať tlakom v hlave, bolesťami hlavy, bolesťami hrude a žalúdka, nadúvaním alebo hnačkou. Môže spôsobiť demenciu alebo alzheimerovu chorobu, čo znamená, že jeho sila je naozaj veľká. Najhorší je však fakt, že najcitlivejšie sú na prijímanie glutamanu deti. To znamená, že už matka, ktorá je v období tehotenstva, mala by sa vyvarovať konzumácii tejto látky, pretože na dieťa to môže mať tragické účinky. Je dokázané, že táto látka dokáže spôsobiť vznik autizmu a vývojových porúch mozgu. Tieto účinky sa prejavujú hlavne v Spojených štátoch amerických. Dôležité je skúmať informácie aj na výživách a iných pokrmoch, ktoré sú určené pre deti, pretože aj v týchto výrobkoch boli nájdené tieto látky. Glutaman taktiež spôsobuje vznik obezity alebo tučnoty, pretože prijímanie tejto zložky potláča pocit sýtosti, čo znamená, že človek konzumuje viac jedla a jeho hmotnosť rastie. Toto všetko sú katastrofálne dôsledky prijímania glutamanu.

Málo horčíka, veľa glutamanu, možná smrť

Ak človek konzumuje potraviny obsahujúce glutaman, jeho hladina v organizme sa môže zvýšiť až 20 násobne. Ak má človek v tele nedostatok horčíka, či je to spôsobené stravou, ktorú prijíma alebo to súvisí so svalovou záťažou, glutaman má zelenú. V takom prípade receptory, ktoré reagujú na výskyt glutamanu, dajú sa ľahšie touto látkou dráždiť a ak v tejto situácii športovec pred tréningom zje jedlo, ktoré obsahuje glutaman a zapije ho sladeným nápojom, môže dôjsť k dráždeniu srdca, môže nastať kŕč a následne aj aritmia. A v mnohých prípadoch aj smrť. Preto sa vyskytuje veľa smrteľných situácií u vrcholových športovcov počas podávania výkonu. Taktiež sa vyskytli aj úmrtia v čínskych reštauráciách. Toxicita glutamanu sa totiž spája so syndrómom čínskej reštaurácie.

Klamstvo, klamstvo a ešte raz klamstvo

Výrobcovia potrebovali nájsť spôsob ako prestať uverejňovať na obaloch výrobkov, že glutaman tam skutočne je a na základe toho, že prestali do potravín pridávať glutaman ako soľ, ale vo forme bielkoviny, ktorá však túto látku obsahuje, spustilo sa zavádzanie obyčajných ľudí. Namiesto označenia nebezpečnej látky uvádzajú názvy, ktoré pre bežného spotrebiteľa znejú ako skvelé. Látky, teda presné pomenovanie glutamanu je nasledovné:

  • Kyselina glutamová - glutaman - E 620
  • Glutaman sodný - MSG - E 621
  • Glutaman draselný - E 622
  • Glutaman vápenatý - E 623
  • Glutaman amonný - E 624

Namiesto toho udávajú látky, ktoré pre nás znejú bezpečne, ale glutaman obsahujú:

  • Bielkovinový hydrolyzát
  • Kvasnicový extrakt
  • Sójový hydrolyzát
  • Sójový alebo rastlinný bielkovinový hydrolyzát

Je dobré vedieť, že sójové bielkoviny sú v prírode najväčším zdrojom glutamanu. Takto uvedené názvy ľudí presviedčajú, že výrobok je zdravý a v spolupráci s nápismi na predných stranách obalu, že výrobok neobsahuje glutaman, pôsobia na človeka dôveryhodne a zdravo. Opak je však pravdou. Výrobky, v ktorých sa tento spôsob klamstva a samozrejme glutaman nachádza sú napríklad instantné polievky a instantné hotové pokrmy, koreninové zmesy, snacky, mastné výrobky, paštéty, údeniny, zemiakové lupienky, dochucovadlá, sójové omáčky.

Bojujme proti týmto výrobkom

Jedinou osvedčenou radou ako sa vyhnúť spotrebe takýchto výrobkov, je obmedzenie kupovania hotových a spracovaných potravín. Najlepšie je kupovať si základné potraviny a variť z nich. Konzumovať hlavne zeleninu a mäso. Okrem toho s glutamanom v tele veľmi dobre bojuje korenie kurkuma alebo kari korenie, ktorého súčasťou je práve spomínaná kurkuma. Toto korenie je akýmsi protijedom voči glutamanu. Dôležité je tiež prijímať veľa horčíka, používať pri varení čerstvé bylinky a zaujímavá je v tomto smere aj chlorella. Glutaman je veľmi nebezpečná látka. Hoci umocňuje chuť jedál, nenechajte sa ňou zmiasť a pri budúcom nákupe poriadne študujte zloženie výrobkov, aby ste neostali oklamaní výrobcami, ale aby na vašom stole bola vždy len zdravá strava bez jedov.

zdroj: stream.cz

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň ďakujem za bleskové dodanie :-)“

Šipkovská