Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zápal ústnej dutiny

Zápal ústnej dutiny

Ústna dutina je pre našu existenciu veľmi dôležitá. Aby sme bez problémov mohli prijímať stravu, tekutiny, rozprávať a podobne. Ak však nie je v dobrom stave a nás trápia rôzne ťažkosti, kvalita nášho života sa znižuje. Dobre prekrvený jazyk, ktorý na sebe nemá žiaden povlak je ukazovateľom celkového telesného zdravia každého človeka. Zápal ústnej dutiny už zažilo mnoho z nás. Prejavuje sa rôznymi opuchmi, či vriedkami a my pri každom zjedenom súste cítime, že niečo nie je v poriadku. Tento stav vyvolávajú rôzne baktérie a plesne alebo vírusy. Rovnako si k týmto ťažkostiam prispievame nesprávnou životosprávou a taktiež aj psychickým stavom. Neustály stres, negatívne pocity a taktiež stavy úzkosti nám môžu spôsobovať vysúšanie sliznice ústnej dutiny, čo robí ústnu dutinu náchylnejšiu na rôzne druhy zápalov a infekcií. Musíme sa preto naučiť starať nie len o svoje fyzické zdravie, ale rovnako o svoju psychiku a minimalizovať stres vo svojom živote, ktorého je v dnešnej hektickej dobe akosi priveľa. Pozrime sa spolu, ako zabojovať so zápalmi ústnej dutiny, čo by sme mali konzumovať a ako sa taký zápal prejavuje.

Čo to je?

Zápal ústnej sliznice je charakterizovaný ako katar ústnej dutiny, zápaly a rôzne drobné vriedky, ktoré sa vytvárajú na sliznici ústnej dutiny. Najčastejšími príčinami vzniku zápalu ústnej sliznice je infekcia, ktorú vyvolávajú baktérie, vírusy alebo rôzne plesne. Zápal si rovnako spôsobujeme nesprávnou výživou a s tým súvisiacou zníženou funkciou nášho imunitného systému. Toto všetko zvyšuje pravdepodobnosť vzniku zápalu. Niekedy nám môže vzniknúť aj alergia na určité druhy potravín, akými sú napríklad mlieko, vajcia alebo plodiny, ktoré boli ošetrené nebezpečnými pesticídmi.

Symptómy

Medzi hlavné symptómy zápalu ústnej sliznice patria:

  • Začervenanie
  • Opuch
  • Vriedky
  • Krvácavosť
  • Zvýšená alebo znížená produkcia slín
  • Pľuzgieriky
  • Vriedky s bielym povlakom
Vriedky môžeme pozorovať na perách, lícnej sliznici, jazyku, ďasnách a občas sa môžu vyskytovať aj na väčšej ploche.

Pomoc

Najdôležitejším bodom v predchádzaní zápalu ústnej sliznice je pravidelná starostlivosť o ústnu dutinu. Pravidelná a úzkostlivá hygiena zabraňuje rôznym druhom baktérií, plesní a vírusov pred usídlením sa v dutine ústnej. Ďalším dôležitým bodom je správna výživa. Pretože choroboplodné zárodky sa dostávajú do našich úst neustále, potrebujeme dostatočnú imunitu na boj s týmito nevítanými návštevníkmi. Veľmi dôležitý je v tomto prípade vitamín C, ktorý nájdeme vo všetkých druhoch čerstvého ovocia, najmä v kyslom ovocí. Rovnako dôležitý je vitamín A, ktorý nájdeme v žltých, zelených a červených druhoch ovocia, ktoré obsahujú obrovské množstvo karoténov. Ďalej potrebujeme prijímať vitamín E, ktorý nájdeme napríklad v sóji, kukurici, olivách a rôznych rastlinných olejoch. Napokon je dôležitým prvkom aj selén, ktorý sa nachádza napríklad v kapuste. Pre správnu dezinfekciu ústnej dutiny, by sme mali zvýšiť konzumáciu cibule, cesnaku alebo póru, ktoré majú antibakteriálne a antimykotické účinky, čo znamená, že ničia huby. Ak máte radšej jemnú pažítku alebo divý cesnak, môžete využiť aj tieto rastliny.

Ak uvažujete nad tým, že potrebné látky si dodáte vo forme výživových doplnkov, naša stránka vám ponúka nasledovné možnosti. Môžete si vybrať z množstva zdravých rastlinných olejov napríklad arašidový olej alebo arganový BIO olej, ďalej si môžete vybrať z množstva sójových produktov, ktoré ponúkame, taktiež koncentrované vitamíny vo forme cmúľacích alebo klasických tabliet. Overené sú aj Zinkové cmúľacie pastilky. Ponúkame aj cesnakový olej, tinktúru z Medvedieho cesnaku alebo čaj z Medvedieho cesnaku, ktorý slúži ako očista organizmu a obehového systému.

Ústna dutina je pre náš kvalitný život v perfektnom stave nevyhnutná. Mali by sme sa o ňu starať dôkladne a pravidelne. Aby sme predchádzali nepríjemným stavom, naša imunita musí byť v plnej sile, aby sme dokázali bojovať s rôznymi baktériami a plesňami. Starajte sa o svoje telo a prežívajte naplno každý deň.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„S Vašimi produktami, službami a zákazníckym prístupom som veľmi spokojná, preto Vás priebežne odporúčam aj ďalším potenciálnym zákazníkom - rodine, známym. Tí ktorí už cez Váš obchod nakúpili, sú tiež spokojní. Takže Vás budem odporúčať naďalej a ďakujem za spoluprácu.“

Adriana Kiripolská