Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zázvor

Zázvor

V súčasnosti ho používame ako prísadu pri varení čajov, ako pomocníka pri pripravovaní rôznych druhov pokrmov a svojou ostrou chuťou prekvapí nejedného gurmána. Zázvor nám prináša množstvo využití a v obchodoch ho vieme nájsť okrem čerstvého aj v rôznych iných formách. Možno ho milujete, možno nenávidíte, ale čítajte viac a zistíte, aké účinky na náš organizmus má a v ktorých oblastiach dokáže byť pre človeka prospešný.

Ďumbier

Zázvor, ako ho nazývame je v skutočnosti podzemok rastliny, ktorá má odborný názov Ďumbier lekársky - Zingiber officinale. Patrí do čeľade ďumbierovité - zingiberaceae. Je to jeden zo šiestich druhov Ďumbiera, ktoré na svete existujú. V minulosti bola táto rastlina nazývaná aj ako Ďumbier pravý alebo Zázvor pravý. V stredoveku ho tiež volali panacea, čo znamenalo liek na všetky choroby. Táto rastlina pochádza z Ázie a postupne sa rozširovala aj do Európy a ľudia začali jej podzemok používať ako dôležité korenie. Ďumbier je rastlina, ktorá zo svojho podzemku vyháňa každý rok niekoľko stoniek, na ktorých sú dva rady úzkych listov. Má krásne žlté kvety a dorastá do výšky až 1,5 metra. Pre ľudí je dôležitý podzemok, ktorý má na povrchu sivastú šupku a vnútro žlté, obyčajne má podzemok rôzne zaujímavé tvary. V súčasnosti je mnoho druhov výrobkov z neho, sladké cukrovinky, čaje, korenie, víno, sirupy a mnoho iných skvelých a zdravých produktov.

Obsahová hodnota

Najdôležitejšími a najaromatickejšími zložkami sú silice a látky gingerol a shogaol, ktoré dodávajú podzemku špecifickú ostrosť. Zo stopových prvkov je v ňom najviac zastúpený draslík, lipidy, škrob, aminokyseliny a mnoho iných látok. Zázvor je hotovou baňou na telu prospešné látky a je dobré naučiť sa ho používať v kuchyni.

Účinky

Vieme, že zázvor sa v iných krajinách používal už veľmi dlhú dobu. Napríklad v Anglicku kedysi patril medzi najobľúbenejšie koreniny a používa sa dodnes. U nás sa stal obľúbeným práve v posledných rokoch a jeho účinky sú úžasné. Zázvor pomáha napríklad tehotným ženám v počiatku tehotenstva zahnať nevoľnosti, organizmus môže vďaka nemu tlmiť množenie baktérií a vírusov, je pomocníkom v boji s nádchou, chrípkou a pomáha ako prevencia pred respiračnými ochoreniami. Rovnako dobre účinkuje v tráviacom trakte, zlepšuje metabolizmus a ovplyvňuje chuť do jedla. V podstate pomáha pri všetkých negatívach, ktoré súvisia s narušením procesov, ktoré prebiehajú v črevách. Taktiež zázvor bojuje so zrážanlivosťou krvi, pomáha pri predchádzaní vzniku srdcovo - cievnych ochorení. Je skvelý pri bolestiach hlavy. Zázvor je tiež pomocníkom cievneho systému a pomáha mu správne fungovať. Taktiež sa používajú aj obklady z neho najmä pri reume a artritíde. Nie len, že pôsobia hojivo, ale taktiež antibakteriálne.

Tieto informácie určite utvrdili nejedného z vás o tom, že zázvor je úžasný. Treba ho konzumovať s mierou a účinky sa dostavia. Príroda nám dáva mnoho dobrého a je na nás, čo z toho využijeme vo svoj prospech. Či už si zázvor nastrúhame do čaju, zomelieme a budeme používať ako korenie, nakrájame a vhodíme do omáčok alebo z neho vytvoríme sirup, všetky formy budú pre nás prínosom. Je dobré zázvor prijímať práve vtedy, keď sa cítime najlepšie a v období, keď na nás zaútočí nejaká choroba, budeme s ňou vedieť perfektne bojovať. Zamilujte si jeho zaujímavú ostrú chuť a telo sa vám odvďačí.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dnes som od Vás dostal balík všetko bolo ako má byť. Ďakujem želám Vám veľa úspechov a veľa spokojných zákazníkov.“

Martin Slávik