Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Morské riasy - zázrak pre Vaše telo

Morské riasy - zázrak pre Vaše telo

Vyzerajú síce slizko a nie dva krát chutne, no pre Vaše telo môžu byť hotovým zázrakom. Obsahujú totiž množstvo živín, aminokyselín a stopových prvkov, ktoré podporujú zdravé fungovanie tela. Najrozšírenejšie sú najmä vo Východnej Ázii, v Japonsku či v Kórei, no dlhodobo ich využívajú aj v Austrálií, Škandinávií či na Britských ostrovoch. Aj keď všetky obsahujú chlorofyl, nie všetky sú zelené. Reč je o morských riasach.

Čo všetko obsahujú?

Morské riasy sú zdrojom vlákniny, ktorou vás jednak zasýtia a navyše zabránia priberaniu či nadváhe a chorobám, ktoré môže spôsobiť. Vďaka obsahu vlákniny, chlorofylu a ďalších živín pomáhajú telu zbaviť sa škodlivých látok akými sú napríklad olovo či ortuť. Zároveň obsahujú jód, vápnik, horčík, železo, zinok a ďalšie telu prospešné látky. Vďaka jódu môžete predísť ochoreniu štítnej žľazy, vápnik zase posilňuje kosti a zuby. Množstvo vápnika, ktoré obsahujú môže byť až desaťnásobne vyššie ako pri klasickom mlieku. Morské riasy majú tiež protirakovinový a antioxidačný účinok. Obsahujú fytoestrogény, ktoré chránia pred osteoporózou či rakovinou prsníka a zároveň pomáhajú udržať optimálnu hladinu hormónov u žien v menopauze.
Zároveň sú bohatým zdrojom množstva vitamínov, najmä vitamínu A, B, C a E. Celá škála vitamínu B pomáha zvýšiť vašu odolnosť voči stresu. Majú tiež protizápalové, protiplesňové a antibakteriálne účinky. Môžu byť teda prospešným pomocníkom v boji proti plesniam, baktériám či infekciám. Výhodou tejto exotickej potraviny je, že neobsahuje takmer žiadny tuk a je vhodná aj pri kompletnej detoxikácií vášho organizmu.

Aké druhy morských rias poznáme?

Arame - riasa hnedej farby s jemne sladkastou chuťou. Je ideálna na zníženie krvného tlaku a pri liečbe gynekologických ochorení. Obsahuje manitol, sacharid, ktorý je vhodný aj pre diabetikov.

Dulse - je riasa červenej farby s charakteristickou orechovo- korenistou vôňou. Je jednou z rias, ktoré nie je nutné variť a je možné ju konzumovať aj surovú.

Hijiki - riasa, ktorá má valcovitý „šnúrkový“ tvar čiernej farby je výborným prostriedkom na zdravý lesk vlasov. Hovorí sa, že práve tejto riase Japonky vďačia za pevné a zdravo vyzerajúce vlasy. Zo všetkých rias obsahuje práve Hijiki najviac vápnika.

Kelp - alebo Kombu je riasa, ktorá obsahuje veľké množstvo jódu a spomedzi druhov rias je najlepším „spaľovačom“ tukov. Pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu a priaznivo podporuje fungovanie nášho metabolizmu.

Nori - je najpopulárnejšia riasa a pravdepodobne ju dobre poznáte - používa sa totiž aj do sushi. Je to riasa tmavozelenej farby s jemne rybacou vôňou. Je bohatým zdrojom bielkovín a vitamínov. Priaznivo podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje hojenie rán a zlepšuje mozgovú činnosť.

Wakame - má sladkú chuť a podobne ako riasa Nori, aj Wakame má zelenú farbu. Najviac pomáha pri podpore krvného obehu a taktiež posilňuje celý organizmus.

Ako ich pripraviť?

Morské riasy tvoria podstatnú súčasť japonskej a čínskej kuchyne a vďaka rôznorodosti druhov sú vhodné do studenej i teplej kuchyne.
Konzumovať surové alebo pridávať do klasického šalátu môžete riasy Dulse a Wakame. Predtým ich však aspoň na 5 minút namočte do studenej vody a následne dôkladne opláchnite.

K varenej zelenine sa dokonale hodí riasa Arame. Pokiaľ varíte strukoviny, pokojne k nim môžete prihodiť riasu Kelp (Kombu). Riasa Hijiki má trošku drsnejšiu chuť, ktorú však môžete zjemniť povarením tejto riasy s cibuľou.
Najpopulárnejšia riasa Nori chutí okrem v sushi výborne aj opražená, v kombinácií so sójovou omáčkou. Pokiaľ ste ju kúpili vo forme vločiek, môže Vám poslúžiť ako dochucovadlo či ozdoba bežného jedla.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ste spoľahlivý, rýchly internetový obchod. Vôbec nemám obavu nakupovať. Ďakujem“

Rimma