Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia„Už sa teším na zdravé mňamky od vás. Máte super eshop, aj ceny sú celkom primerané ;-)“
Marienka Hasprová
Suroviny | |
Tekvicové pyré | 120 g |
Vajcia | 2 kusy |
Ovsené vločky / ovsená múka | 170 g |
Proteínový prášok | 30 g |
Med | 20 g |
Čakankový sirup | 15 g |
Sóda bikarbóna | 1 čajová lyžička |
Perníkové korenie | Podľa potreby |
Škorica | 1 čajová lyžička |
Voda | 40 ml |
Soľ | 1 štipka |
Kokosový olej | 20 ml |
Arašidové maslo | 50 g |
Horká čokoláda | 30 g |
Vedeli ste, že z tekvice Hokkaido možno okrem polievky ukuchtiť aj lahodné koláče či sladké lievance? Hokkaido tekvica je do kuchyne skvelá pomocníčka, až je priam obdivuhodné koľko chutných využití má v receptoch na sladké a slané pokrmy. A čo by to predsa bola za jeseň bez tejto chutnej oranžovej (a veľmi zdravej) tekvice? Hokkaido dokáže vykúzliť krásnu jesennú dekoráciu, ale i byť vynikajúcou surovinou do koláčov. Skvelým príkladom sú chrumkavé (a zároveň mäkučké) tekvicové keksíky, ktoré si môžete pripraviť podľa nášho receptu. A v prípade, že by vám pečenie s Hokkaido skutočne učarovalo, odporúčame prelistovať aj k nášmu staršiemu receptu na tekvicové lievance. V recepte je použité hotové tekvicové pyré, ktoré si však viete pripraviť aj priamo spracovaním tekvice Hokkaido. Ako spracovať tekvicu na rôzne spôsoby sa dočítate v našom staršom článku.
1. Pripravíme si ovsenú múku rozmixovaním 170 g ovsených vločiek, ktorú následne zmiešame s proteínovým práškom. V prípade, že chceme proteín nahradiť, stačí použiť ďalších 30 g rozmixovaných ovsených vločiek.
2. Do nádoby s ovsenou múkou a proteínonm pridáme tekvicové pyré a vajcia. Všetko dôkladne premiešame.
3. Primiešame sódu bikarbónu, arašidové maslo, škoricu a perníkové korenie.
4. Následne zmes osladíme medom a čakankovým sirupom. Na záver jemne dochutíme soľou.
5. Aby nebola zmes príliš hustá, prilejeme cca 30 až 40 ml vody.
6. Opäť dôkladne premiešame a odložíme do chladničky na cca 30 minút.
7. Predohrejeme si rúru na 250 °.
8. Na veľký plech pripravíme papier na pečenie, ktorý potrieme rozpusteným kokosovým olejom (aby sa nám keksíky nepripiekli zo spodu).
9. Po pol hodinke zmes vyberieme z chladničky a môžeme začať tvarovať keksíky.
10. Na úvod si jemne namočíme ruky, aby sa nám zo zmesy ľahšie tvarovalo a nelepilo sa nám cesto.
11. Z misky odoberieme cesto v množstve zodpovedajúcom cca polievkovú lyžicu a vytvarujeme z neho guličku, ktorú následne položíme na plech. Medzi guľkami na plechu si necháme menšie medzierky. So zvyškom cesta postupujeme rovnako.
12. Keď máme spotrebované všetko cesto, tak z guličiek na plechu tvarujeme rukou/vidličkou/dnom pohára okrúhle placky. Hrúbka keksíkov je na vás.
13. Horkú čokoládu nakrájame na drobné kúsky a posypeme po vrchu keksíkov.
14. Tekvicové cookies pečieme približne 30 minút pri teplote 220 °.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
„Už sa teším na zdravé mňamky od vás. Máte super eshop, aj ceny sú celkom primerané ;-)“
Marienka Hasprová