Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaVďaka výnimočnému zloženiu si na ňom môžu pochutnať aj diabetici.
Prírodné a vysoko kvalitné džemy vyrobené podľa dalmatínskych receptov.
100% ovocia bez pridaného cukru, konzervantov, aróm a farbív.
Francúzske pomazánky spestria všedný deň a dodajú energiu každému maškrtníkovi.
Viete aký je rozdiel medzi džemom a lekvárom? Základný rozdiel je v hustote a vo veľkosti použitého druhu ovocia. Džem je redší a obsahuje kúsky ovocia. Lekvár sa varí bez cukru, až pokým nezhustne. Okrem lekváru a džemu poznáme aj ovocnú marmeládu, ovocnú nátierku a ovocné želé. Viete, aký je medzi nimi rozdiel? Čítajte ďalej:
Džem sa pripravuje zvarením nakrájaného ovocia do rôsolovitej hmoty, ktorá obsahuje celé ovocie alebo kúsky ovocia. Konzistencia džemu je skôr redšia, dobre sa natiera na pečivo, palacinky či tortové korpusy. Pokrmom dodáva skvelú šťavnatosť. Ovocie sa pred varením osladí cukrom, čím sa zníži čas varenia džemu a súčasne sa upraví chuť kyslejšieho ovocia. Medzi obľúbené džemy jednoznačne patria: jahodový džem, ríbezľový džem, marhuľový džem, broskyňový džem, hruškový džem, malinový džem, čerešňový džem, jablkový džem, figový džem a šípkový džem. Podľa vyhlášky musí byť minimálny hmotnostný podiel ovocia na 1 kg potraviny vo výberovom džeme 450 g (u džemov všeobecne 350 g).
Džem sa často zamieňa za ovocnú marmeládu. Marmeláda je však výrobok z citrusových plodov, kde je minimálny hmotnostný podiel ovocia 200 g na 1 kg potraviny. To, čo sme tradične označovali ako marmeláda, teraz nájdeme v obchodoch pod inými názvami: ovocná zmes alebo ovocná nátierka (pokiaľ neobsahuje aspoň 20% ovocných plodov).
Lekvár je už samostatnou kategóriou spracovaného ovocia, v ktorom sa nenachádza voda. Lekvár je z ovocných zaváraných výrobkov „najpracnejší”. Vyrába sa odparovaním vody z ovocia až do hustej konzistencie. Varenie prebieha za stáleho miešania. Do lekváru sa môže pridať cukor, ktorý má konzervačné účinky. Pridáva sa, až keď ovocie začne pri varení hustnúť. Výsledná hmota je pomerne hustá, najtrvácnejšia a nepodlieha tak skoro kazeniu. Lekvár sa hodí do kysnutých buchiet (lekvárové buchty), do vianočného štedráku, do plnených medovníčkov, ale aj na vianočku s maslom. Medzi obľúbené lekváre jednoznačne patria: slivkový lekvár, jahodový lekvár a šípkový lekvár.
Vo svete ovocných výrobkov je známe aj ovocné želé. Ide o ovocný rôsol, ktorý sa pripravuje z ovocnej šťavy varenej s cukrom. Na prípravu je potrebná ovocná šťava bohatá na pektínové látky a kyseliny. Šťava sa za stáleho miešania zvára až do hustej rôsolovitej konzistencie. Dokonale sa hodí ako doplnok k dezertom či sladkému pečivu. Môže sa použiť aj ako dip k syrom alebo mäsovým výrobkom. Najobľúbenejšie je jednoznačne hroznové želé a vínne želé.
„Konečne som našla stránku, kde nájdem fakt všetko čo potrebujem a nemusím strácať čas tým, že sa budem trepať do obchodu kde aj tak polku veci čo potrebujem nenájdem. A kdeže mám veľa alergii a intolerancii naozaj tu nájdem aj mlsky, ktore mi neublizia. Naozaj ste super a určite budem vaše služby využívať naďalej.“