Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaOvocie a orechy sú maximálne chrumkavé, voňavé a plné chutí.
Môžete ho konzumovať priamo, alebo ho jednoducho znovu hydratovať.
Jahody, maliny, čučoriedky, višne, slivky, marhule, černice, arónia, čierne ríbezle, melón
Lyofilizované ovocie si zachováva čerstvosť, chuť aj vôňu pôvodného ovocia.
Lyofilizácia má veľmi dlhú históriu. Už v 15. storočí používali Inkovia proces lyofilizácie, kedy úrodu skladovali na horských výšinách Ánd. V dôsledku nízkych teplôt plodiny zamrzli a nízky atmosférický tlak vo vysokých nadmorských výškach spôsobil, že sa ľad pomaly vyparoval. Týmto spôsobom sa z plodín odstránila voda a vydržali tak dlhú dobu. Počas druhej svetovej vojny sa lyofilizácia používala na prepravu krvi. Lyofilizácia tak umožnila transport krvi na veľké vzdialenosti bez potreby súčasného chladenia. Tento proces sa neskôr aplikoval aj na penicilín.
V súčasnosti sa lyofilizácia využíva najmä na výrobu chrumkavých pochúťok, teda mrazom sušeného ovocia. Keď sa ovocie suší mrazom, najskôr sa zmrazí pri veľmi nízkej teplote. Potom sa aplikuje tlak a teplo, čím sa pomaly odstráni takmer všetka vlhkosť. Hoci tento proces extrahuje obsah vody z ovocia, ponecháva živiny takmer úplne nedotknuté. V skutočnosti výskum lyofilizovaných potravín ukazuje, že akékoľvek straty živín sú minimálne a že lyofilizované ovocie a zelenina majú vysoký obsah vlákniny a antioxidantov.
Medzi najobľúbenejšie druhy mrazom sušeného ovocia patria jednoznačne: maliny sušené sušené mrazom (lyofilizované maliny), jahody sušené mrazom (lyofilizované jahody), mango sušené mrazom (lyofilizované mango) či banán sušený mrazom (lyofilizované banán).
„Dobrý večer, veľmi pekne Vám ďakujem. Musím povedať,že máte veľmi dobre spracovaný e-shop.“