Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Bujóny a polievkové zmesi

Amazaké

Lahodný dezert, ale aj ochucovadlo na rôzne druhy pokrmov a nápojov.

3,67 € Detail

Bujón bez kvasníc a glutamánu

Zeleninový vývar bez kvasnicového extraktu a dochucovadiel.

2,78 € Detail

Bujón BIO bezlepkový

Z jedného balenia pripravíte vývar, alebo ochutíte váš obľúbený pokrmy.

1,32 € Detail

Bujónka

Zdravší bezlepkový bujón vhodný na prípravu polievok.

5,22 € Detail

Guličky do polievky bezlepkové

Chutné a chrumkavé extrudované kukuričné chrumky.

1,01 € Detail

Guličky do polievky BIO

BIO cereálne guličky vyprážané na organickom slnečnicovom oleji.

2,19 € Detail

Gulôčky do polievky bezlepkové

Guličky do polievky sú pomocníkom pre chrumkavé a jemné obohatenie chuti.

0,95 € Detail

Koreniaca zmes Horalka

Sušená zmes koreňovej zeleniny bez obsahu soli.

1,57 € Detail

Kuchárka bez glutamánu

Slané dochucovadlo bez glutamánu a umelých prísad.

1,49 € Detail

Polievkové korenie

Polievkové korenie trochu inak.

2,07 € Detail

Vývar

Hodí sa do polievok, omáčok, mias, kuskusu, rizota či strukovín.

5,66 € Detail

Zeleninová zmes

Hrubšie zrnená zelenina na dochucovanie jedál.

0,82 € Detail

Zeleninový vývar BIO

Všetky bujóny sú zložené z tých najkvalitnejších surovín a sú plné zeleniny.

1,68 € Detail

Zmes sušenej zeleniny bez soli

Jednoduchý a rýchly spôsob, ako pridať chuť a textúru pokrmom.

2,62 € Detail

HISTÓRIA BUJÓNU

Bujón je francúzske slovo a znamená vývar. Najčastejšie sa vyrába z dehydrovaného mäsového alebo zeleninového vývaru. Kocky bujónu sú v podstate odparené, kondenzované bujóny v tvare kocky, ktoré po pridaní do vody vytvoria vývar.

Prvú bujónovú kocku vytvoril v roku 1908 švajčiarsky výrobca potravín Julius Maggi a nazval ju „bouillonwürfel”. Myšlienkou bujónu bolo poskytnúť jedlám výnimočnú chuť umami bez toho, aby sa musel pripravovať lahodný vývar úplne od začiatku. V priebehu desaťročí sa kocky bujónu stali v niektorých kultúrach základnou zložkou. Napríklad v strednej a západnej Afrike sa kocky bujónu často používajú na prípravu klasických jedál. V celej Indii sa pridávajú do kari a polievok. V Mexiku sú obľúbenou voľbou pri príprave ryže a kuracieho enchiladas.

ZAUJÍMAVOSTI

Zlisovanie sušeného mäsa, soli a korenín do trvanlivej potravinovej kocky je pravdepodobne taká stará technika, ako samotné varenie. Domorodí Američania sa už dlho spoliehali na ich „pemmican”, prehistorickú tyčinku z mäsa, živočíšneho tuku, ovocia a orechov, ktorú konzumovali na cestách. Na Divokom západe v 50. rokoch 19. storočia si pocestní balili do vrecúšok kusy sušeného hovädzieho mäsa, soli a sušených chili, aby ich uvarili vo vode v kempingoch (čo je vlastne predchodca obľúbeného jedla chilli con carne).

Bujón do polievky bol tak veľmi rozšírený, že sa niekoľko francúzskych šéfkuchárov v polovici 19. storočia pokúsilo patentovať ich vlastné „prenosné polievkové kocky“. No neúspešne.

Dnes sú známe už aj rôzne zeleninové bujóny, ktoré sa stali obľúbencami u vegetariánov a vegánov.

FORMY BUJÓNU

  • Bujóny v kocke sú pravdepodobne najznámejšou a najobľúbenejšou formou. Sú kompaktné, cenovo výhodné a vydržia veľmi dlho. Jedna kocka a jedna šálka vody vytvorí jednu šálku vývaru.
  • Bujóny v prášku sa rozpúšťajú rýchlejšie ako kocky, no fungujú úplne rovnako. Sú tiež cenovo výhodné a vydržia dosť dlho.
  • Bujóny vo forme pasty sú vo svete zdravého stravovania horúcou novinkou. Najčastejšie sa predávajú v sklenených pohároch a prinášajú jedlám vynikajúcu čerstvosť a výraznú chuť čerstvých surovín. Po otvorení ich treba uskladňovať v chladničke a spotrebovať do určitého obdobia, čo však pri výbornej chuti nebude žiaden problém. Najznámejšou značkou týchto bujónov na Slovensku je Bujónka.

TIP: Pri výbere bujónu vsaďte na bujón bez glutamanu. Medzi najobľúbenejšie pokrmy s týmto pomocníkom v súčasnosti patria: vývar z bujónu, jednoduchá polievka z bujónu (bujónová polievka) a omáčka z bujónu.

Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Bol som príjemne prekvapený rýchlosťou, akou to bolo celé vybavené i e-mailom s podacím číslo. Vaša služba bola priam fantastická.“

Ľubomír