Vitamíny
Látky, ktoré ľudské telo nevyhnutne potrebuje pre život. Patria k základom ľudskej stravy a slúžia nám ako katalyzátory biochemických reakcií. Poznáme - rozpustné v tukoch, to sú A, D, E a K a rozpustné vo vode, a to vitamíny skupiny B, C a H. Ľudské telo si dokáže vytvoriť slnením sa, vitamín D. Ostatné musíme prijímať stravou. Ak si chcete posilniť a povzbudiť imunitný systém, zlepšiť zrak, pleť, kvalitu vlasov, nechtov, ale aj podporiť činnosť srdca, ciev, podporiť chuť do jedla, či zrýchliť metabolizmus, siahnite po našich produktoch. Niektoré vám pomôžu znížiť vysokú hladinu cholesterolu v krvi, iné pomôžu budúcim mamičkám k zdravému vývoju plodu, či lepšie sa vysporiadať so stresom. V našej ponuke nájdete zastúpené všetkých vitamínov, a to v tabletách, šumivé či na cmúľanie. Niektoré sú obohatené o minerálne látky, ale aj šípky či echinaceu. Odporúčame ich nielen dospelým a seniorom, ale aj deťom.
B-Complex Forte
B-Komplex sú vitamíny skupiny B, podporujú takmer všetky aspekty zdravia.
Kyselina listová
Vitamín B9 Mimoriadne dôležitý pre tehotné, dojčiace ženy a deti v období vývinu.
Vitamín B12
Nielen pre vegánov a vegetariánov, ktorí často trpia nedostatkom.
Vitamín D3
Vitamín D podporuje zdravé kosti, predovšetkým vstrebávaním vápnika.
Vitamín K2 + D3
Spolu tvoria účinnú kombináciu pre zdravé kosti a silný imunitný systém.
B Komplex 50
8 základných B vitamínov, podpora látkovej premeny.
B-complex Extra
Kombinácia 8. vitamínov skupiny B, ktoré sa v tele neukladajú do zásoby.
B-Komplex
Komplex vitamínov B, látková premena živín.
Biolevox Neuro
Je vhodný pri ťažkostiach s chrbticou a periférnych nervov.
Biotín
Biotín, alebo tiež vitamín H, je vhodný pre zdravie vlasov, nechtov, pokožky.
Biotin 1000
Vitamín potrebný pre normálny rast a vývoj telesných funkcií.
CÉ Vitamín
Doprajte si elixír odolnosti, vitality a sily.
Kolagén
Podporuje pokožku, svaly, kĺby i zuby!.
LipoC caps
Táto forma vitamínu C je známa veľmi ľahkou absorpciou.
Methyl Folate
Na základné telesné funkcie - podpora delenia buniek
Multiserafin
Silný výluh, obsahujúci komplex účinných látok, je následne vysušený na prášok.
Niacín
Vitamín B3 pre funkčnosť organizmu.
NMN ProCell+
Koenzým NAD+ potrebný na produkciu bunkovej energie.
Pantethine
Patrí medzi silných pomocníkov pre zvýšenie hladiny energie v tele.
Pyridoxín
Je dôležitý pri činnosti rôznych enzýmov.
Robuvit
Je symbolom novej energie na každý deň.
VerdauungsHIT
Pre funkčné trávenie tých, ktorí majú intoleranciu histamínu.
VitaB12tabs
Ľahko sa rozpúšťajú v ústach. Nie je nutné zapíjať vodou.
VitaD3drops
Počas zimy a najvhodnejšou formou vitamínu D3 pre deti.
VitaD3tabs
Vitamín D3 nevyhnutný pre pevné kosti a zuby.
VitaK2+D3tabs
Kombinácia vitamínov K2 a D3 na podporu zdravia kostí a kĺbov.
Vitamín A
Dôležitý vitamín pre zdravý zrak, pokožku a imunitný systém.
Vitamín A 10.000IU
Je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, najmä pre zdravé kosti a zuby.
Vitamín B1
Blahodárne pôsobia na trávenie, funkciu srdca a obličiek.
Vitamín B2
Hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste a detoxikácii.
Vitamín C
Je známy aj ako kyselina L-askorbová a zohráva dôležitú úlohu v živote človeka.
Vitamín C kids
Vybudujte deťom silnú imunitu a vyčarte im každý deň úsmev.
Vitamín D3 GUMMIES
Doprajte vašim ratolestiam pohodlnú, chutnú a zábavnú formu vitamínu D.
Vitamín E
Vitamínová bomba pre imunitný systém.
Vitamín E - vegan
Pomáha chrániť bunky pred poškodením a zabraňuje pôsobeniu voľných radikálov.
Vitamín E Natural
K príznakom nedostatku vitamínu E patrí poškodenie nervov, svalov a sietnice.
Zaujímavosti zo sveta vitamínov
Bez nich by náš život nebol schopný, pre ľudský organizmus sú nevyhnutné. Sú to vlastne látky, ktoré patria k základným zložkám našej stravy, spolu s bielkovinami, sacharidmi a tukmi. Slúžia nám ako katalyzátory biochemických reakcií. Ľudský organizmus si ich nedokáže vytvoriť, iba D-čko, a to vďaka slnečným lúčom. Ostatné si musíme dopĺňať stravou. Ak nám nejaký z nich chýba, odzrkadlí sa to na našom organizme.
Z histórie
Objavili ich až v 19. storočí. Meno dostali od poľského chemika Kazimíra Funka, ktorý slovo vitamín vytvoril spojením slova život, a teda vita a amin, čo je označenie dusíkatých látok. Avšak toto označenie je chybné, pretože nie všetky sú dusíkatej povahy. Toto spojenie sa ale ujalo a používa sa dodnes. Aj keď prejavy ich nedostatku poznali už tisícky rokov, presnejšie v roku 1600 pred našim letopočtom v Egypte, detailný výskum za začal až v 19. storočí. Podľa toho, ako boli objavované, dostávali aj názov podľa abecedy.
Ak však hovoríme o histórii, nesmieme zabudnúť na niekoľko mien. Tým prvým je Christian Eijkman. Je to holandský lekár a fyziológ, ktorý spolu s Hopkinsom dostal v roku 1929 Nobelovu cenu za objav vitamínov. Ďalším menom je Sir Frederick Gowland Hopkins. To bol britský biochemik a zakladateľ modernej vitaminológie. Taktiež bol nositeľom Nobelovej ceny za objav vit. B spolu s Eijkanom.
Tretie meno, ktoré nemôžeme opomenúť je Sir Walter Normann Haworth. Bol to britský chemik, ktorý v roku 1937 získal spolu s Paulom Karrerom Nobelovu cenu za výskumné práce o uhľovodíkoch a C-éčku. A ďalším, ale určite nie posledným významným človekom bol švajčiarsky chemik Paul Karrer. Ten získal v roku 1937 Nobelovu cenu spolu s Haworthom, a to za výskum karotenoidov a flavínov.
Rozdelenie
Poznáme A, B komplex, C, D, E, H a K. Rozdeľujeme ich na rozpustné v tukoch, a to sú vit. A, D, E, K a rozpustné vo vode, čiže známa skupina B, C a H.
Vitamíny rozpustné tukoch
Prvým je A. Ľudské telo ho potrebuje najmä na vývoj a rast, ale aj pre dobrý zrak. V prírode sa nachádza v mrkve, brokolici, špenáte, kapuste, petržlenovej vňati, kalerábe, kukurici, marhuliach či melóne. V menšom množstve je aj v mlieku, rybách a čerešniach. Okrem toho sa nachádza aj v rybom tuku a pečienke. Ak má telo nedostatok, hrozí vám poškodenie spojiviek či sietnice oka, môže sa to ukázať na vašej pokožke, či imunite.
D si ako jediný ľudské telo dokáže „vyrábať“ samo. Avšak aj tak je potrebné doplňovať si ho v strave. Dôležitý je najmä v detstve, pretože pomáha metabolizovať vápnik a fosfor. Zanedbávať jeho príjem by sme však nemali v žiadnom veku. Nájdete ho najmä v živočíšnych produktoch, rybom oleji, mäse, vaječnom žĺtku, mlieku či mliečnych výrobkoch, kvasniciach, ale obsahuje ho aj kakao či kokos. Potrebujeme ho na stavbu kostí, pre zdravý chrup a, samozrejme, a úlohu hrá aj pri posilnení imunity.
E je potrebný hlavne pre ochranu buniek pred oxidačným stresom. Oxidačný stres je proces pri ktorom vznikajú voľné radikály vytvorené pri dopravovaní živín do tela, ktoré v procese tvorby energie oxidujú. Voľné radikály sú nebezpečnými „iskrami", vznikajúcimi pri „horení živín". Preto je potrebný pre organizmus. Nájdete ho v rybách, vajíčkach, obilných klíčkoch, celozrnnej múke, orechoch, zelenej listovej zelenine, sóji či rastlinných olejoch.
K je posledným z vitamínov rozpustných v tukoch. Je veľmi dôležitý, pretože sa podieľa na procese zrážania krvi. Je však dôležitý aj pri mineralizácii kostí či bunkového rastu. Ak ho máte málo, krv sa vám zráža pomalšie, nadbytok tiež nie je prodpešný.
Nájsť ho môžete v mlieku, ale aj karfiole, ryži, špenáte, paradajkách, sójovom oleji i vo vaječnom žĺtku.
Vitamíny rozpustné vo vode
Ako sme už uvádzali, do tejto skupiny patria vitamíny skupiny B, a teda B komplex, C a H. Poďme si teda povedať o nich niečo viac.
Pod pojmom B komplex rozumieme B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12, kedysi sa totiž bral ako jeden. Neskôr sa zaviedlo pomenovanie B komplex. B1 či inak Tiamín nájdete v strukovinách, obilných klíčkoch či najviac v droždí. V ľudskom tele pracuje na metabolizme cukrov dôležitom pre tvorbu energie. Jeho nedostatok spôsobuje problémy s nervovým systémom a psychikou organizmu.
B2 inak Riboflavín je citlivý na svetlo, najmä ultrafialové a je to vlastne žlté prírodné farbivo. Vylučuje sa močom, ktorý zafarbuje do žlta. Potrebujeme ho na metabolizmus sacharidov, lipidov a aminokyselín, získava energiu pre bunky. Prejavom nedostatku sú problémy so sliznicami či môže sa to odraziť na kvalite nechtov a pokožky. Nájdeme ho v droždí, pečeni, mäse, rybom mäse, ale aj v tvarohu a orechoch. Bohatým zdrojom je aj mlieko, najlepšie nepasterizované, lebo pasterizáciou sa ničí.
B3 či inak Niacín je potrebný pre tvorbu energie v bunkách, ale nutný je aj pre správnu činnosť nervovej sústavy, pokožky, slizníc a prispieva k zmierneniu únavy a vyčerpania. Ak ho máte v tele veľa, sčervená vám pokožka a môže dokonca poškodiť pečeň. Pri nedostatku sa cítite unavený a môže sa vám to preukázať na pokožke. Niacín nájdete v zelenine, orechoch, sušenom ovocí, káve i čaji.
B5 či inak kyselina pantoténová. Ľudské telo ho potrebuje pri metabolizme a nájsť ho môžete v hovädzích vnútornostiach či vaječnom žĺtku.
B6 nájdete v špenáte, cesnaku, kapuste, karfiole, zemiakoch, strukovinách, banánoch, kuracích prsiach, bravčovine, pečeni i droždí. Potrebujete ich pri viacerých látkových premenách, látkovej premene bielkovín, glykogénu, homocysteínu a pre tvorbu energie. Podporuje nervový a imunitný systém a prispieva k správnej tvorbe červených krviniek.
B7 alebo tiež biotín potrebujete najmä pre nervový systém a pre kožu a vlasy. Nájsť ho môžete v sóji, pečeni či obličkách, ale najmä vaječnom žĺtku.
B9 poznáte aj pod názvom kyselina listová. Odporúča sa najmä tehotným ženám, pretože je súčasťou génov a chromozómov. Je však veľmi dôležitý aj pri bunkovom delení a správnom raste. Vyskytuje sa v zelenej listovej zelenine, ale i v ovocí či mäse a droždí.
Posledný je Kobalamín čiže B12. Je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek, zohráva úlohu v procese delenia buniek a prispieva k správnej látkovej premene homocysteínu, ktorý dokáže v tele narobiť veľké škody. Nájsť ich môžete v mlieku, pečeni, mäse a vajciach.
Vitamín C je zaujímavý tým, že väčšina zvierat a rastlín si ho dokáže syntetizovať sama. Nedokáže to iba človek, niektoré druhy opíc, morčatá, indický netopier, ale i pstruh dúhový či losos. Niektorí vedci túto neschopnosť dokonca považujú za defekt. Nedostatok sa prejaví na imunite, ale aj sa môže ukázať nástupom únavy, môžete začať pociťovať kĺby pri pohybe a odzrkadlí sa to aj na vašich zuboch. C-éčko môžete nájsť v citrusoch, paradajkách, jahodách, zemiakoch, brusniciach, ale aj šípkach, rakytníku, špenáte, mrkve, brokolici či karfiole.
Bez vitamínov by náš život nebol schopný. Pre ľudský organizmus sú nevyhnutné, pretože slúžia ako katalyzátory biochemických reakcií. Patria k základným zložkám našej stravy, spolu s bielkovinami, sacharidmi a tukmi. Ľudský organizmus si väčšinu z nich nedokáže vytvoriť, iba vitamín D, a to vďaka slnečným lúčom. Ostatné si musíme dopĺňať stravou. Ak nám nejaký z nich chýba, odzrkadlí sa to na našom organizme.
Vitamíny sú organické látky, ktoré sú nevyhnutné pre normálny rast a fungovanie živých organizmov. Našli sa v potravinách až v 19. storočí. Meno vitamín vytvoril poľský chemik Kazimír Funk spojením slov vita (život) a amin (dusíkaté látky). Avšak nie všetky vitamíny sú dusíkatej povahy, ale toto označenie sa ujalo a používa sa dodnes.
História objavov vitamínov siaha až do starovekého Egypta, ale systematický výskum začal až v 19. storočí. Významní vedci, ktorí sa zaoberali objavom a výskumom vitamínov, zahŕňajú Christiana Eijkmana, Sir Fredericka Gowlanda Hopkinsa, Sir Waltera Normanna Hawortha a Paula Karrera. Títo vedci boli ocenení Nobelovými cenami za svoje objavy v oblasti vitamínov.
Vitamíny môžeme rozdeliť do dvoch hlavných skupín: rozpustné v tukoch (A, D, E, K) a rozpustné vo vode (skupina B, C).
Vitamíny rozpustné v tukoch majú rôzne funkcie:
Vitamín A (retinol) je dôležitý pre vývoj a rast, zrak, imunitu a reprodukciu. Nachádza sa v potravinách ako sú mrkva, brokolica, špenát, kapusta, petržlen, kaleráb, kukurica, marhule, melón, mlieko, ryby a čerešne.
Vitamín D (kalciferol) je potrebný pre správne vstrebávanie vápnika a fosforu, čo je dôležité pre zdravé kosti a zuby. Najlepší zdroj vitamínu D je slnečné svetlo, ale nachádza sa aj v potravinách.
Vitamín E (tokoferol) je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom, podporuje imunitný systém a zlepšuje krvný obeh. Má tiež úlohu pri tvorbe červených krviniek a rozvoji svalov. Zdrojmi vitamínu E sú rastlinné oleje, semená, orechy, celozrnné obilniny a listová zelenina.
Vitamín K (filochinón) je dôležitý pre zrážanie krvi a udržiavanie zdravých kostí. Nachádza sa v listovej zelenine, ako je špenát, kapusta, brokolica, ale aj v mäse, mlieku, sóje a vaječnom žĺtku. Vitamín K sa tiež v malom množstve tvorí v našom čreve vďaka činnosti baktérií.
Vitamíny rozpustné vo vode majú viaceré funkcie:
Vitamíny skupiny B majú množstvo podskupín, ktoré sa podieľajú na celom spektre funkcií v tele, ako je tvorba energie, bunkový metabolizmus, nervová sústava a tvorba červených krviniek. Medzi najznámejšie patria vitamín B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), B5 (kyselina pantoténová), B6 (pyridoxín), B7 (biotín), B9 (kyselina listová) a B12 (kobalamín). Zdrojmi vitamínov skupiny B sú celozrnné obilniny, zelenina, mäso, mliečne výrobky, vajcia, orechy a semená.
Vitamín C (kyselina askorbová) je esenciálny pre zdravý imunitný systém, tvorbu kolagénu, rast a opravu tkanív, absorpciu železa a účinný antioxidant. Je potrebný pre dobrú funkciu krvných ciev, kostí, zubov a ďasien. Nachádza sa vo veľkých množstvách v citrusových plodoch, ako sú pomaranče, citróny a grep, ale aj v zelenine, ako sú paprika, brokolica, špenát, ružičkový kel a paradajky.