Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaVanilkový, jogurtový, čokoládový; marhuľový a jahodový s kúskami ovocia.
Skvelý zdroj vlákniny, ľahko stráviteľných sacharidov a vitamínov
Chutná tyčinka vyrobená z prirodzene bezlepkových surovín, ovocný podiel 75%.
Zdravšia varianta sladkých dobrôt pre tých najmenších aj milovníkov maškrtenia.
Talianske cukrárske piškóty zo špaldovej múky, posypané trstinovým cukrom .
Sú sladené organicky - javorovým sirupom, ktorý dodáva výnimočnú sladkú chuť.
Lízanky sú základom detských obľúbených pochúťok a cukrárskeho priemyslu už veľmi dlho. Prvú formu lízanky vymysleli pravdepodobne naši predkovia žijúci v jaskyniach, ktorí zbierali med z úľov pomocou palíc. Ďalší a o niečo pokročilejší vývoj lízaniek nastal v staroveku. Číňania, Arabi a Egypťania používali med na konzervovanie ovocia a orechov. Táto zmes sa vyrábala na paličke, aby sa dala ľahšie jesť, keďže časom stuhla.
V stredoveku šľachtici jedli varený cukor palicou. V tejto dobe sa cukor nevyrábal vo veľkých množstvách, čo z neho robilo veľmi drahú a luxusnú pochúťku, prístupnú len bohatým. Krátko po skončení stredoveku sa to zmenilo, keď sa zlepšila technológia a cukrová trstina sa pestovala vo veľkom.
V 17. storočí v Anglicku sa už predávali „predchodcovia dnešnej lízanky” po celom Londýne. Tieto sladké pochúťky boli vyrobené z mäkkých cukroviniek. Hoci mali tieto cukríky inú štruktúru a s najväčšou pravdepodobnosťou aj vzhľad ako dnešné moderné lízanky, koncept bol rovnaký. Lahodná, sladká pochúťka, ktorá sa dá zmaškrtiť bez toho, aby narobila neporiadok a užijú si ju deti i dospelí.
Začiatok 20. storočia priniesol modernú lízanku. O tom, kto prvý vyrobil tvrdé cukríky na paličke, odkiaľ sa vzal názov lízanka a kto ako prvý vynašiel stroj na ich výrobu, sa vedú mnohé debaty. Čo vieme s istotou, je, že počas prvej polovice 20. storočia bolo v továrňach po USA niekoľko rôznych ľudí, ktorí pomáhali vyrábať lízanky tak, ako ich poznáme dnes. Bradley Smith v roku 1908 pomenoval tieto cukríky „Lolly Pops” podľa miestneho pretekárskeho koňa a požiadal o ochrannú známku na tento názov.
Ako na zdravé maškrtenie?
TIP:Ak vaše deti milujú tradičné slovenské sladkosti, ako je makovník, šišky, perník či medovníky, viete hravo znížiť množstvo cukru v recepte na ½. Stačí pridať korenie, napríklad škoricu, kardamon, muškátový oriešok, nové korenie. Dobre poslúži aj prírodný vanilkový či mandľový extrakt, ktoré výrazne zosilňujú sladkosť pripravovaných pokrmov.
„Zasielka prisla v poriadku.Velmi pekne dakujem za jej rychle dorucenie a darcek navyse.“