Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia„Chcem sa Vám poďakovať za rýchle vybavenie a dodanie objednávky-toto je jedna z ciest k úspechu. Ďakujem veľmi pekne a želám veľa spokojných zákazníkov.“
Dadi Darnadi
Kozie mlieko slúži na priamy konzum, alebo sa spracováva na rôzne produkty ako sú jogurty, syry a sušené výrobky. Obľúbené je dnes najmä vo Francúzsku, ale aj v iných krajinách. V značnej miere sa využíva vo výžive detí. Niektoré osobitné vlastnosti vyplývajú najmä z jeho zloženia. Rozdiely s kravským sú napríklad v tuku. Jeho obsah kolíše v rozmedzí 3 až 4,5 %. Tukové guľôčky sú o niečo menšie ako v kravskom. Má menej aglutinínu a svetlejšiu farbu, čo je spôsobené takmer úplnou transformáciou karoténov na vitamín A. Je bohatšie na niektoré mastné kyseliny. Obsahuje dvojnásobné množstvo kyseliny kaprínovej, vyššie percentá kyseliny kaprylovej, steárovej a olejovej. Zastúpenie bielkovín je podobné. Líši sa v množstve kazeínu, ktorý je v menších množstvách. Kazeín je zložení z piatich frakcií a neobsahuje alfa-S1 kazeín. Zráža sa podobne pôsobením syridla, ale zrazenina je mäkšia, krehkejšia, drobivejšia a ľahko sa rozpadá. Sú známe vyššie hodnoty srvátkových bielkovín. V kozom druhu sa nachádza viac minerálnych látok. Líši sa najmä obsah draslíka a chlóru. Z vitamínov sa nachádza vitamíny B1, B2, B5, B6, biotín a kyselina askorbová. Svoje miesto vo výžive má aj tzv. mledzivo, ktorého môžeme popísať ako tekutinu vylučovanú samicou prvých sedem dní po narodení mláďaťa.
Z mlieka je možné aj pre nižší obsah kazeínu vyrobiť syr. Predtým sa musí pasterizovať a vytriediť do dvoch akostných tried. Zahriate sa vychladí a pridajú sa živé kultúry. Dôležité je sledovať teplotu, aby bola vhodná pre rozvoj a činnosť pridanej mikroflóry. Následne sa zráža pomocou syridla. Vzniknutá zrazenina sa krája a nechá sa stiecť zo srvátky. Môže sa lisovať a vo forme hrúdok sa necháva zrieť. Po vyzretí sa môže mlieť a miešať so soľou, pričom sa naplní do dubových sudov. Musí sa skladovať pri teplote pod 10 °C približne 10 mesiacov. Syr je značne odlišný od klasických kravských. Je aromatickejší a má inú, ale tiež významnú nutričnú hodnotu. Sušenie je veľmi zložitý proces, pri ktorom je dôležité dbať o termolabilné zložky, ktoré majú význam z hľadiska výživy. Najšetrnejším spôsobom je rozprašovanie. Najskôr sa tekutina zahusťuje na následne sa rozprašuje na jemné kvapôčky do priestoru s horúcim vzduchom, pričom sa okamžite odparí voda. Potom sa sušený prášok oddelí od sušiaceho vzduchu, padá do zberní a balí sa. Je dôležité klásť dôraz na fakt, že sušený prášok rýchlo absorbuje vlhkosť z okolitého prostredia.
Kozy produkujú približne 2 % z celkového množstva mlieka na svete. Niektoré sú dokonca špeciálne chované na tento účel. Kozie mlieko má prirodzene menšie tukové guľôčky. Kazeín je čiastočne odlišnej štruktúry. Vzhľadom k tomu je ľahšie stráviteľnejšie. Vyšší obsah minerálov a odlišné zastúpenie mastných kyselín ho predurčuje, aby zaujalo významné miesto vo výžive ľudí, a to nielen dospelých, ale aj detí.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
„Chcem sa Vám poďakovať za rýchle vybavenie a dodanie objednávky-toto je jedna z ciest k úspechu. Ďakujem veľmi pekne a želám veľa spokojných zákazníkov.“
Dadi Darnadi