Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ocot

Balsamico redukcia BIO vegan

Krémová verzia organického balzamikového octu na dotvorenie chutí a vône.

6,65 € Detail

Jablčný ocot BIO

Čistiaci elixír, nie je len obyčajný dochucovadlom.

3,83 € Detail

Jablčný ocot Natural

Jablčný ocot, vyrobený kvasením muštu z vylisovaného ovocia.

1,26 € Detail

Jablčný ocot nepasterizovaný BIO

Je výsledkom skvasenia čerstvo vylisovaného muštu demeter jabĺk.

3,11 € Detail

Lako - zaváranie uhoriek

Tajomstvo lahodných zaváranín spočíva v zmesi na zaváranie uhoriek.

0,28 € Detail

Ochucovadlo na báze jablčného octu BIO vegan

Na prípravu neodolateľne dobrej marinády, obohatí domáce majonézy a omáčky.

6,65 € Detail

Ocot ryžový

Z jazmínovej ryže na dochutenie jedál a šalátov.

1,68 € Detail

Ryžový ocot sladký BIO

Ocot z organicky pestovanej a fermentovanej ryže za použitia kvasníc Koji

4,33 € Detail

Umeocot

Alternatívna náhrada octu z fermentovanych sliviek umeboshi.

4,48 € Detail

Umeocot Natural

Vyrobený prírodnou fermentáciou japonských sliviek.

1,97 € Detail

Vínny ocot BIO

Balzamikový ocot bez umelých prísad, aróm či iných konzervantov.

3,30 € Detail

HISTÓRIA OCTU

​​Ocot je kyslá kvapalina vyrábaná fermentáciou zriedených alkoholových produktov. Používa sa v mnohých kultúrach ako korenie aj konzervačný prostriedok. Dnes je bežnou zložkou dochucovadiel, ako je horčica, kečup, majonéza a základnou zložkou čatní, marinád a iných omáčok. Môže byť vyrobený z rôznych surovín, vrátane sladového jačmeňa, ryže a jablčného muštu. Ako však napovedá jeho názov, bol pravdepodobne najskôr vyrobený z vína. Slovo ocot pochádza zo starofrancúzskeho slova vinaigre, čo znamená „kyslé víno“.

Ocot je starý ako civilizácia sama. Jeho stopy sa našli v egyptských urnách z obdobia okolo roku 3000 pred Kristom. Babylonské zvitky zaznamenávajúce používanie octu sa datujú ešte skôr, približne do roku 5000 pred Kristom. V staroveku bol známy ako „víno chudobných“. Dnes zostáva ocot dôležitým dochucovadlom v európskych, ázijských a iných tradičných kuchyniach sveta. Funguje tiež ako ľudový „liek” a ako prírodný čistiaci prostriedok v domácnosti a herbicíd.

DRUHY OCTU

Vedeli ste, že ocot môže byť vyrobený z akéhokoľvek zdroja obsahujúceho cukor, ktorý bol premenený na alkohol? Každá odroda octu má charakteristickú farbu a chuť v závislosti od suroviny, z ktorej bol vyrobený. Medzi najobľúbenejšie druhy patria:

  • Jablčný ocot: sa vyrába z jablčného muštu a patrí k skvelým dochucovadlám. Hodí sa do každej kuchyne na spestrenie šalátov a rôznych druhov pokrmov. Je výborným konzervantom. Používa sa na zaváranie zeleniny či húb. Aké má jablčný ocot účinky na zdravie? Pri detoxikácii tela sa užíva 1 lyžička tohto octu denne. V ľudovom liečiteľstve sa často používa aj ako: jablčný ocot na chudnutie, jablčný ocot na kĺby, jablčný ocot pred spaním, jablčný ocot na hemoroidy, či ako jablčný ocot na bradavice.
  • Balzamikový ocot: je aromatický ocot vyrobený z koncentrovaného muštu bieleho hrozna (zvyčajne odrody Trebbiano). Balsamico má vysoký obsah kyselín. Jeho sladkosť prekrýva kyslosť, vďaka čomu ponúka veľmi jemnú chuť. Je ako stvorený na dotvorenie chuti rôznych pokrmov, napríklad pri servírovaní pikantných syrov. Dokonale sa hodí aj na skrášľovanie dezertov.
  • Ryžový ocot: patrí k najobľúbenejším octom v kuchyniach východnej a juhovýchodnej Ázie. Vyrába sa jednoducho z fermentovanej ryže. Prirodzene sa vyskytujúce cukry v ryži fermentujú na alkohol (vzniká ryžové víno) a potom za pomoci kvasníc sa premenia do podoby kyseliny octovej. V porovnaní s inými druhmi je ryžový ocot mierne sladký a jemný. Hodí sa na ochutenie šalátov, dresingov, marinád, omáčok, nátierok, ázijských polievok, domácej nakladanej zeleniny, sushi, rôznych zeleninových pokrmov a podobne.

TIP: Biely ocot zriedený vodou sa často používa ako prírodný čistiaci prostriedok v domácnosti. Je obzvlášť užitočný na čistenie minerálnych usadenín na skle a iných hladkých povrchoch.

Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„ĎAKUJEM za rýchle vybavenie mojej objednávky. Prajem pevné zdravie a veľa dobrej nálady.“

R. Bartková