Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaVanilkový, jogurtový, čokoládový; marhuľový a jahodový s kúskami ovocia.
Lahodná dokonale prepojená s jemne ľahkou a nadýchanou textúrou.
Prášok z BIO surovín na prípravu lahodného vanilkového krému.
Skvelo chutí teplý aj studený. Je vhodný pre bezlepkovú diétu.
Puding s kokosovým mliekom je vhodný pre osoby s bezlepkovou diétou.
Puding je dnes obľúbeným dezertom detí i dospelákov. Len ťažko by ste hľadali niekoho, kto nemá rád puding. Dokonca 22. júna sa oslavuje Národný deň vanilkového pudingu a 26. júna zase Národný deň čokoládového pudingu.
Puding je úžasný, či už ako plnohodnotné jedlo alebo sladký dezert. Má krémovú textúru a jemnú hodvábnu chuť, ktorá je pre tento typ jedla veľmi dôležitá. Chutí sladko a prichádza v mnohých príchutiach. Najobľúbenejšou príchuťou je čokoláda, vanilka, jahoda, kokos, banán či pistácia. Väčšina pudingov sa vyrába z mlieka, cukru, aróm a múky. Keďže mlieko je základnou a primárnou zložkou pri výrobe pudingov, hotové pudingy obsahujú všetky makroživiny mlieka. Keď hovoríme o mliečnych výrobkoch, nesmieme zabudnúť na vápnik. Hoci mnohé iné mliečne výrobky sú výrazne lepším zdrojom vápnika ako pudingy, ľudské telo získava tento kľúčový biologický prvok aj z týchto dezertov. Mliečne pudingy sú tiež základnými zdrojmi vitamínov D a B2.
Okrem príjemnej chuti, charakteristickej vône a farebného vzhľadu by pudingy mali mať hodvábnu a hladkú štruktúru, ktorá nie je príliš tekutá a neobsahuje pevné častice. Správna textúra pudingov sa dosiahne pridaním modifikovaného škrobu, gumy guar a karagénu, ktoré majú zahusťujúci účinok. Napriek ich cudzím názvom, ide o látky prírodného pôvodu vyrábané z rastlín. Guarová guma pochádza z guarových semien a má v pudingu dve funkcie: slúži ako zahusťovadlo aj ako stabilizátor. Karagén sa vyrába z rôznych druhov červených rias a v pudingu má tri funkcie: zahusťovadlo, želírovacie činidlo a stabilizátor.
Pudingy sú chvályhodné produkty, ktoré si môžete vychutnať ešte teplé po uvarení, alebo nechať vychladnúť a vychutnávať si ich ako sladký dezert počas horúcich letných dní. Moderné gazdinky používajú pudingy aj ako pudingovú plnku do tortu, alebo na prípravu rôznych dezertov v kombinácii s džemom, ovocím, bobuľami, kokosom, čokoládovými lupienkami a ďalšími prísadami. Pudingy by sa mali skladovať pri teplote 2–6 °C, aby bola ich štruktúra dostatočne hustá na konzumáciu. Ak sú skladované pri izbovej teplote, dezerty majú tendenciu rýchlo skvapalnieť.
Vegetariáni a vegáni si obľúbili ako pudingový zákusok aj chia puding, tapiokový puding či lahodný avokádový puding s čokoládou. Hoci ide o „nepravé pudingy”, obsahujú množstvo dôležitých živín a sú taktiež skvelým doplnkom zdravého stravovania. Športovci zase uprednostňujú vo svojej strave proteínový puding s vyšším obsahom bielkovín. Taktiež obľúbenou pochúťkou športovcov je jablkovo-pudingový koláč s tvarohom.
TIP:Ak chcete znížiť množstvo cukru pri príprave pudingu na ½, stačí pridať korenie, napríklad škoricu, kardamon, muškátový oriešok, nové korenie. Dobre poslúži aj prírodný vanilkový či mandľový extrakt, ktoré výrazne zosilňujú sladkosť pripravovaných pokrmov. Túto pomôcku môžete použiť aj pri príprave koláčov, dezertov a iných sladkých pochúťok.
„Ďakujem za rýchle doručenie a darček. Balíček v poriadku. Prajem príjemný deň.“