Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Indická kuchyňa

Adžvajen

Semená, podobné rasci, plné vlákniny, minerálov, vitamínov a antioxidantov.

1,43 € Detail

Ajurvédska káva

Chutné, z bylín vytvorené nápoje vyrobené tradičnou indickou medicínou - ajurvédou.

4,47 € Detail

Amchoor - mango prášok

Sušený mangový prášok vyniká medovou vôňou a kyslou citrusovou chuťou.

1,43 € Detail

Asafoetida - čertovo lajno

Silné a aromatické - jedna z najzaujímavejších a nezabudnuteľných aróm.

2,27 € Detail

Chana Dál - Cícer polený

Polený cícer s vlákninou a nižším glykemickým indexom.

4,28 € Detail

Chilli

Červené chilli papričky - mleté alebo celé KASHMIRI.

1,68 € Detail

Čierna matpe fazuľa

Urad dal - vynikajúci rastlinný zdroj bielkovín.

4,21 € Detail

Čierna soľ vulkanická

Špeciálny typ Indickej minerálnej soli KALA NAMAK využívanej ako korenie.

1,30 € Detail

GHÍ - Natural

Podporuje detoxikáciu tela, posilňuje látkovú výmenu a obranné sily.

9,42 € Detail

Ghí prepustené maslo

Topené maslo podľa ajurvédskej receptúry.

9,72 € Detail

Horčičné semienko čierne/biele

Dodávajú jedlu pikantnú, aromatickú, rustikálnu chuť a vôňu, ktorá je jedinečná.

1,17 € Detail

Kalonji semienka

Celé semienka čiernej cibule (černucha).

1,88 € Detail

Kardamom (kardamon)

Druhá najcennejšia korenina po šafráne, mierne štipľavej chuti.

3,37 € Detail

Kari mleté

Indická aromatická zmes rôznych korení, ktorej použitie je naozaj univerzálne.

1,43 € Detail

Koriander

Sladká a zároveň pikantná chuť, ktorá pripomína pomarančovú kôru.

1,30 € Detail

Kurkuma

Korenie zo sušeného mletého podzemku Kurkumovníka dlhého.

1,30 € Detail

Kurkuma v slanom náleve

Čerstvá kurkuma v slanom náleve.

3,40 € Detail

Mung fazuľa

Mung fazuľa bohatá na bielkoviny a minerály.

4,47 € Detail

Pískavica - Senovka grécka

Indické korenie, ktoré je neoddeliteľnou zložkou karí a mango chutney (čatní).

1,23 € Detail

Pravý čierny indický čaj

Jedinečná farba, chuť a priaznivé účinky na organizmus.

3,56 € Detail

Rímska rasca

Odroda rasce, líši sa však intenzívnejšou arómou i výraznejšou chuťou.

1,36 € Detail

Ryža Basmati BIO

Jej zrná sú dlhé, úzke a po uvarení nadýchané, pevné a nelepia sa.

2,73 € Detail

Ryža Basmati Khushboo

Aromatický, nelepivý druh ryže s nižším glykemickým indexom.

6,82 € Detail

Šafrán indický

Exotické korenie, ktoré môže pridať nový rozmer nielen slaným ale aj sladkým pokrmom.,

2,07 € Detail

Zázvor mletý

Má silnú arómu a štipľavú chuť. V Indickej kuchyni je toto korenie kľúčovým prvkom.

2,27 € Detail

Zmesi korenia MASALA 50g

Zmesi korenia vhodné nielen do indických jedál.

1,88 € Detail

ZAUJÍMAVOSTI O INDICKEJ KUCHYNI

  • 1. India je hlavným producentom korenia na celom svete. India produkuje viac ako 70 % korenia používaných vo svete. Ponúka oveľa väčšiu rozmanitosť korenín ako ktorákoľvek iná krajina. Známe je najmä vynikajúce indické kari. Každý kuchár má svoju vlastnú zmes na prípravu tejto obľúbenej zmesi. Každý región v Indii má iné vlastnosti dobrého kari.
  • 2. Nie všetky indické jedlá sú pikantné. Severoindická kuchyňa využíva viac mliečnych výrobkov, ako tá v južnej Indii. Je tiež menej pikantná ako južná kuchyňa. Väčšina indických reštaurácií ponúka rôzne úrovne pikantnosti, ktorú si môžete pri objednávaní jedál vybrať.
  • 3. V Indii existuje viac ako 200 dezertov. Indické dezerty a sladkosti sa často nazývajú Mithais. Hoci najznámejšie sú Kheer (tradičný ryžový puding) alebo Gulab Jamun (indické mliečne guľôčky podávané s medovým sirupom), v krajine nájdete širokú škálu dezertov. Najtradičnejšie dezerty sa vyrábajú s ovocím a medom, pretože cukor do krajiny priniesli až neskôr Portugalci.
  • 4. Hlavnou potravinou v celej krajine je ryža. Ryža sa dokonca konzumuje úplne každý deň. Medzi najobľúbenejšie druhy indickej ryže v celej krajine patrí Ponni, ktorá sa často používa na raňajky. Obľúbená je aj Basmati a Patna ryža (dlhozrnná ryža podobná textúre Basmati).
  • 5. Nie každý v Indii je vegetarián. Keďže hinduizmus je jedným z prevládajúcich náboženstiev praktizovaných v Indii, len 20 – 40 % indickej populácie sa v skutočnosti radí k vegetariánom.
  • 6. India má svoj národný nápoj nazývaný masala chai. Ide o jedinečný korenistý čajový nápoj podávaný s mliekom. V Indii je masala chai považovaný za liečivý nápoj, ktorý Indovia konzumujú každý deň. História masala chai sa datuje až na staroveký kráľovský dvor pred viac ako 5000 rokmi.
  • 7. India je domovom bhut jolokia. Ide o jednu z najpálivejších čili papričiek na svete a nazýva sa aj „paprika duchov". Len málokto si na bhut jolokia skutočne trúfne.

VARENIE V INDICKEJ KUCHYNI

V indickej kuchyni sa jedlo pripravuje na ghee. Ghee je vlastne prepustené maslo a slúži ako maslový tuk / olej. Na ghee sa najprv opražia celé koreniny, pridajú sa mleté koreniny a až potom sa pridávajú ostatné suroviny. Takto pripravené jedlo je výraznejšie, chutnejšie a oveľa aromatickejšie. Medzi najobľúbenejšie koreniny v Indii patria: škorica, kurkuma, šafran, koriander, kardamon, čierny alebo dlhý peper, zázvor, horčičné semienka, adžvan, amchoor (mangový prášok), asafoetida, rímska rasca, chilli, čierna soľ či masala korenie. Indická kuchyňa je plná vegetariánskych a vegánskych receptov. Medzi obľúbené recepty indickej kuchyne patria: tikka masala, paneer butter masala, aloo gobi či šošovicový dhal s kokosovým mliekom.

Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem pekne dnes ráno mi došiel balíček veľká spokojnost, pekný deň vám prajem a všetko dobre kuchtova Alena ešte raz velke DAKUJEM“

Alenka