Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaVegánske pokrmy nielen lahodne chutia, ale aj plnohodnotne zasýtia.
Exturovaný koncentrát zo strukovín - rastlinná náhrada mäsa pepitky.
Hľadáte zdravú náhradu mletého mäsa bez prísad?
Sójové kúsky neobsahujú GMO sóju, sú s vysokým obsahom bielkovín.
Plnohodnotná náhrada mäsa je v podstate potravinový výrobok vyrobený z vegetariánskych alebo vegánskych zložiek, ktorý sa konzumuje ako alternatíva mäsa. Rastlinné náhrady mäsa sa najčastejšie vyrábajú zo sóje (napr. tofu a tempeh). Môžu byť vyrobené aj z pšeničného lepku (napr. seitan) alebo z hrachu (napr. hrachový proteínový izolát). Alternatívy mäsa obľubujú ako skvelý zdroj bielkovín vegetariáni, vegáni a milovníci zdravého životného štýlu. Spoznajte tie najchutnejšie rastlinné pochúťky:
Ak ste hľadali chutné alternatívy mäsa, pravdepodobne ste už narazili na seitan. Aj keď vyzerá ako bratranec tofu, seitan v skutočnosti chutí podobne ako mäso a dá sa použiť do čohokoľvek. Na rozdiel od tofu, ktoré sa vyrába zo sójových bôbov, je seitan vyrobený z lepku – proteínu, ktorý sa nachádza v pšenici. Má dobrú „žuvaciu” textúru a je skvelou voľbou pre vegetariánov, vegánov aj milovníkov zdravého stravovania. Ponúka vysoký obsah bielkovín a nízky obsah kalórií. Hodí sa do rôznych zmesí, gulášov, sekanej a karbonátkov. Svoje využitie nájde aj pri príprave chutných rezňov. Skvelo chutia aj s láskou pripravené seitan guličky v paradajkovej omáčke, seitan steak či seitan burger. Kvôli obsahu lepku nie je vhodný pre celiatikov.
Medzi najznámejšie náhrady patrí jednoznačne sója. Nazýva sa aj „sója mäso”. Patrí k skvelým zdrojom vysokého podielu bielkovín, vlákniny, sacharidov, minerálov a vitamínov. Môže sa použiť do všetkých receptov, kde výborne nahradí mäso. Ponúka skvelú schopnosť hravo a ľahko viazať chute pridaných surovín. Je bez cholesterolu a iných nasýtených tukov. Sójové kocky alebo sójový granulát si vychutnáte v guláši či v rôznych omáčkach. Hodia sa aj do ázijských receptov a jedál. Možno ich zmiešať s hubami, zeleninou, sójovou omáčkou, klíčkami a podávať s ryžou či cestovinami. Tak isto sa sójový granulát hodí na špagety ako základ bolonskej omáčky.
O čosi menej známy je proteínový hrachový granulát. Tento výrobok bez lepku predstavuje prírodný rastlinný proteín vyrobený len z hrachu. Čisto prírodné zloženie ponúka výborné nutričné hodnoty a skvelý profil aminokyselín. Hrachový granulát sa hodí do kuchyne všetkých vegetariánov i vegánov, ktorí chcú zvýšiť príjem bielkovín v strave. Je výborný ako náhrada hrubších kúskov mletého mäsa do rôznych pokrmov. Výhodou je bezlepkové zloženie. Skvelá voľba pre celiatikov i ľudí s intoleranciou na sójové produkty.
Dobre známe všetkým priaznivcom zdravého stravovania je hodvábne tofu. Mäkké a jemné tofu môžete pridať do akéhokoľvek jedla. Hodvábne tofu je známou ingredienciou RAW zákuskov. Dá sa aj smažiť či marinovať. Skvelo chutí s bazalkou, píniovými orieškami a korením. Ďalšie tofu recepty, ktoré si určite zamilujete sú: tofu so zeleninou, cestoviny s tofu, rizoto s tofu či tofu pomazánka.