Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaNajviac si ich vychutnáte v jogurte, kaši alebo v obľúbenom nápoji.
Mimoriadne vysoký obsah bielkovín, vlákniny a omega 3 mastných kyselín.
Konopné semienka sú ideálne pre organizmus pri zvýšenej fyzickej a psychickej záťaži.
Vynikajúci zdroj nenasýtených mastných omega-3 kyselín a lignanov.
Je bohatým zdrojom vlákniny, omega-3 mastných kyselín a antioxidantov.
Ľanové semienka poskytujú jedinečnú kombináciu mastných kyselín.
Je nabitý vzácnymi živinami, antioxidantmi a vysoko kvalitnými bielkovinam.
Mak modrý mletý ponúka množstvo vzácnych a pre telo prospešných látok.
Píniové semienka sú zdrojom kvalitných proteínov, vlákniny a omega 3.
Mix semienok vhodný na ochutenie šalátov, raňajkových zmesí a pod.
Najzdravšie potraviny, ktoré si viete vypestovať doma na okne.
Plný aminokyselín, vlákniny, zdravých tukov a sacharidov je ľahko stráviteľný.
Chrumkavé, nesolené a nepražené slnečnicové semienka v organickej kvalite.
Môžeme ich pomlieť, variť, pridať do príloh, cesta na chlieb, buchty...
Ukrývajú v sebe orieškovo sladkastú chuť a množstvo cenných látok.
Chrumkavé semienka tekvice v ich prirodzenej podobe, lúpané.
Tekvicové semienka zelené bez šupky, bez konzervačných látok.
Pomáha posilniť imunitný systém a zvýšiť prirodzenú odolnosť organizmu.
Semienka sú embryonálnym zárodkom, ktorý je uzatvorený vo vonkajšom ochrannom obale nazývanom osemenie. Jeho vývin je veľmi zložitý. Nastáva po oplodnení materskej rastliny. Embryo sa vyvinie zo zygoty. Veľkosť, tvar a farba závisí od rastliny, z ktorej pochádza. Z biologického hľadiska sú dôležité pre reprodukciu a zachovanie rodu. Obsahujú dve základné časti, embryo a osemenie. Embryo je oplodnené vajíčko rastliny, z ktorého sa za vhodných podmienok vyvinie nová rastlina. Obvykle slúžia ako zásobáreň živín. Forma uložených živín závisí od druhu. Vo väčšine krytosemenných rastlinách sa nachádzajú v endosperme. Väčšinou sú to oleje, škrob a bielkoviny. Endosperm je obklopený aleurónovými vrstvami bohatými na bielkoviny a minerály. Šírenie sa uskutočňuje pomocou niekoľkých spôsobov. Jedným z nich je vietor. Niektoré obsahujú také časti, ktoré umožňujú prenos v závislosti od poveternostných podmienok. Správne vyzreté sa uvoľní od rastliny a môže putovať aj niekoľko kilometrov. Ďalším spôsobom je zachytenie sa pomocou háčikov alebo ostňov na živočíšnych druhoch. Mäsitá chutná dužina zabezpečuje konzumáciu zvieraťom, ktoré ich potom roznášajú trusom. Klíčenie je veľmi zložitý proces, pri ktorom sa embryo vyvíja v sadenicu. Závisí od dvoch podmienok a to embryo musí byť životaschopné a prostredie musí vytvárať podmienky vhodné na klíčenie. Patrí sem najmä teplota a vlhkosť. Orechy sú tvorené tvrdou škrupinou a jadrom. Široká škála sušených semien sú často nazývané daným pojmom. V botanickom kontexte sem patria len tie, ktoré zodpovedajú prvej definícií. Slúžia na rozmnožovanie rastliny. Sú nositeľom výživných látok pre vývoj embrya a zároveň tvoria ochranu proti nežiaducim vonkajším vplyvom a škodcom.
Mnoho semien je jedlých a sú zdrojom živín. V ľudskej strave sa jadierka ako zdroj výživy nachádzajú už po tisícročia. Sú zdrojom jedlých olejov, mastných kyselín a proteínov. V potravinárskom priemysle majú využitie aj ako základná surovina na výrobu olejov, vlákniny, ale aj potravinárskych surovín a výrobkov. Sú rozdelené do niekoľkých skupín, a to fazuľa a iné strukoviny, Obilniny, pseudoobilniny, orechy a nahé semená. Do skupiny iné strukoviny patria napríklad podzemnica olejná, cícer, šošovica, hrach, lupina, sója a pod. Najznámejšie obilniny sú jačmeň, kukurica, pšenica, ovos, ryža, proso, raž, cirok, špalda, tritikale. Pseudoobilniny poznáme pohánku, chiu, ľan, quinou a aj sezam. Nahé pochádzajú prevažne z ihličnanov a ginkga. Patria sem aj cykasy. Orechy sú dôležitým zdrojom živín pre ľudí a voľne žijúce zvieratá. Všeobecne majú vysoký obsah oleja, ktoré sú cenným zdrojom energie. Sú vhodné na priamy konzum, ale aj v kulinárstve. Z mnohých sa získava olej, ktorý sa spotrebováva v potravinárskom, textílnom, ale aj kozmetickom priemysle. Najväčšími zástupcami sú mandle, para, kešu, lieskové oriešky, makadamiové, arašidy a pistácie. Veľkým omylom v povedomí ľudí je ich vplyv na zvyšovanie hladiny cholesterolu. V súčasnej dobe sa prišlo na to, že niektoré druhy majú opačné účinky. Okrem toho sa môžu pochváliť nízkym glykemickým indexom.
„Chcela by som Vam podakovat za expresne dodanie mojej objednavky. V pondelok uhradene a dnes si uz pochutnavam na Vasich dobrotach. Keby si vsetci z Vas brali priklad :) “