Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaZmes silných štandardizovaných extraktov na rastlinnej báze pre podporu trávenia.
Podporuje správnu funkciu tráviaceho systému a pomáha efektívne eliminovať toxíny.
Unikátna zmes bylín, ktorá podporuje normálne fungovanie tráviaceho systému.
Zásluhou obsiahnutého gingerolu ponúka jedinečné antioxidačné účinky.
Odstraňuje nechutenstvo a blahodárne pôsobí na srdce, pečeň, žalúdok.
Používa sa hlavne na posilnenie sleziny a žalúdka, čím podporuje trávenie.
Má vysoký obsah silíc, no v porovnaní s mätou piepornou má nižší podiel mentolu.
Sa používa predovšetkým na zmiernenie rôznych tráviacich ťažkostí (napr. nadúvanie).
Podporuje funkciu tráviaceho systému a udržiava rovnováhu žalúdočnej energie.
Posilnenie a harmonizáciu funkcie sleziny a žalúdka.
Na podporu tráviaceho systému a zmiernenie bolestí brucha.
Nechuť do jedla sa objavuje nezávisle od vekovej kategórie. Z lekárskeho hľadiska sa považuje za symptóm, ktorého príčinou môžu byť rôzne faktory v živote človeka. Má psychický alebo fyzický pôvod a často sa mu človek nevie vyhnúť. Vo väčšine prípadov ide o nepriamy prejav ľudského tela na fyzické alebo chemické zmeny v organizme. Je spájaný s ochoreniami, prijímanou stravou, alergiou alebo psychickými zmenami.
U detí nemusí byť vždy nechuť do jedla spôsobená zdravotnými ťažkosťami. Dojčatá mávajú problém pri narušení správneho sacieho reflexu a hlavne pri raste prvých zubov. O psychickom ráze môžeme hovoriť vtedy, keď dieťa jedáva bez prítomnosti iných ľudí. Vzruchové vnemy nedávajú podnet mozgu na príchod jedla a dieťa odmieta prijať stravu. V prípade nútenia dochádza k reflexívnemu prejavu organizmu a znižuje sa vylučovanie tráviacich štiav žalúdkom, ale aj iných iných orgánov. Tento prejav je spôsobený psychickým tlakom, pri ktorom je bežný a býva spojený aj z kŕčovitým stiahnutím žalúdka. Vo vyššom veku sa nechutenstvo prejavuje variabilne. Pri zdravotných problémoch dávajú rozkladné produkty buniek reflexívne podnet hypotalamu. Hypotalamus sa nachádza v spodnej časti medzimozgu a okrem toho, že slúži na prepojenie nervového systému, je zodpovedný za reguláciu základných životných potrieb. Riadi telesnú teplotu, pocity hladu a smädu a spolu z ďalšími časťami ľudského tela kontroluje emócie a sexualitu. Na základe tohto podnetu hypotalamus potláča pocit hladu aj v prípade, že organizmus potravu vyžaduje. Nechuť do jedla môže spôsobiť aj prijatá strava. K nežiaducim podnetom prichádza najmä po konzumácií jedla, v ktorom prišlo k negatívnym zmenám, či už chemického alebo mikrobiologického pôvodu. Sú často spojené s nevoľnosťou a vo väčšine prípadoch zvracaním alebo hnačkou. Prejedenie tiež môže viesť k nechutenstvu. Žalúdok dáva signál o dostatočnom naplnení približne po 20 minútach. V prípade nadmerného prísunu jedla môže človek skonzumovať až 2 - 3 litre potravín, pričom pocit plnosti by mal po správnosti prísť po dosiahnutí 0,6 až 0,8 l. Nedostatok horčíka má tiež vplyv na pocit hladu. Prvok je dôležitý na veľké množstvo biochemických procesov v tele a najmä správne funkcie nervovej sústavy. Ďalšie faktory majú základ v psychickom stave človeka. Patrí sem najmä psychická labilita. V čase, keď je jedinec pod veľkým duševným tlakom, v strese, napätí, nervozite a úzkosti, nedokáže prijímať potravu. Mozog dáva signály plnosti a pri konzumácií nejakej potravy sa môže vyskytnúť aj zvracanie. Druhou príčinou psychického rázu je napríklad anorekcia. Je definovaná ako vážny problém s príjmom potravy, kedy sa človek prikláňa k odmietaniu jedla a intenzívnej túžbe byť štíhly. Je pravda, že viac jej podľahnú ženy, ale je rozšírená aj v mužskej populácií. Na základe tzv. strachu z telesného tuku si psychika vytvára akýsi blok, ktorý nedovoľuje jedincovi prijať nejaké jedlo a už len vôňa dokáže vyvolať nutkanie na zvracanie. Veľmi často sa človek vyhladuje až na smrť.
Na to, aby všetky systémy ľudského tela fungovali správne, potrebujú dostatok živín. Výživné látky prijíma človek jedlom a je od neho závislí. Existuje pár bodov, ako si pomôcť pri nechuti do jedla. Základom je konzumovať malé porcie a viackrát do dňa. Samozrejme pri jedle si treba vytvoriť správnu atmosféru pokoja a neponáhľať sa. Jednoduchou pomôckou je vyhľadanie pokrmov, ktoré sú najobľúbenejšie. Počas jedla sa vyhýbať pitiu tekutín, ktoré objemom môžu prispieť k pocitu plnosti. Čerstvý vzduch alebo obmena receptov sú tiež správnou cestou k nárastu hladu.
Nechuť do jedla je bežným problémom, ktorý môže mať vplyv na zdravie, hmotnosť a kvalitu života. V texte sa pozrieme na príčiny nechuti do jedla, ako sa s týmto problémom vyrovnať a ako zlepšiť chuť do jedla.
Nechuť do jedla môže mať mnoho príčin, ktoré zahŕňajú:
Ak trpíte nechutou do jedla, nasledujúce tipy a riešenia vám môžu pomôcť zlepšiť váš záujem o jedlo a podporiť zdravé stravovanie:
Aby ste predišli nechuti do jedla, mali by ste dodržiavať niektoré základné zásady zdravého životného štýlu:
Ak trpíte nechutou do jedla a nasledujúce príznaky sa vyskytnú, je dôležité navštíviť lekára:
Nechuť do jedla môže mať vplyv na zdravie, hmotnosť a kvalitu života. Je dôležité poznať príčiny nechuti do jedla a pracovať na zlepšení vášho záujmu o jedlo prostredníctvom zmeny stravy, životného štýlu a zvládnutia stresu. Ak sa však vaše príznaky nezlepšujú alebo sa zhoršujú, je dôležité konzultovať svoj stav s lekárom, aby ste zistili príčinu a zabezpečili správnu liečbu.
„Veľmi pekne ďakujem za Vaše kvalitné služby,a veľmi sa teším na Vašú medicínku pretože ten môj prekyslený organizmus mi robí veľké problémy a taktiež ma veľmi obmedzuje v pohybe.“