Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ajurvédske koreniny

Adžvajen

Semená, podobné rasci, plné vlákniny, minerálov, vitamínov a antioxidantov.

1,43 € Detail

Amchoor - mango prášok

Sušený mangový prášok vyniká medovou vôňou a kyslou citrusovou chuťou.

1,43 € Detail

Asafoetida - čertovo lajno

Silné a aromatické - jedna z najzaujímavejších a nezabudnuteľných aróm.

2,27 € Detail

Chilli

Červené chilli papričky - mleté alebo celé KASHMIRI.

1,68 € Detail

Čierna soľ vulkanická

Špeciálny typ Indickej minerálnej soli KALA NAMAK využívanej ako korenie.

1,30 € Detail

Horčičné semienko čierne/biele

Dodávajú jedlu pikantnú, aromatickú, rustikálnu chuť a vôňu, ktorá je jedinečná.

1,17 € Detail

Kajenská paprika

Mletá zmes ostrých chilli papričiek - kajenske korenie.

2,07 € Detail

Kalonji semienka

Celé semienka čiernej cibule (černucha).

1,88 € Detail

Kardamom (kardamon)

Druhá najcennejšia korenina po šafráne, mierne štipľavej chuti.

3,37 € Detail

Kari mleté

Indická aromatická zmes rôznych korení, ktorej použitie je naozaj univerzálne.

1,43 € Detail

Koriander

Sladká a zároveň pikantná chuť, ktorá pripomína pomarančovú kôru.

1,30 € Detail

Koriander list

Potravinám prináša sviežosť a exotickú arómu.

1,62 € Detail

Kurkuma

Korenie zo sušeného mletého podzemku Kurkumovníka dlhého.

1,30 € Detail

Kurkuma BIO

Mierne aromatické korenie s nádychom pomarančov a zázvoru.

3,08 € Detail

Ligurček

Známy tiež ako Zelené maggi, chuťou pripomína zeler.

1,36 € Detail

Muškátový oriešok

Patrí k najcennejším koreninám. Sladko-pikantná chuť, s jemnými tónmi klinčekov.

1,62 € Detail

Orientálne korenie

Zmes korenia vhodnú predovšetkým do zeleninových orientálnych pokrmov.

1,88 € Detail

Pískavica - Senovka grécka

Indické korenie, ktoré je neoddeliteľnou zložkou karí a mango chutney (čatní).

1,23 € Detail

Rímska rasca

Odroda rasce, líši sa však intenzívnejšou arómou i výraznejšou chuťou.

1,36 € Detail

Škorica

Sladko-pikantná nezameniteľná chuť, ktorá Vám prinesie kulinársky zážitok.

1,10 € Detail

Soľ Himalájska

Je bohatá na minerálny látky v koloidnej forme.

1,43 € Detail

Zázvor mletý

Má silnú arómu a štipľavú chuť. V Indickej kuchyni je toto korenie kľúčovým prvkom.

2,27 € Detail

Zmesi korenia MASALA 50g

Zmesi korenia vhodné nielen do indických jedál.

1,88 € Detail

VÝZNAM KORENIA V AJURVÉDE

Ajurvéda je najstarším liečebným systémom na svete. Jedným z najdôležitejších dôvodov používania veľkého množstva korenín je naštartovanie tráviaceho ohňa. Silný tráviaci oheň je nevyhnutný pre správne trávenie a celkové fungovanie tela. Korenie nám pomáha zabezpečiť správne strávenie potravín, ktoré zjeme. Jedlo by podľa ajurvédy nikdy nemalo byť nevýrazné, pretože nevýrazné jedlo je ťažko stráviteľné. Vychutnávajte si preto indické koreniny vo svojej strave každý deň a pamätajte, že tráviacemu ohňu tak dávate dôležitú podporu. Každé indické korenie v ajurvéde má špecifický účinok pre zdravie. K najobľúbenejším ajurvédskym koreninám patria:

  • Kurkuma korenie. Kurkuma je považovaná za kráľovnú ajurvédskych korenín. Podporuje silnejšiu obranyschopnosť organizmu. Veľmi obľúbené je aj zlaté kurkumové mlieko známe ako Kurkumové latte. Skutočná pochúťka kedykoľvek počas dňa.
  • Kardamon korenie. Kardamon je najbezpečnejšie korenie na zlepšenie trávenia. Môže sa podávať deťom, tehotným i dojčiacim ženám aj starším ľuďom. Ak sa pridá do kávy, zmierni jej toxické účinky.
  • Koriander korenie. Ak máte bolesti hlavy či nádchu, pomôže vám čaj z koriandra. Keďže má koriander chladivý účinok, používa sa na zmiernenie pocitu vnútorného tepla počas menopauzy a eliminuje zápaly v zažívacom trakte. Dá sa obzvlášť dobre kombinovať s varenými strukovinami a zeleninou.
  • Senovka grécka korenie. Ide o jedno z najsilnejších korení, ktoré má horkú pretrvávajúcu chuť. Preto sa používa len v malých množstvách a najmä na jar, kedy telu pomáha bojovať proti nachladnutiu a jarnej únave.
  • Kajenské korenie. Kajenské korenie je mimoriadne bohaté na kapsaicín, látku, ktorá mu dodáva štipľavosť. Podporuje činnosť obehovej sústavy, zlepšuje metabolizmus a trávenie a výrazne pomáha pri chudnutí.
  • Rímska rasca korenie. Rímska rasca sa nachádza takmer v každom indickom jedle. Je to preto, že je výrazným podporovateľom tráviaceho ohňa. Priaznivo vplýva na všetky tráviace ťažkosti (najmä nadúvanie).
  • Asafoetida korenie. Asafoetida jednoznačne patrí najzaujímavejším chutiam v ajurvédskej kuchyni. Pri varení hravo nahrádza chuť cibule a cesnaku. Používa sa pri nerovnováhe Váta dóše. Podporuje trávenie a zmierňuje nafukovanie. Preto sa pridáva najmä k strukovinám a potravinám, ktoré nafukujú.
  • Kari korenie. Kari korenie je aromatická zmes rôznych korenín, v ktorej dominuje kurkuma. Kurkuma dodáva kari charakteristickú žltú farbu a poskytuje celý rad pozitívnych vlastností. Stimuluje imunitný systém, pomáha uľaviť od bolesti kĺbov a podporuje trávenie.
  • Korenie garam masala. Snáď najznámejšia a najchutnejšia zmes korenín, ktorá sa používa do mnohých jedál, ako sú napríklad zeleninové omáčky či dhály. Garam masala môžete tiež použiť na ochutenie vyprážaných pokrmov a domácich nátierok.

Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle vybavenie mojej objednávky, bola som s vašou sľužbou veľmi spokojná.“

Kusovská Anna