Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaVyživový doplnok vhodný pre detoxikáciu organizmu a zvýšenie imunity.
Ovsené otruby v prémiovej BIO kvalite, vyrobené z jedného z najzdravších zŕn!
Vysoko rozpustná polysacharidová zlúčenina vyrobená pomocou patentovaného procesu.
Psyllium (Plantago ovata) je nenávyková rozpustná rastlinná vláknina.
Prebiotiká sú nestráviteľné zložky potravín, ktoré stimulujú rast alebo aktivitu baktérií v tráviacom systéme. Rovnako ako probiotiká sú funkčnými zložkami potravy. V odbornej sfére sa hovorí ako o selektívnej fermentovateľnej zložke, ktorá umožňuje špecifické zmeny, a to ako v zložení, tak aj v činnosti gastrointestinálnej mikroflóry, a tým prináša výhody pre človeka. Zaraďujú sa medzi ne galaktooligosacharidy, inulín, fruktooligosacharidy a laktulóza. V súčasnosti sa rozdeľujú na zlúčeniny s krátkym reťazcom a zlúčeniny s dlhým reťazcom. Líšia sa najmä miestom využitia a časom fermentácie. Krátky reťazec umožňuje rýchlejšiu fermentáciu. Tieto zlúčeniny sa využívajú na pravej strane hrubého čreva. Látky s dlhým reťazcom sa fermentujú pomalšie na ľavej strane hrubého čreva. Všetky typy poskytujú plný rozsah 2 - 64 väzieb v molekule a zabezpečujú výživu pre mikroorganizmy tráviaceho traktu. Definícia nezdôrazňuje aké špecifické skupiny baktérií ich spotrebovávajú. Všeobecne sa však predpokladá, že by mali zvyšovať počet a aktivitu bifidobaktérií a baktérií mliečneho kvasenia. Tieto druhy majú význam v zlepšovaní tráviacich pochodov a účinnosti imunitného systému. Pozitívne sú dávky v rozmedzí 4 až 8 g a 15g pre ľudí s problémami. Vláknina je v jednoduchosti povedané nestráviteľná časť potravy. Všeobecne ide o polysacharidy. Rozoznávame rozpustnú a nerozpustnú. Rozpustná sa ľahko rozkladá v hrubom čreve za vzniku plynov a fyziologicky aktívnych produktov. Vo vode je rozpustná a viskózna. Nerozpustná pomáha k rýchlejšiemu pohybu trávenej potravy telom a uľahčuje vyprázdňovanie. Oba druhy dokážu meniť povahu obsahu gastrointestinálneho traktu. Vplýva na to, ako sú ostatné látky a živiny absorbované. Výhodou konzumácie vláknitých potravín je rozklad rozpustného typu významných látok a schopnosť nerozpustného typu zmäkčovať stolicu a skrátiť priechod zažívacím traktom. Vysoký obsah môže viesť k tvorbe nadmerného množstva plynu a k nadúvaniu. Zápcha sa môže dostaviť v prípade nedostatku prijímaných tekutín.
Za najbohatší zdroj prebiotík je považovaná arabská guma. Ďalej sem patrí fazuľa, surový ovos, pšenica a jačmeň. Niektoré z oligosacharidov sa prirodzene nachádzajú v materskom mlieku. Potravinové zdroje vlákniny sú rozdelené podľa toho, akú formu obsahujú. Väčšinou sú rastlinné potraviny zdrojom oboch typov, ktoré obsahujú vo variabilných množstvách v závislosti od vlastností rastliny. Obilniny, ovocie a zelenina sú bohaté na celulózu, hemicelulózu a lignín. V hubách sa nachádza Chitín. Xantán je produktom baktérií typu Xanthomonas. Inulín možno nájsť v topinambure a čakanke. V ovocí a zelenine sa nachádza tiež významný pektín, ktorý sa viaže v tráviacom trakte na cholesterol a spomaľuje vstrebávanie glukózy.
„Dobrý deň, chcem sa poďakovať za super rýchle doručenie mojej objednávky, aj za priložený darček. Vždy som s vaším obchodom veľmi spokojná.“