Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Aby bolo slnko bezpečné

Aby bolo slnko bezpečné Slniečko je pre život na zemi nevyhnutné. Avšak v lete je potrebné sa pred jeho silnými lúčmi chrániť. A to nielen pri pobyte na pláži, ale aj na kúpaliskách. Zabúdať by sme nemali nielen na seba, ale najmä na citlivú detskú pokožku.

UV žiarenia
UV, a teda ultraviolet žiarenie je práve to, pred ktorým by sme sa mali chrániť. Aj keď sa slnečné žiarenie skladá len z jedného percenta UV žiarenia. Ďalej je slnečné žiarenie tvorené z 59 percent infračerveným žiarením a zo 40 percent viditeľného svetla. UV žiarenie je vlastne elektromagnetické žiarenie a delí sa na UVA, UVB a UVC žiarenie. Nie, neľakajte sa, že ste ešte o UVC žiarení nepočuli, a že ho váš ochranný krém nemá. Atmosféra toto žiarenie pohlcuje, a to na 100 percent. UVA žiarenie pohlcuje len na 30 percent a UVB len na 50 až 60 percent. Pozor si však treba dávať aj na to, kde na zemi sa nachádzate. Intenzita UV žiarenia totiž rastie na každých 300 metrov výšky približne o 4 percentá. Ak ste asi vo výške 1 500 metrov nad morom, je intenzita UV žiarenia silnejšia o 20 percent.

Vplyv žiarenia na pokožku
Aby sme vás len nestrašili, spomeňme, že UV žiarenie potrebuje ľudský organizmus na tvorbu vitamínu D. Ten si ako jediný spomedzi vitamínov dokáže naše telo vyprodukovať samo. Na to, aby sme mali dostatok tohto vitamínu sa však nemusíme celý deň slniť. Postačí len pár minút denne. UV žiarenie však podporuje i tvorbu bielych a červených krviniek, stimuluje metabolizmus a hojenie pokožky. Nadmerné vystavenie sa slnečnému žiareniu však spôsobuje začervenanie a spálenie pokožky, jej poškodenie, rýchlejšie starnutie, ba môže spôsobiť aj rakovinu.

Ochrana pred UVA a UVB
Teraz máme na mysli ochranné krémy či mlieka s ochranným faktorom - SPF, a teda Sun Protection Factor. Tieto ochranné faktory sa označujú vždy číslom. Dá sa povedať, že 6 až 10 je nízka ochrana, 15 až 25 je stredná ochrana, 30 až 50 je vysoká ochrana a nad 50 je už veľmi vysoká ochrana. Avšak jedným dychom treba dodať, že pokožka každého človeka je iná. Toto číslo vlastne hovorí, ako dlho môžeme byť na slnku, kým nás spáli. Teda, ak si kúpime ochranný krém s faktorom 15 a vynásobíme to počtom minút, kedy sa naša pokožka na slnku nespáli, povedzme napríklad 10 minút, predĺžime si pobyt na slnku o 150 minút. Po tejto dobe sa musíme opakovane natrieť. Avšak ochranný krém je ideálne aplikovať aspoň 15 minút pred slnením. Pri kúpe ochranného krému či mlieka si vyberte také, ktoré je neparfumované, dermatologicky testované a bez obsahu konzervačných látok.

Prečo sa chrániť
Ako sme už spomínali, pokožka sa pri nadmernom slnení spáli, rýchlejšie starne. Nadmerné a dlhodobé slnenie sa však spôsobuje malígny melanóm, ktorý je smrteľný, ak sa včas nelieči. Ale je tu i bazocelulárny karcinóm, ktorý patrí k najčastejším kožným nádorom. Objavuje na najmä na hlave - nose a ušiach, pretože tieto časti sú na slnku prakticky stále.

Dôležitá je aj ochrana detí pred slnečným žiarením. Pravidelné natieranie ochranným krémom s faktorom minimálne 30 nestačí. Klobúčik a okuliare majú byť samozrejmosťou. Malé detičky by sa však nemali vystavovať slnečnému žiareniu vôbec. Pitný režim je dôležitý počas celého roka, avšak nezabúdajte, že počas horúcich letných dní je ešte dôležitejší.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Balíček prišiel v poriadku, prekvapili ste ma rýchlosťou dodávky. Ďakujem krásne aj za darčeky... som veľmi spokojná a budem Váš obchod odporúčať aj známym Usmiaty.“

Zuzana Fleischhackerová