Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia„Ďakujem pekne dnes ráno mi došiel balíček veľká spokojnost, pekný deň vám prajem a všetko dobre kuchtova Alena ešte raz velke DAKUJEM“
Alenka
Možno ste už napríklad o agare počuli v súvislosti s pečením koláčov alebo výrobou rôznych iných dobrôt, kde základom je kvalitná želatína. Práve agar je špecifický a svojim zložením nám dokáže do organizmu dať nenahraditeľné látky. Agar je vyrobený zo špeciálnych rias, ktoré sa pestujú v Ázii, ale v súčasnosti sa ich pestovanie rozšírilo aj do Španielska a iných oblastí sveta. Okrem agaru však podobné účinky na náš organizmus majú aj iné riasy, ktoré sa v poslednej dobe stávajú čoraz populárnejšími doplnkami výživy. Riasy sú v niektorých častiach sveta skutočne nenahraditeľnou a obľúbenou súčasťou kuchyne. Napríklad v Japonsku alebo na Ďalekom východe by sa bez rias v kuchyni nezaobišiel žiaden dobrý kuchár. Existuje množstvo rôznych druhov rias. Poznáme napríklad wakamu, kombu, lamináriá, nori a množstvo iných a rozšírenejších aj v našich zemepisných šírkach. Zoznámme sa spolu s kvalitným agarom a riasami, ktoré nám dokážu pomáhať v rôznych oblastiach.
Čo to je?Agar je charakterizovaný ako najbežnejší prípravok, ktorý je vyrábaný z rias. Vejáre týchto rias rastú v hĺbke približne 80 metrov. Agar sa získava z červených morských rias, ktoré sú schopné vylučovať špecifický sliz. Z tohto slizu sa potom extrakciou získava rôsol, ktorý bol pôvodne nazývaný ako agar-agar. História agaru siaha do ďalekej minulosti a Japonci alebo Číňania poznali jeho účinky už 2000 rokov dozadu. Ako som už spomínala, riasy, z ktorých sa agar získava sa vo veľkom pestujú v Ázii a v súčasnosti ich nájdeme už aj v Španielsku, Portugalsku alebo Maroku a iných oblastiach.
Čo obsahuje?Agar je zaujímavý v tom, že nemá žiadnu chuť ani zápach. Preto ho môžeme kombinovať s akýmikoľvek potraviny. Avšak nemali by sme ho dávať dokopy s plodinami, ktoré obsahujú ovocný alebo vínny ocot a kyselinu šťaveľovú. Takže by sme sa mali vyvarovať kombinácii agaru so špenátom, rebarborou, šťaveľom, čokoládou alebo čiernym čajom. Agar však môžeme použiť na prípravu pudingov, dezertov, omáčok, lekvárov, aspiku a podobne. Samotné riasy obsahujú množstvo jódu, železa, vápnika a množstvo iných látok, ktoré sú pre náš organizmus dôležité. Napríklad riasa wakama alebo arama obsahuje desaťkrát viac vápnika ako mlieko, alebo riasa hijiki má desaťkrát viac železa ako hovädzie mäso. A riasy kombu a arama majú až päťdesiatkrát vyšší obsah jódu ako napríklad ustrice alebo rôzne druhy rýb. Je dôležité podotknúť, že agar nie je zdrojom energie, pretože sa v našom organizme nerozkladá.
ÚčinkyÚčinkov agaru je mnoho. Tu je niekoľko:
V prípade, že vás agar zaujal, naša stránka vám ponúka napríklad zahusťovadlo Agar, ktoré ma jednoduché použitie. Obsah sáčku nalejeme do 1 litra vody a privedieme spolu s inými surovinami do varu. Po zovretí nalejeme do formy a necháme v chladničke stuhnúť do požadovaného tvaru. Okrem toho vám naša stránka ponúka aj produkt Morské riasy Bio alebo množstvo koncentrovaných výrobkov z chlorelly a podobne.
Morské alebo sladkovodné riasy nám ponúkajú ďalší zdroj prospešných látok. Je dobré objavovať nové suroviny a nové výživové doplnky, ktoré nám prospievajú. Vyskúšajte agar alebo iný produkt z rias a uvidíte, že váš organizmus bude spokojný.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
„Ďakujem pekne dnes ráno mi došiel balíček veľká spokojnost, pekný deň vám prajem a všetko dobre kuchtova Alena ešte raz velke DAKUJEM“
Alenka