Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaMožno ste už napríklad o agare počuli v súvislosti s pečením koláčov alebo výrobou rôznych iných dobrôt, kde základom je kvalitná želatína. Práve agar je špecifický a svojim zložením nám dokáže do organizmu dať nenahraditeľné látky. Agar je vyrobený zo špeciálnych rias, ktoré sa pestujú v Ázii, ale v súčasnosti sa ich pestovanie rozšírilo aj do Španielska a iných oblastí sveta. Okrem agaru však podobné účinky na náš organizmus majú aj iné riasy, ktoré sa v poslednej dobe stávajú čoraz populárnejšími doplnkami výživy. Riasy sú v niektorých častiach sveta skutočne nenahraditeľnou a obľúbenou súčasťou kuchyne. Napríklad v Japonsku alebo na Ďalekom východe by sa bez rias v kuchyni nezaobišiel žiaden dobrý kuchár. Existuje množstvo rôznych druhov rias. Poznáme napríklad wakamu, kombu, lamináriá, nori a množstvo iných a rozšírenejších aj v našich zemepisných šírkach. Zoznámme sa spolu s kvalitným agarom a riasami, ktoré nám dokážu pomáhať v rôznych oblastiach.
Čo to je?Agar je charakterizovaný ako najbežnejší prípravok, ktorý je vyrábaný z rias. Vejáre týchto rias rastú v hĺbke približne 80 metrov. Agar sa získava z červených morských rias, ktoré sú schopné vylučovať špecifický sliz. Z tohto slizu sa potom extrakciou získava rôsol, ktorý bol pôvodne nazývaný ako agar-agar. História agaru siaha do ďalekej minulosti a Japonci alebo Číňania poznali jeho účinky už 2000 rokov dozadu. Ako som už spomínala, riasy, z ktorých sa agar získava sa vo veľkom pestujú v Ázii a v súčasnosti ich nájdeme už aj v Španielsku, Portugalsku alebo Maroku a iných oblastiach.
Čo obsahuje?Agar je zaujímavý v tom, že nemá žiadnu chuť ani zápach. Preto ho môžeme kombinovať s akýmikoľvek potraviny. Avšak nemali by sme ho dávať dokopy s plodinami, ktoré obsahujú ovocný alebo vínny ocot a kyselinu šťaveľovú. Takže by sme sa mali vyvarovať kombinácii agaru so špenátom, rebarborou, šťaveľom, čokoládou alebo čiernym čajom. Agar však môžeme použiť na prípravu pudingov, dezertov, omáčok, lekvárov, aspiku a podobne. Samotné riasy obsahujú množstvo jódu, železa, vápnika a množstvo iných látok, ktoré sú pre náš organizmus dôležité. Napríklad riasa wakama alebo arama obsahuje desaťkrát viac vápnika ako mlieko, alebo riasa hijiki má desaťkrát viac železa ako hovädzie mäso. A riasy kombu a arama majú až päťdesiatkrát vyšší obsah jódu ako napríklad ustrice alebo rôzne druhy rýb. Je dôležité podotknúť, že agar nie je zdrojom energie, pretože sa v našom organizme nerozkladá.
ÚčinkyÚčinkov agaru je mnoho. Tu je niekoľko:
V prípade, že vás agar zaujal, naša stránka vám ponúka napríklad zahusťovadlo Agar, ktoré ma jednoduché použitie. Obsah sáčku nalejeme do 1 litra vody a privedieme spolu s inými surovinami do varu. Po zovretí nalejeme do formy a necháme v chladničke stuhnúť do požadovaného tvaru. Okrem toho vám naša stránka ponúka aj produkt Morské riasy Bio alebo množstvo koncentrovaných výrobkov z chlorelly a podobne.
Morské alebo sladkovodné riasy nám ponúkajú ďalší zdroj prospešných látok. Je dobré objavovať nové suroviny a nové výživové doplnky, ktoré nám prospievajú. Vyskúšajte agar alebo iný produkt z rias a uvidíte, že váš organizmus bude spokojný.
„Dakujem za balik, prisiel v poriadku a vyrobky tiez... Obzvlast spokojna som s cajmi, ktore ocenila aj moja 6 rocna dcera... dakujem“