Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Aj vy užívate tento olej? Robíte to najlepšie pre svoje zdravie!

Aj vy užívate tento olej? Robíte to najlepšie pre svoje zdravie!

Rybí olej by nemal chýbať v žiadnom jedálničku! Prináša mnoho benefitov pre športovcov aj pre bežných ľudí. Preslávil sa najmä vďaka jeho vysokému obsahu omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Hlavnými zložkami omega-3 v rybom oleji sú kyselina eikosapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA), ktoré nájdeme najmä v živočíšnych zdrojoch. V rastlinných zdrojoch to je kyselina alfa-linolénová (ALA). Hoci je ALA esenciálna mastná kyselina, EPA a DHA majú oveľa viac zdravotných výhod.Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pri prevencii a zvládaní srdcových chorôb. No to ani zďaleka nie je všetko! Aké výhody vám prinesie užívanie rybieho oleja? A viete, z akých zdrojov ho možno získať? Dozviete sa v našom článku nižšie.

Podporuje zdravie vášho srdca

Žiaľ, aj v 21. storočí sú choroby srdca celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí. Mnohé štúdie sa zhodujú na tom, že ľudia, ktorí jedia veľa rýb, majú oveľa nižšiu mieru srdcových chorôb. Doplnky rybieho oleja môžu znížiť niektoré riziká spojené s ochorením srdca. Neexistujú však žiadne presné dôkazy o tom, že omega-3 mastné kyseliny môžu zabrániť infarktu alebo mŕtvici. Na konzumáciu sú najvhodnejšie lokálne, čerstvé ryby.

Omega-3 kyseliny ako pomocník v boji proti depresii a úzkosti

Omega-3 kyseliny majú vplyv aj na naše duševné zdravie. Práve depresia a úzkosti patria medzi najčastejšie duševné choroby, ktoré nás trápia. Jedna štúdia dokonca zistila, že EPA( jedna z troch typov mastných kyselín) je rovnako účinná proti depresii ako bežné antidepresívum. Starať sa o duševné zdravie treba rovnako dobre ako o fyzické zdravie.

Zlepšuje stav vašich kostí

Už od malička vieme, že pre silné a zdravé kosti potrebujeme vápnik. No stačí vápnik pre zdravé kosti? S pribúdajúcim vekom sa o kosti treba starať viac. V starobe môžu kosti začať strácať svoje základné minerály, čím sa zvyšuje riziko úrazu a zlomenín. Taktiež to môže viesť k zdravotným problémom, akými sú osteoporóza a osteoartritída. Vápnik a vitamín D sú veľmi dôležité pre zdravie kostí. Pre naše kosti sú však veľmi prospešné aj omega-3 mastné kyseliny. Prečo je to tak? Vyšší príjem omega-3 je spojený s vyššou hustotou kostí, ktorá by mohla pomôcť predchádzať chorobám kostí.

Zlepšuje pozornosť detí a poruchy ADHD

Čím ďalej tým viac detičiek má problém s hyperaktivitou a poruchami pozornosti. Poruchy správania a pozornosti u detí môžu zasahovať do učenia. Ukázalo sa, že doplnky rybieho oleja môžu pomôcť znížiť hyperaktivitu, nepozornosť a iné negatívne správanie. Ako je to možné? Omega-3 tvoria významnú časť mozgu, a preto ich dostatočný príjem môže byť dôležitý pre prevenciu porúch správania v ranom veku. Pomáhajú pri už spomínanej hyperaktivite, pri poruchách pozornosti či dokonca potláčajú agresivitu.

Aké sú zdroje omega-3 mastných kyselín?

Najkvalitnejšie zdroje omega-3 kyselín by mali byť súčasťou vášho jedálnička. Na začiatok však musíme povedať, že ich rozdeľujeme na živočíšne a rastlinné zdroje. Pri živočíšnych zdrojoch vyzdvihneme fakt, že sú najbohatšie na obsah omega-3 mastných kyselín EPA a DHA. Často spájaný rybí olej a omega-3 kyseliny nie je náhoda. Ryby sú totiž zdrojom vysokého obsahu týchto kyselín. Navyše majú chudé mäso, preto sú základom zdravej stravy. Ktoré ryby to sú? Je to najmä: makrela, tuniak, losos, sleď či sardinky. Rastlinné zdroje obsahujú najmä tretiu kyselinu alfalinolénovú -ALA. Na zabezpečenie každodennej odporúčanej dávky omega-3 mastných kyselín je potrebné zjesť väčšie množstvo potravín na ALA. Prípadne kombinovať s EPA/DHA kyselinami z rybieho oleja či stravy. Rastlinné zdroje: konopné, chia a ľanové semienka, vlašské orechy, ružičkový kel, mak, avokádo.

Omega-3 mastné kyseliny majú množstvo benefitov pre naše zdravie. Pre to fyzické aj duševné. Pre dostatočný príjem omega-3 sa odporúča konzumovať ryby aspoň 3x do týždňa. Ak vám ryby nechutia, nezúfajte! Dnešná moderná doba nám prináša alternatívy rybieho oleja. Doplňte kvalitné omega-3 mastné kyseliny v doplnkoch výživy. V našej ponuke nájdete rybí olej, komplex omega-3 mastných kyselín pre dospelých aj pre detičky.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem vam za super rychle dorucenie objednavky!“

Pozdravom Fazekasova