Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ak máte chuť na cestoviny, tak hráte správnu hru

Ak máte chuť na cestoviny, tak hráte správnu hru Odpoveď na otázku kam až siaha história pôvodu cestovín je nejednoznačná. Existuje mnoho verzií vzniku tejto pochúťky, ktorá je v súčasnosti nezameniteľnou súčasťou talianskej kuchyne. Taliansko je najväčším spotrebiteľom cestovín, každý Talian zje približne 60 kíl tejto potraviny. Pre porovnanie Slovák v priemere 5 kíl cestovín ročne.
Je to preto, že cestoviny sú v našom podvedomí zakorenené ako sacharidová bomba plná takzvaných prázdnych kalórií. Z jednej strany je to do istej miery pravda, ale aj cestoviny si môžete vychutnať bez výčitiek. Už aj na našom trhu existujú cestoviny bezvaječné, bezgluténové (pre celiatikov), celozrnné, za ktoré si síce priplatíte, ale uvidíte, naozaj sa to oplatí. Ďalšia možnosť vychutnávania bez výčitiek je cestoviny variť kratšie a využívať skôr olivové oleje, než masť alebo maslo. Vedeli ste, že čím dlhšie cestoviny varíte, tým majú vyšší glykemický index? Taliani preto pripravujú cestoviny na spôsob al dente, čo v praxi znamená, že sú jemne tvrdkavé.
V kombinácii s cestovinami sa vyhnite tučným mäsám, majonézovým dresingom a smotanovým omáčkam. Stále platí, že porcia zeleniny by mala cestoviny na tanieri ďaleko prevyšovať.

Druhy cestovín
Rozmanitosť tvarov a druhov cestovín je prakticky neobmedzená a v súčasnosti sa u nás vyrába množstvo rôznych tvarov. Prinášame zopár známejších.
Špagety sú dlhé tvarom podobné špagátikom, nedajú sa plniť a preto sú vhodné k omáčkam.
Trubičky majú tvar kratších dutých rúrok na krajoch skrojených do šikma.
Makaróny sú podobné penne, sú však väčšie a širšie.
Maltagliati sú cestoviny nepravidelného tvaru.
Rigatoni sú rovnaké ako penne, ale majú rovné konce. Majú vrúbkovitý povrch.
Fettucine sú široké rezance, asi 3-5mm.
Pappardelle sú podobné ako Fettucine, sú to do klbka stočené rezance široké asi 1 cm.
Tagliatelle sú široké dlhé rezance stočené do tvaru hniezda.
Lasagne sú pláty s rozmermi 2,5x8 cm.
Linguine sú prechodom medzi špagetami a lasagnami. Hovorí sa im aj jazýčky. Sú širšie ako špagety ale užšie ako lasagne.
Farfalle (mašličky) majú tvar mašličiek alebo motýlikov.
Fusilli (vretená) majú tvar vretien.
Cavatappi majú tvar špirály. Sú duté a preto veľmi vhodné k omáčkam.
Stelline majú tvar hviezdičiek a používajú sa do polievok.
Coralli majú tvar trubičiek a používajú sa do polievok.
Tortellini majú tvar stočených taštičiek, pripomínajú tvarom slimáčikov.
Ravioli sú cestoviny v tvare štvorca. Sú plnené.
Canelloni majú tvar závitkov. Bývajú plnené najmä mäsovou plnkou.
Cappelleti majú tvar klobúčikov a používajú sa ako plnené.
Fagotini majú tvar uzlíka. Sú plnené.

Najlepšie účinky konzumácie cestovín: Priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi. Dodávajú potrebnú energiu a zvyšujú výkonnosť. Ovplyvňujú činnosť srdcovo-cievneho systému. Upravujú hormonálnu nerovnováhu. Podporujú zdravé trávenie. Vďaka vláknine zlepšujú tráviace procesy. Sú vhodnou potravinou pri redukcii hmotnosti , ako aj v pri udržiavaní váhy. Vďaka nim sa v tele uvoľňujú endorfíny – hormóny šťastia.

Cestovinové šaláty
Cestovinové šaláty sú sýte, zdravé a rýchlo hotové. Fantázii sa pri nich medze nekladú. Výborné sú ak okrem zeleniny, Tofu a syra použijete aj rôzne druhy pesta. Pesto je známa talianska omáčka pochádzajúca z časti krajiny nazývanej Janov, ktorý sa do taliančiny prekladá ako Genovese. Preto na pravých omáčkach pesto nájdete nápis Pesto genovese. Táto lahodná omáčka, ktorá sa najčastejšie kombinuje s cestovinami tortellini, je vyrobená z bazalky, olivového oleja, parmezánu a píniových orieškov. Slovo pesto znamená v janovskom dialekte drviť alebo mlieť.
Cestoviny sú obľúbenou súčasťou diét mnohých slávnych osobností. Tak napríklad Sophia Loren tvrdí, že za svoju dokonalú postavu vďačí práve im. Krásna Angelina Jolie má diétu s vysokým obsahom uhľohydrátov a nízkym obsahom tukov, preto práve konzumuje cestoviny. Cestoviny sú aj zložkou Dukanovej diéty (pri nej môžete jesť čokoľvek zo zoznamu vyše 100 povolených potravín. Môžete jesť kedykoľvek a v akejkoľvek kombinácii), prostredníctvom ktorej si udržiava postavu Kate Middleton či Jennifer Lopez.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zásielku mi dnes ráno doručili. Ďakujem. Super služba. Máte štyroch ďalších klientov, určite sa obrátia na vás aj moje kamošky.“

Ing. Katarína Balážová