Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Aké zdroje antioxidantov poznáme

Aké zdroje antioxidantov poznáme

Je Vám pojem antioxidant známy? Mohli ste ho zachytiť v súvislosti s propagáciou rôznych produktov, ako napríklad so zeleným čajom alebo kakaom, či populárnou chlorellou. Je všeobecne vnímané, že predstavujú pre nás určitý prínos, avšak len málokto si vie bližšie predstaviť, čo sa pod pojmom „antioxidant“ skutočne skrýva a aké sú jeho pozitíva pre naše zdravie. Dobrá správa je, že ich nájdeme nie len v ovocí a zelenine, ale i v horkej čokoláde a vo víne! Poďme si teda spraviť bližšie zoznámenie sa s týmito látkami a postupne si priblížme, kde všade ich možno nájsť.

Podľa rady výskumov je dokázané, že prírodné antioxidanty nemajú žiaden škodlivý vplyv na náš organizmus (ak ich samozrejme prijmeme v optimálnom množstve), ba naopak, sú pre nás viac, než výhodné! Ako už napovedá predošlá veta, tak antioxidanty možno rozdeliť na prírodné a na antioxidanty syntetické. Prírodné sa nachádzajú prirodzene v rôznych potravinách či prírodnom prostredí, zatiaľ, čo syntetické antioxidanty sú vytvorené bez ich prirodzeného výskytu v prírode. Obsah antioxidantov v potravinách predlžuje ich dobu trvanlivosti, nakoľko zabraňujú ich samovoľnej oxidácii a nie len to...príjem prirodzených antioxidantov obsiahnutých v potravinách má celú radu priaznivých vplyvov na náš organizmus. Podstatnou pre naše zdravie sa stáva ich schopnosť zachytávať voľné radikály (oxidanty) a neradikálové kovové katalyzátory.

Ako možno chápať voľným radikálom? Sú to látky vznikajúce na základe procesu oxidácie v našom organizme. Pôsobenie týchto látok v našom tele má za následok poškodzovanie buniek, urýchľovanie procesu starnutia buniek a následný vznik rôznych závažných ochorení. Vplyvom antioxidantov na proces oxidácie dochádza k spárovaniu elektrónu voľného radikálu a elektrónu antioxidantu, čo zabraňuje hromadeniu sa elektrónov voľných radikálov, ktoré nemajú pár. Práve nadbytočné množstvo týchto elektrónov, ktoré nemajú do páru ďalší je nebezpečným predpokladom vzniku rôznych chorôb. Dostatočným príjmom antioxidantov (predovšetkým tých prirodzených z potravy) možno predísť nežiaducim vplyvom voľných radikálov na naše zdravie. Je užitočné odpovedať i na otázku v súvislosti s pôvodom voľných radikálov...Ich pôvodcom môže byť zlá životospráva, nezdravá strava, vplyvy znečisteného životného prostredia, cigarety, stresové situácie, rôzne lieky...

Do skupiny látok považovaných za antioxidanty zaraďuje polyfenoly, vitamíny, minerály, melatonín, prírodné fenoly, karotenoidy a pod. Zaujímavosťou je, že vysokým antioxidačným účinkom sa môžu pýšiť koreniny, a to najmä klinček, oregano, rozmarín, ale i tymián, mletá škorica a kurkuma. Práve spomínané koreniny majú vysoký obsah polyfenolov, ktoré nájdeme napríklad i v sušenom ovocí. Nie je vôbec žiadnym prekvapením, že najvýznamnejším vitamínom z hľadiska obsahu antioxidačných látok je vitamín C. Pod pojmom karotenoidy si môžeme predstaviť napríklad betakarotén, ktorý je obsiahnutý predovšetkým v mrkve, ale i v batátoch a mangu. Bohatý na antioxidanty je napríklad v súčasnosti často spomínaný acai prášok. Spomedzi ovocia treba jednoznačne zmieniť čučoriedky, ktoré sú skvelým zdrojom antioxidantov.
Vedeli ste, že bohaté na obsah antioxidačných látok sú orechy ako napríklad lieskovce, pekany a vlašské orechy? Pestrým obsahom antioxidantov sa môžu pýšiť šípky alebo zázvor, preto netreba váhať a v sezóne zberu šípok si urobiť zásoby na skvelý čajík plný zdraviu-prospešných látok. Zaujímavým zdrojom týchto látok je extrakt získavaný z listov stromu Ginko biloba. Hovorí Vám niečo netradičný pojem zelená káva? Aj tá poskytuje skvelú zásobu antioxidačných látok. Okrem zaujímavého acai, je zdrojom týchto látok i goji a na záver spomíname i rakytník, ktorému sme už venovali pozornosť v jednom z našich predošlých článkov. Melatonín, ale i enzýmy a koenzýmy zaraďujeme medzi tie antioxidanty, ktoré si dokáže náš organizmus vytvoriť sám. Tie ostatné ľahko nájdeme v rôznych zložkách potravy, je len na nás, či sa pustíme do výzvy za stravou bohatou na antioxidanty.

Antioxidanty vplývajú na spomaľovanie procesu starnutia našich buniek, chránia naše telo pred vznikom rôznych civilizačných chorôb, podporujú našu obranyschopnosť a dodávajú nášmu telu vitalitu. Vďaka antioxidantom naše telo dokáže lepšie regenerovať a detoxikovať. Avšak, ako pri iných látkach, tak i pri konzumácií antioxidantov treba mať na pamäti, že platí pravidlo- všetko s mierou. Zlatá stredná cesta v príjme každej priaznivej látky je ten správny prístup, ktorý ju nezmení na látku nášmu telu nepriaznivú.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý den. Dnes prišiel tovar a som velmi spokojná za rýchlu službu. Ďakujem. Pekný den.“

Anonym