Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako na migrénu

Ako na migrénu

Migréna, nepríjemná bolesť v jednej časti hlavy, sa v dnešnej dobe stala súčasťou života mnohých ľudí. Ja sama pozorujem v mojom okolí ľudí, ktorí sa kvôli tomuto problému počas niektorých dní vzdávajú svojich povinností, pretože bolesti sú natoľko neznesiteľné, že sú schopní len zahalení v tme ležať v posteli, aby ich bolesti a nepríjemné stavy prešli. Človek trpiaci migrénou je totiž mnohokrát veľmi citlivý na svetlo. Migréna zväčša nastupuje bez akéhokoľvek varovania a môže byť sprevádzaná rôznym zvukovým, hmatovým alebo zrakovým vnemom. Rovnako môže byť sprevádzaná nevoľnosťou, vracaním, problémami s koordináciou reči a podobne. Možno ste niekde počuli, že migrénou trpia hlavne hysterické staršie dámy, avšak to nie je pravda. Rovnako trpia týmto problémom ženy aj muži bez ohľadu na ich vek. Poďme spolu preskúmať príčiny tohto problému a rovnako pomoc, ktorú si dokážeme dopriať my sami.

Charakteristika

Migréna je špecifikovaná ako osobitý druh bolesti hlavy, obyčajne jednostrannej bolesti. Migréna je najčastejšie podmienená dedične. Záchvaty migrény môžeme zažiť hlavne v období stresových situácií alebo v čase konfliktu alebo aj v dobe, keď stres zrazu odíde, napríklad po zdolaní ťažkej skúšky alebo počas voľných dní oddychu, napríklad cez víkend a sviatky. Veľkou hrozbou je rovnako príjem alkoholu a nikotínu. Tieto látky sú tiež spúšťačom migrény.

Prejavy

Migréna má množstvo prejavov respektíve symptómov, vďaka ktorým spoznáme, že ide práve o tento problém. Patrí medzi ne:

  • Sústavná bolesť na jednej strane hlavy
  • Bolesť v oblasti očí a čela
  • Poruchy videnia
  • Podráždenosť
  • Bledosť
  • Malátnosť a závraty
  • Zvýšené potenie
Je dobré vedieť aj fakt, že u žien, ktoré menštruujú je výskyt častejší a migréna môže trvať niekoľko hodín dokonca aj dní.

Pomoc

V prípade, že začíname pozorovať malátnosť, podráždenosť alebo mihanie pred očami, je to znak, že migréna sa blíži. V tomto prípade by sme si mali dopriať oddych na lôžku v tmavej miestnosti. Rovnako nám môže pomôcť aj pitie tekutín. Či už čaju, kávy alebo vody a štiav s pridaním citróna. Ak sa už ocitáme v samotnom záchvate migrény, vtedy je potrebné ležať v tmavej miestnosti, do ktorej však prúdi čerstvý vzduch. Takže ak vás takýto problém postretol, doprajte svojmu telu oddych v tmavom priestore.

Potraviny

Výskumy potvrdili, že vznik migrény stimuluje biogénny amín tyramín. Táto látka sa nachádza napríklad v čokoláde, syre alebo alkoholických nápojoch. Rovnako by sme v čase migrény nemali konzumovať klobásy, hamburgery alebo iné mäsové výrobky, pretože obsahujú veľa dusičnanov, ktoré nám škodia. Na druhej strane sú tu aj potraviny, ktoré nám pomôžu. Je potrebné konzumovať zeleninu s nízkym obsahom solí a vysokým obsahom draslíka. Tu patrí kapusta, brokolica, zeler, špargľa, zemiaky, strukoviny, banány alebo avokádo. Tieto potraviny uvoľňujú napätie v cievach a znižujú tlak, čo je častý dôvod vzniku migrény. Ďalej je veľmi potrebný vitamín C. Ten nájdeme vo všetkých druhoch čerstvého ovocia. Je to utišujúci prostriedok, pretože znižuje produkciu prostaglandínu, ktorý je zodpovedný za vyvolávanie bolesti.

Migréna je skutočne nepríjemnou súčasťou života. Mali by sme preto myslieť na to, aby sme znižovali pôsobenie stresu na náš organizmus, pretože stres je najčastejším spúšťačom migrény a taktiež dobre poznali metódy, na základe ktorých pôsobenie migrény zmiernime. Rovnako si musíme uvedomiť, že zdravá strava je pre nás potrebná každý deň, nielen v období, keď už problém riešime. Dávajme svojmu telu všetko potrebné a žiadne problémy nás nestretnú.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem Vam za expresne vybavenie.. Jedine slovo to vystihne, wauuu. Ste top. Dakujem Vam a budem sa tesit na balik od Vas.“

Ivona Roncakova