Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako nahradiť pšeničné cestoviny

Ako nahradiť pšeničné cestoviny

Poznáte niekoho, kto nemá rád špagety? Alebo pizzu? Talianska kuchyňa je jednoducho veľmi chutná a mnohí z nás si radi doprajú takúto pochúťku, v ktorej nesmú chýbať paradajky, bazalka a syr. Problém však môže nastať, ak si strážite svoju líniu a konzumácia pečiva a výrobkov zo pšenice je pre vás neprijateľná. Práve pšeničné cestoviny sa totiž v našich obchodoch objavujú najčastejšie. Dobrá správa však je, že sú veľmi jednoducho nahraditeľné a my vám povieme ako.

Existuje široké množstvo cestovín, ktorých zloženie neobsahuje klasickú pšeničnú múku. Pozitívna správa tiež je, že sú dostupnejšie, ako si možno myslíte. Najčastejšou alternatívou sú celozrnné cestoviny. Teda cestoviny vyrobené zo 100% celých zŕn z tvrdej pšenice a bez vajec. To, že sú celozrnné znamená, že obsahujú všetky časti zŕn pšenice, teda klíčky, otruby a jadro. Takéto cestoviny sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, dobre zasýtia a ich chuť sa veľmi neodlišuje od tých klasických.

Okrem pojmu celozrnný sa u nás udomácnil aj pojem špaldový. Práve špaldové cestoviny vyrobené zo zŕn špaldy sú tiež ľahko dostupnou možnosťou, ako si jednoducho a rýchlo pochutiť. Špaldové cestoviny sú bohatým zdrojom bielkovín a vlákniny a vďaka nízkemu obsahu lepku sú ľahko stráviteľné. Výnimočné sú aj svojou jemne orieškovou chuťou.

K tým tradičnejším alternatívam pšeničnej múky patrí aj kukuričná múka. Dostupné sú teda aj bezlepkové kukuričné cestoviny rôznych druhov a tvarov. Vhodné sú najmä počas diéty, keďže majú veľmi nízky obsah tukov a naopak vysoký obsah živín a sú ľahko stráviteľné. Kukuričné cestoviny sú vhodné pre ľudí, ktorí dodržiavajú bezlepkovú aj bezlaktózovú stravu.

Ak si odmyslíme, že cestoviny patria výlučne k talianskej kuchyni, zamerať sa môžeme aj na ryžové cestoviny. Tieto sa pre zmenu často objavujú v tradičných ázijských jedlách a tešia sa vysokej popularite. Ryžové cestoviny sa vyrábajú z ryžovej múky a vody a môžu byť súčasťou polievok, šalátov ako aj hlavných jedál. Sú vhodné pri bezlepkovej strave a obľúbite si ich hlavne vďaka ich ľahkej stráviteľnosti, výnimočnej chuti a všestrannosti. Zaručene oceníte aj rýchlu prípravu, keďže cestoviny stačí zaliať horúcou vodou a nechať niekoľko minút odstáť.

Po tom, ako sme si predstavili pomerne bežné náhrady klasických cestovín, ktoré ste už možno aj poznali a sú ľahko dostupné, prejdeme k špeciálnejším druhom. Cestoviny sa dajú vyrábať z rôznych druhov obilnín ako aj rastlín. V poslednom období naberajú na popularite najmä strukovinové cestoviny. Stretnúť sa môžeme s cestovinami vyrobenými z fazule, červenej šošovice či z cícera. Napríklad práve cícerové cestoviny sú výnimočné svojimi priaznivými účinkami na zdravie. Cícer zvyšuje pocit sýtosti, podporuje trávenie a je výnimočným zdrojom bielkovín, vlákniny ako aj ďalších živín. Všetky spomínané strukoviny obsahujú komplexné sacharidy, teda pomaly uvoľňujúce sa, ktoré rovnomerne prerozdeľujú získanú energiu.

Exotiku a výraznejšiu chuť vám prinesú fazuľové cestoviny, ktoré okrem výnimočnej príchute prinášajú aj množstvo priaznivých účinkov. Ide najmä o podporu trávenia a správneho fungovania hrubého čreva.

Ak sa teda nechcete vzdať obľúbených pochúťok, ktorých hlavnou zložkou sú cestoviny, určite nemusíte. Na trhu, ako aj v našom eshope, nájdete hneď niekoľko druhov a nie len tých, ktoré sme si predstavili. Tieto alternatívy cestovín vám budú nielenže chutiť, ale aj dodajú telu potrebné živiny a vy si opäť s radosťou a hlavne zdravo pochutíte.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Objednavka mi bola dnes v poriadku dorucena, dakujem za promptne a spolahlive jednanie, vyjadrujem velku spokojnost s Vasimi sluzbami...“

Pallajova