Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako naučiť dieťa konzumovať ovocie a zeleninu

Ako naučiť dieťa konzumovať ovocie a zeleninu

Každý dospelý človek, ktorý má malé dieťa sa stretol s odporom detí k ovociu a zelenine. Dieťa preferuje skôr sladkosti a nezdravé pokrmy, ktoré mnohokrát vidí v televízii a v reklame a negatívne to potom vplýva na životosprávu dieťatka. Ako pôsobiť na dieťa, aby si k zdravému jedlu vytvorilo kladný vzťah?

Treba dieťa učiť hravo a nenútene

Musíme si uvedomiť, že začiatok budovania kladného vzťahu dieťaťa k ovociu a zelenine vzniká už v rannom veku dieťaťa. Čo sa dieťa naučí do troch rokov, bude robiť automaticky po celý život. Taktiež je dôležité uvedomiť si, že dieťa, ktoré rodičia nútia do konzumácie týchto potravín, bude omnoho viac odporovať, než dieťa, ktoré rodičia na konzumáciu zdravej stravy jemne navádzajú. Rovnako netreba deťom zdôrazňovať, že tieto potraviny je nutné jesť, pretože sú zdravé. Deti treba naučiť, že ovocie a zelenina sú úplne normálnou a samozrejmou súčasťou jedálnička. Skúsenosti ukazujú, že budovanie kladného vzťahu dieťaťa k zdravej strave je preňho veľká zábava. Dieťa miluje stolovanie, ktoré je spoločné, nemali by sme mu podávať jedlo oddelene od ostatných. Tiež každé dieťa je hravé a miluje farebné jedlá. Takže kľudne si môžete robiť jedlo spolu s dieťaťom. Je to hravá forma, dieťa sa pri tom zabaví a vytvára si kladný vzťah k zdravému jedlu.

Sú naším zrkadlom

Malé deti sú úžasné v tom, že kopírujú správanie svojich rodičov. Ale v tomto prípade aj správanie sa v stravovaní. To znamená, že dieťa konzumuje to, čo jedia aj jeho rodičia. Ak mu dáte možnosť kúpiť si desiatu alebo niečo podobné, správa sa podľa vzoru svojho rodiča a veľmi často si kupuje sladkosti a iné nezdravé jedlá. Preto je nevyhnutné začať od seba a ísť deťom príkladom v konzumovaní ovocia a zeleniny, aby dieťa videlo, že tieto potraviny sú skvelé a nevyhnutné.

V akej forme jedlo podávať?

Prvou podmienkou podávania ovocia a zeleniny je fakt, že tieto potraviny je vždy lepšie podávať v surovom stave, pretože tepelnou úpravou strácajú značnú časť vitamínov. Jednou z možností v prípade, že chcete jedlo tepelne upravovať, je varenie na pare. Je to skvelý spôsob, ktorý aj napriek teplu uchová značnú časť vitamínov a telu prospešných látok. Ďalšou podmienkou je konzumácia plodov aj so šupkou, pretože tá obsahuje najväčšie vitamínové poklady. A napokon, snažte sa jedlo naservírovať hravou formou. Taktiež k zelenine môžete pridať syr a iné druhy potravín, ktoré jedlo oživia a dieťaťu budú chutiť.

Tento návod vyzerá jednoducho, ale v reálnom živote je to občas poriadny boj. Dúfam, že aspoň niektorá z rád bude pre rodičov efektívna a deti si pomocou nej vybudujú kladný vzťah k zdravému jedlu. Je dôležité budovať takýto vzťah, pretože trh je presýtený nezdravými potravinami, ktoré sú na našu škodu mnohokrát chuťovo lákavejšie než zdravé pokrmy. Tak teda dbajme o naše životy a naše zdravie.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle vybavenie objednávky aj za darček. Nakupovala som u Vás prvý raz, ale isto nie posledný.“

Helena Kollárová