Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako sa zbaviť prebytočnej vody v organizme

Ako sa zbaviť prebytočnej vody v organizme

Cítite sa pomalí, stuhnutí a neustále nafúknutí? Aj to môže byť jeden z príznakov toho, že vaše telo je príliš zavodnené, resp. vo vašich telesných tkanivách dochádza k nadmernému hromadeniu tekutín.
Opuchnuté prsty, členky, nejaké to kilo navyše - to všetko prispieva k zhoršeniu nálady, nepríjemným pocitom a podráždenosti.

Čo vlastne spôsobuje zadržiavanie vody?

Tento stav môže byť spôsobený rôznymi faktormi, ako sú vysoký príjem sodíka, zlý krvný obeh, nedostatok pohybu , nedostatok vitamínov, žilová nedostatočnosť (problém s prietokom krvi zo žíl v nohách naspäť do srdca), stres, tehotenstvo, menštruácia, horúce počasie, vystavenie vysokým nadmorských výškam, alergie, vysoký krvný tlak, srdcové problémy, problémy s obličkami, pečeňou, chronické pľúcne problémy, poruchy štítnej žľazy, niektoré lieky a antikoncepčné pilulky.
Zadržiavanie vody zvyčajne spôsobuje opuch v postihnutých častiach tela (najčastejšie nohy, ruky, členky). Môže spôsobiť časté pocity stuhnutia, výkyvy hmotnosti, pocit nafúknutého brucha, zvýšený krvný tlak a tep.

Ako sa tej vody teda zbaviť?

  • V prvom rade je vhodná konzultácia s vašim ošetrujúcim lekárom. Zadržiavanie vody by mohlo byť príznakom vážneho zdravotného stavu - napr. problémy so srdcom, obličkami alebo pečeňou.
  • Vhodná je pravidelná konzumácia potravín s vyšším obsahom vitamínu B1 a B5 (čerstvé ovocie a nízkotučné mliečne výrobky), B6 (červené mäso, losos, tuniak, banány, hnedá ryža), bielkovín a železa (listová zelenina).
  • Obohaťte svoj denný príjem živín o vápnik a draslík.
  • Pite viac vody! - zadržiavanie vody najčastejšie pochádza z nedostatku vody. Vaše telo nevie kedy dostane ,,ďalšiu dávku“, preto si ju uchováva na horšie časy.
  • Jedzte zdravú, vyváženú stravu, ktorá obsahuje veľké množstvo zeleniny, obilnín a iných potravín s vysokým obsahom vlákniny. Podobne ako pri vode, ktorá čistí močové cesty a obličky, vláknina pomáha očistiť črevá a prispeje tak k odstráneniu prebytočnej vody.
  • Obmedzte príjem sodíka. Soľ vodu absorbuje a spôsobuje zadržiavanie vody.
  • Obmedzte príjem alkoholu!

Rady z prírody

  • Pripravte si odvar z koreňa púpavy - 1 čajovú lyžičku sušeného koreňa na šálku horúcej vody, nechajte lúhovať cca 10 minút. Odporúča sa piť až 3x denne.
  • Rovnako ako púpava tak aj petržlen má vynikajúce vlastnosti odvádzať prebytočnú vodu z organizmu. 2 čajové lyžičky sušenej petržlenovej vňate na 1 šálku horúcej vody. Rovnako lúhujeme po dobu 10 minút a pijeme 3-5x denne. V období sezóny je vhodné vypiť čerstvo vylisovanú šťavu spolu s citrónom.
  • Fenikel - pomáha zvýšiť vyplavovanie sodíka z obličiek. Zabraňuje tiež hromadeniu toxínov v organizme a podporuje trávenie.
  • Jablčný ocot pomáha znižovať hladinu sodíka. Pridajte 1 čajovú lyžičku do pohára vody a pite 2x denne. Pokiaľ máte opuchnuté chodidlá a členky, môžete nohy namočiť do teplej vody, ktorú zriedite octom v pomere 1:1. Nechajte pôsobiť aspoň 10 minút. Rovnako tým prispejete k odstráneniu zápachu.

Čerstvé ovocie a zelenina s vysokým obsahom antioxidantov, rovnako pomôžu vášmu telu zbaviť sa prebytočnej vody. Obzvlášť kapusta, uhorky, žerucha, zeler, špargľa, banány, ananás, vodný melón.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Minuly tyzden v piatok som si Vas objednala caje na nespavost s dorucenim do Londyna. Chcem podakovat za expresne odoslanie. Caje vcera dorazili a su vyborne. Este raz velka vdaka.“

Slovakova