Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako spracovať tekvicu Hokkaido

Ako spracovať tekvicu Hokkaido

Číha na nás v obchodoch, časopisoch a nájdeme ju ako súčasť mnohých lákavých receptov na internete. Hokkaido, ktorá svojou farbou pripomína všetkým jeseň je obľúbeným druhom tekvice bohatým na mnohé vitamíny, predovšetkým A, C a B. Orandžovo sfarbená tekvica ponúka do nášho jedálníčka i jeho sprestrenie o veľké množstvo vlákniny.

Obchádzate ju v supermarketoch a recepty s ňou len letmo čítate pretože neviete ako ju spracovať? V našom článku si povieme postup vďaka ktorému budete jednoducho a šikovne vedieť spracovať Hokkaido a obohatíte svoju domácnosť o množstvo receptov, ktoré sa dajú s toutou výbornou a zdravou tekvicou v kuchyni vykúzliť. Navyše sa môže pochváliť nízkou energetickou hodnotou, ktorá je lákavá pre milovníkov zdravého a životného štýlu.

Spracovanie v celku

Hokkaido narozdiel od iných druhov tekvíc ponúka veľkú výhodu - netreba ju šúpať. Stačí ju poriadne opláchnuť pod vlažnou vodou a nakrájať na väčšie alebo menšie kúsky. Pripravte si však dávku poriadnej sily a dobrý nôž, pretože Hokkaido je naozaj tvrdý oriešok. Jej krájanie nejde tak jednoducho, ako napríklad pri melóne alebo cukete. Mäkké alebo špinavé časti na šupke stačí vykrojiť. Časť tekvice so semiačkami vykrojíme, semienka netreba vyhadzovať, pražené na olivovom oleji sú skvelým dochucovadlom a ozdobou jedál. Hokkaido zalejeme v hrnci teplou vodou tak, aby hladina vody siahala približne 2 až 3 centimentre nad kúskami tekvice. Vodu môžme osoliť trochou soli. Kúsky tekvice necháme variť 25 až 30 minút a následne ich scedíme od vody a necháme vychladnúť.
Takto spracované kúsky možno použiť do rôznych jedál, ako napríklad do rizota, cestovinovej omáčky alebo môže byť výdatnou prílohou k mäsku. Jej využitie je na vás, svojou chuťou si vás jednoznačne získa.

Spracovanie pečením

Pečená tekvica sa veľmi chuťovo nelíši od varenej ale rozdiel v spracovaní sa na chuti určite podpíše. Mnohí sú fanúšikmi pečených zemiakov viac ako varených. Pri Hokkaido je rozdiel medzi pečením a varením podobný. Ak je vám príjemnejšie tekvicu skonzumovať v pečenej forme, začiatok postupu jej spracovania je rovnaký ako pri varení. Trúbu si predohrejeme na 200 stupňov. Umytú tekvicu nakrájame na kúsky, poukladáme na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Semienka vykrojíme a môžme upiecť spoločne s kúskami tekvice. Hokkaido môžeme poliať trochou olivového oleja a vložíme do rúry. Po približne 25 až 30 minútach tekvicu vyberieme, vyskúšame, či je mäkká. Okrem hlavných jedál je nízkokalorickou a chutnou súčasťou zeleninových šalátov, skvelo sa hodí do šalátov s cuketou, avokádom, fazuľkou alebo napríklad s cícerom.

Tekvicové pyré

Tekvica spracovaná mixérom na jemnú kašu je vďaka svojej jemnej lahodnej chuti vhodnou surovinou do mnohých sladkých receptov. Samozrejme, tekvicové pyré možno využiť aj do krémových omáčok k cestovinám alebo do jemného rizota, ale vynikajúco sa hodí i do lievancov, či koláčov. Ak hľadáte nápad na krémovú polievku, pyré z tekvice Hokkaido vykúzli chutný obed pre vašu rodinku.
Opláchnutú tekvicu vodou nakrájame na väčšie kusy a zbavíme ju semienok. Postupujeme rovnako ako pri pečení tekvice. Po pol hodinke upečenú tekvicu vyberieme z trúby a necháme vychladnúť. Kusy Hokkaido nakrájame na menšie a poriadne rozmixujeme. Mixovanie môže byť náročnejšie pokiaľ je tekvica studená, pomôžte si trochou vody. Pyré možno využiť hneď, v chladničke vydrží približne týždeň a je vhodné aj na zamrazenie.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dnes som si balik prevzala na poste, dosiel v poriadku - tesim sa :-)“

Miriama Kováč Darabošová