Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako zlepšiť naše zaspávanie a spánok

Ako zlepšiť naše zaspávanie a spánok

Ak svojmu telu nedoprajeme dostatočné množstvo spánku a oddychu, ktoré potrebuje, môže sa nám za to nepekne odvďačiť rôznymi fyzickými a psychickými následkami. Nedostatok spánku vedie k nadmernej únave celého organizmu, k únave svalstva, nervozite či nespochopnosti sa sústrediť. Nespavosť a problémy so spánkom trápia mnohých z nás a bojujeme často s nimi i napriek našej usilovnej snahe predísť im. Vyskúšajte niektorých z našich tipov pre lepšie zaspávanie a možno Vás niektorý z nich vtiahne do sveta spánku rýchlejšie, než kedykoľvek predtým.

1.Čarovný svet kníh

Ak patríte medzi milovníkov čítania a radi sa necháte vtiahnuť do sveta príbehov, knihy sú skvelým pomocníkom pri zaspávaní. Čítanie nás dokáže unaviť príjemným spôsobom a odpútať našu myseľ od všetkých starostí a povinností, na ktoré často v posteli pred spaním myslíme. Ideálne sú pre oddych našej mysle príbehy, ktoré nie sú príliš náročné a nevyžadujú si od nášho mozgu nadmernú pozornosť.

2.Pohyb a šport

Je všeobecne známe a naozaj účinné venovať niekoľko desiatok minút denne fyzickej aktivite, ktorá podporí nie len naše zdravie, ale napomôže i lepšiemu zaspávaniu. Hodina vo fitness centre môže byť nahradená i výdatnou prechádzkou do prírody, či večerným venčením nášho psíka. Pravidelný pohyb dokáže do značnej miery eliminovať problémy s nespavosťou.

3.Nepreháňajte to s kofeínom

Priaznivé účinky kofeínu sme si predstavili a rozobrali v jednom z naších predošlých článkov, avšak venovali sme v ňom pozornosť i negatívnym stránkam, ktoré nadmerná konzumácia kofeínu má. Ranná káva je skvelý štart do úspešného dňa, rovnako tak si každý rád pochutná na príjemnej šálke kávy poobede...skúste si však odsledovať, či nekonzumujete kávu a iné kofeínové nápoje v príliš neskorých poobedných hodinách. Každé telo reaguje na kofeín individuálne, preto musí každý z nás sám zvážiť o koľkej si dopraje posledný kofeínový nápoj bez toho, aby mal vplyv na jeho schopnosť dobre zaspať.

4.Bylinkové čaje

Lieky a rôzne prípravky na spanie dokážu efektívne vyriešiť situáciu s nespavosťou, avšak ich častá konzumácia nevedie z dlhodobého hľadiska k žiadnym zdravotným benefitom, ba naopak, dokáže spôsobiť závislosť a mnohé ďalšie problémy. Skvelou alternatívou, ktorá je k nášmu organizmu prívetivá sú rôzne bylinky a čaje pripravované z nich. Medzi účinné bylinky, ktoré vyhrávajú boj s nespavosťou patrí harmanček, ktorý priaznivo pôsobí i na celkový nervový systém. Levanduľa znižuje množstvo stresových hormónov vyskytujúcich sa v našom organizme a preto účinkuje proti nespavosti, ktorá je spôsobená napätím a stresom. Pomôže tiež melatonín.

5.Elektronika a svetlo

Mobilné telefóny, či notebooky výrazne vplývajú na kvalitu nášho spánku. Častokrát je večerná práca pri počítači našou povinnosťou a nemožno sa jej vyhnúť, avšak minimálne hodinu pred tým, ako sa chystáte do postele skúste dať elektronike dobrú noc. Svetlo v našej spálni narúša produkciu melatonínu, ktorý patrí medzi najdôležitejšie hormóny spánku. Elektronika a led displeje vyžarujú nadmerné množstvo svetla a práve to výrazne ovplyvňuje kvalitu nášho spánku. Pre smartfóny sú k dispozícíi rôzne aplikácie, ktoré dokážu zmierniť intenzitu škodlivého svetla. Vaša spálňa by mala byť miestom odpočinku a nemala by byť vystavovaná žiadnym zbytočným svetlom, či zvukmi.

6.Ľahké sacharidové jedlá

Množstvo melatonínu v našom tele pred spaním dokáže zvýšiť inzulín a cukor. Sacharidy z rôznych rastlinných, či celozrnných potravín pomaly zvyšujú hladinu inzulínu, ktorý napomáha k produkcii hormónov ovplyvňujúcich a podporujúcich náš spánok. Jedlá, ktoré sú náročné pre naše trávenie konzumujte radšej napríklad na obed a na večeru si pripravte porciu niečoho výdatného a ľahkého pre náš organizmus. Medzi odháňačov dobrého spánku patrí i konzumácia alkoholu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, práve som obdržal perfektne zabalenú zásielku aj s darčekmi. Veľmi pekne ďakujem. Všetko dobré celému tímu, nech sa vám darí!“

Bernard