Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako zmierniť nepríjemné pálenie záhy

Ako zmierniť nepríjemné pálenie záhy

Pálenie záhy môže byť naozaj život znepríjemňujúcim problémom, s ktorým sa už určite stretol každý z nás. Ako ale zmierniť tento nepríjemný stav? Dá sa mu vôbec predísť? Čo ho spôsobuje?
Možno je na vine niečo čo ste predtým zjedli, najmä niečo pikantné, mastné alebo kyslé, nočné prejedanie sa. Možno sa jedná o nejaký chronický problém, stres, hormonálne výkyvy. Nech už to spôsobilo hocičo, cítime sa nepohodlne a náš žalúdok je dosť podráždený. Čo teda môžeme urobiť keď naša záha štrajkuje? Každý človek je ale iný a kľúčom k zmierneniu tohto nepríjemného pocitu je pochopiť, čo dané príznaky spúšťa. Inak môže tento problém výrazne obmedziť dokonca aj spánok a zasahovať do každodenných povinností.

Pálenie záhy nastane, keď sa obsah žalúdka vracia naspäť do pažeráka, kde žalúdočná kyselina podráždi tkanivo. Ide o pálenie v dolnej časti hrudníka, často spojené s horkou chuťou v ústach alebo hrdle.
Váš postoj by tak mohol ovplyvniť tieto pocity. Takže ak sedíte alebo ležíte, pokúste sa vstať. Ak už aj stojíte, pokúste sa stáť viac priamočiaro. Pokiaľ ste pripútaní na lôžko, skúste aspoň nadvihnúť hornú časť tela.

K bežným potravinám a nápojom, ktoré patria k tzv. ,,spúšťačom“ patrí napríklad: alkohol (obzvlášť červené víno), čierne korenie, cesnak, čokoláda, citrusové plody, džúsy z citrusových plodov, káva a iné kofeínové nápoje, paradajky, cibuľa, mäta, med, nikotín a podobne. Je preto potrebné sledovať sa a prísť na to, čo nám najviac škodí. Neznamená to, že jednotlivé druhy potravín/nápojov musíme zo stravy úplne vylúčiť, stačí ich obmedziť.

Ak u Vás pravidelne dochádza k páleniu záhy, potom si prečítajte zopár našich tipov:

  • Jedzte najneskôr 3 hodiny pred spaním.
  • Po konzumácii jedla si ihneď neľahajte. Sťažíte si tým trávenie a pálenie je tak viac ako pravdepodobné.
  • Snažte sa obmedziť mastné a korenené jedlá.
  • Udržiavajte si zdravú váhu.
  • Obohaťte svoj jedálniček napr. o makový olej, čaj z chaluhy bublinatej alebo vyskúšajte žuvanie Mastichy (prírodná živica, ktorá Vás navyše môže zbaviť nepríjemného helicobactera pylori!).
  • Ak vás pálenie trápi viac ako 2-3x týždenne, potom sa poraďte s Vašim praktickým lekárom. Môže ísť o príznak vážneho zdravotného problému.

Dôvod na paniku?

Bolesť na hrudi je jeden z najčastejších dôvodov, pre ktorý ľudia utekajú na pohotovosť, pretože sa často jedná o základný príznak vážnych srdcových problémov. Niektorí však majú problém rozlíšiť či ide o problém so srdcom alebo len o pálenie záhy.
Tieto dva problémy majú mnoho spoločných symptómov a komplikácia nastáva hlavne u ľudí vo vyššom veku a u tých, ktorí trpia nadváhou.

Symptómy, ktoré sú typickejšie pre pálenie záhy:

  • Pálenie tesne pod hrudnou kosťou alebo rebrami.
  • Bolesť by vo všeobecnosti nemala vyžarovať do ramien, krku alebo rúk.
  • Tento stav zvyčajne prichádza po jedle alebo keď ležíme na chrbte.
  • Symptómy sú zriedkavo sprevádzané studeným potom.

Ak si ale nie ste istí o akú bolesť sa jedná, jednoznačne vyhľadajte lekársku pomoc.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem velmi pekne za vybavenú objednávku v super rýchlom konaní. Balík dnes došiel:-)“

Duchová