Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Benefity sladenia stéviou

Benefity sladenia stéviou

Používate na sladenie jedál a nápojov klasický cukor alebo ste zástancom rôznych alternatív, ktoré ho chuťovo nahrádzajú? Ak sú vám rôzne spôsoby náhrady sladenia cukrom známe, tak zaručene viete, že medzi patrí i stévia. Sladidlo produkované z tejto rastlinky je populárne a používané na celom svete. Poďme sa spoločne o stévii a jej využití dozvedieť niečo bližšie.

Objaviteľmi účinkov stévie boli americkí domorodí obyvatelia

Pôvod tohto sladidla možno pripisovať rastlinke, ktorá svoj názov získala odvodením od mena španielskeho botanika a lekára známeho ako Petrus Jacobus Stevus. Používanie účinkov stévie siaha viac ako tisíc rokov do našej histórie v oblastiach Južnej Ameriky. Vo svojich počiatkoch ju ľudia označovali aj ako „sladká bylina“. Už pred stovkami rokov si ľudia uvedomovali, aké rôzne spôsoby využitia stévia má. Domorodcami v južných oblastiach Ameriky bola stévia sladká využívaná na sladenie horúcich nápojov a jedál, ale i na liečbu rôznych chorôb. Táto rastlinka začala hlásiť svoj príchod na európsky kontinent v 16.storočí. V súčasnosti patrí medzi najvýznamnejších pestovateľov stévie Čína, Brazília a Japonsko. Vedeli ste, že existuje viac ako 150 druhov tejto rastliny?

Vhodná alternatíva pre diabetikov a tých, ktorí sa usilujú redukovať hmotnosť

Jednou z výhod, prečo je stévia s obľubou používaná ako sladidlo, je jej nulový kalorický obsah. Neposkytuje teda žiadnu výživovú hodnotu, čo je na jednej strane výhodné a na druhej možno až tak veľmi nie. Stévia ako alternatíva klasického sladenia cukrom je ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa usilujú o redukciu hmotnosti. Sladenie stéviou je vhodné aj pre cukrovkárov, nakoľko napomáha udržiavať hladinu cukru v krvi optimálne pod kontrolou. Medzi jej ďalšie účinky patrí napríklad schopnosť znižovania krvného tlaku. Zaujímavosťou je, že stévia nevplýva na tvorbu zubného kazu, vďaka čomu je jej využívanie výhodnejšie v porovnaní s klasickým cukrom. Látky obsiahnuté v stévii znižujú chuť na sladké a napomáhajú pri tráviacich ťažkostiach. Ďalším významným benefitom je, že konzumácia stévie vedie k významnému zníženiu zlých hladín LDL cholesterolu.

Stéviu si môžete jednoducho pestovať aj doma vo vlastnom kvetináči

Používanie stévie na sladenie potravín a nápojov bolo v roku 2011 oficiálne schválené Európskou úniou. Rôzne formy stéviových sladidiel sú bežne dostupné v obchodoch, avšak túto rastlinku si môžete pokojne pestovať aj doma vo vlastnej réžii. Sladidlo vyprodukované zo stévie sladkej je chuťovo mnohonásobne sladšie ako bežný cukor. Účinné látky zodpovedné za jeho sladkosť sú glykozidy stévie, a to hlavne steviozid a rebaudiozid.

Využívate do varenia, pečenia či prípravy nápojov cukor alebo jeho alternatívnu náhradu? Mnohým stévia chuťovo nemusí hneď na začiatku síce vyhovovať, po čase je však veľmi jednoduché si na ňu zvyknúť. Konzumácia stévie nepreukázala žiadne závažné vedľajšie účinky, avšak podobne ako pri všetkom ostatnom, aj u nej platí pravidlo konzumovať ju s mierou.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dnes som prevzala na pošte váš balík s mnou objednaným tovarom.Je to moja už niekoľká objednávka vo vašom obchode.Chcem vyjadriť svoju spokojnosť, objednávka je vždy promptne vybavená a balík bezpečne zabalený.Ďakujem“

Stanislava Vašáková