Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Bezlepkova strava

Bezlepkova strava

Všeobecne je známe, že konzumácia potravín obsahujúcich lepok hlavne v období znižovania hmotnosti, nie je správna. Lepok nájdeme hlavne v bielej múke, čo znamená, že ho obsahujú rôzne druhy pečiva, príloh, keksíkov a iných cukroviniek a sladkostí a taktiež cereálie a musli. V možnostiach každého človeka je schopnosť nahrádzať tieto druhy potravín inými, zdravšími a lepok neobsahujúcimi potravinami, ktoré nám nielen dodajú prospešné látky, ale nebudú v našom organizme podporovať ukladanie nežiaduceho tuku. Nahrádzať potraviny, ktoré obsahujú lepok, musia aj ľudia, ktorí trpia celiakiou alebo citlivosťou na lepok. Pozrime sa na to, čo vlastne lepok je, čo nám spôsobuje, ako sa v našom organizme v prípade alergie správa, a ktorými druhmi potravín môžeme tie, ktoré lepok obsahujú, nahradiť. Taktiež sa zoznámime s celiakiou a jej príznakmi a prejavmi.

Lepok

Základným zdrojom lepku je práve múka, ktorú bežne kupujeme v obchodoch. To znamená, že je to múka jačmenná, ražná alebo pšeničná, presnejšie hladká, polohrubá alebo hrubá. Keďže sa biela múka vyrába len rozomletím vnútornej časti obilného zrna, je to iný proces než je výroba múky celozrnnej. Celozrnná múka sa vyrába zomletím celého obilného zrna, to znamená aj jeho obalu teda šupky, ktorá obsahuje najviac vitamínov a prospešných látok pre organizmus. Biele vnútro zrna sa skladá z väčšej časti zo škrobu a 12 percent tvorí bielkovina. Práve táto bielkovina je už spomínaným zdrojom lepku, o ktorom mnohokrát počúvame, že je škodlivý pre náš organizmus.

Celiakia

Celiaka je ochorenie, ktoré možno popísať jednoducho. Ľudské črevo sa v tomto prípade správa ako nejaké sito, cez ktoré jednoducho prechádzajú skonzumované potraviny bez vstrebávania živín. Celiakia je nebezpečná choroba, odborne charakterizovaná ako autoimunitné ochorenie tenkého čreva. Celiakiu spôsobuje gliadín, jedna zo zložiek obilnej bielkoviny. V Európe trpí touto chorobou každý 120. človek. Je to spôsobené aj skutočnosťou, že v Európe ľudia konzumujú veľa potravín obsahujúcich lepok, napríklad veľa pečiva, cestovín a podobne. Citlivosť na lepok je ovplyvnená celým radom faktorov, ktoré na nás vplývajú.

Napríklad:
  • Životnými situáciami
  • Počtom jedál počas dňa
  • Kvalitou potravín
  • Intervalmi medzi jedlami
  • Fyziologické vplyvy
  • Metabolické vplyvy

Najčastejšie príznaky, vďaka ktorým môžeme spozorovať prípadnú citlivosť na lepok sú zažívacie ťažkosti, hnačky, kŕče, bolesti hlavy, nechutenstvo, hormonálne výkyvy, kožné problémy a podobne. Ak si ale nie ste istí, že je to práve celiakia, je nutné dať si spraviť test. A v prípade, že celiakiu máte potvrdenú, jedinou liečbou je diéta, počas ktorej prestanete konzumovať akékoľvek potraviny obsahujúce lepok. Treba si dávať aj pozor na nakupovanie kozmetiky, pretože napríklad krémy na pleť, zubné pasty a mnoho iných výrobkov môže obsahovať lepok, a preto treba pri nakupovaní poriadne čítať zloženie výrobku.

Bez lepku schudneme

Lepok je v podstate zložka potravy, bez ktorej by sa náš organizmus zaobišiel. Dokonca je uvádzané, že ak človek vysadí lepok a nahradí takéto potraviny druhmi, ktoré lepok neobsahujú, schudne. Musíme si uvedomiť, že lepok obsahujú práve tie potraviny, ktoré nám tak strašne chutia, ale priberá sa z nich. Je to hlavne pečivo, cukrovinky, keksíky a podobné dobroty. Tieto potraviny je možné nahradiť napríklad strukovinami, ryžou, pohánkou, kukuricou, sójou, zemiakmi, syrmi, vajíčkami, mäsom, medom, cukrom, kakaom alebo kávou.

Strukoviny

Strukoviny sú obrovským zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré sú pre náš organizmus nevyhnutnosťou. Skúste preto zaradiť do svojho jedálnička rôzne druhy ako sú napríklad šošovica, hrach, fazuľa alebo veľmi výživný cícer. Strukoviny sú výhodné v tom, že obsahujú veľa vlákniny, preto sú zdravé a zasýtia nás na dlhý čas.

Ryža

Najhodnotnejšími zložkami ryže sú komplexné sacharidy, ktoré v našom tele uvoľňujú energiu. Obsahuje aj množstvo vitamínov zo skupiny B, látky ako fosfor, draslík, železo, obsahuje kvalitné rastlinné bielkoviny a antioxidačné látky. Taktiež má ryža nízky glykemický index a je veľmi zdravá a vhodná na chudnutie. Najzdravšia je ryža nelúpaná avšak môžete konzumovať aj ryžu lúpanú, ak ju máte radšej. Z ryže sa dá uvariť množstvo chutných jedál, či už sladkých alebo slaných.

Okrem týchto surovín, môžeme konzumovať aj ďalšie už spomenuté druhy potravín. Je ťažké odolávať potravinám, ktoré obsahujú lepok, ale výsledok stojí za to. V prípade celiatikov, je odopieranie si potravín obsahujúcich lepok už zvykom a toto stravovanie pozitívne vplýva aj na ich zdravie. Skúste si teda spraviť očistnú kúru alebo len tak otestovať stravovanie bez lepku a uvidíte, že vám to pomôže nielen v chudnutí, ale aj v zlepšovaní zdravotného stavu a celkovej pohody.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcela by som sa Vám poďakovať, za tak rýchlo doručenú objednávku. Včera som objednávala a dnes už bola doručená. Aj predchádzajúca objednávka bola doručená podobne, super. Srdečne ďakujem.“

Z. Katonová